Planul Kremlinului pentru a sufoca orice reacție a rușilor după moartea lui Navalnîi. E luată în calcul „o opțiune foarte cinică”

Autoritățile de la Moscova fac în prezent eforturi pentru a se asigura că valul de emoție și furie stârnit de moartea în închisoare a celui mai important opozant al Kremlinului nu va împiedica în niciun fel realegerea lui Vladimir Putin la scrutinul de luna viitoare. Reținerea trupului neînsuflețit al politicianului pe termen nedefinit e o variantă posibilă, scriu publicațiile independente The Moscow Times și Meduza, citate de libertatea.ro.

În weekend, forțele de ordine din Rusia au arestat rapid sute de oameni ieșiți pur și simplu să depună flori la memorialele ad-hoc dedicate lui Aleksei Navalnîi, în încercarea de a împiedica și ca doliul să se transforme în protest politic. Planul oficial merge însă dincolo de asta, au declarat pentru The Moscow Times surse din guvernul rus, din parlament și apropiate Kremlinului.

„Administrația prezidențială și oficialii Serviciului Federal de Securitate au discutat o strategie privind modul în care să împiedice răspândirea unei campanii publice de susținere a lui Navalnîi”, a declarat un oficial guvernamental rus pentru publicația independentă rusă.

Explicația e simplă. Având în vedere că alegerile prezidențiale din Rusia din luna martie se apropie cu pași repezi, autoritățile sunt hotărâte să stingă orice agitație publică ce ar putea umbri votul sau i-ar îndepărta pe alegători de Putin. „Una dintre chestiunile discutate a fost cum să ne asigurăm că doliul și înmormântarea lui Navalnîi nu se vor transforma într-o demonstrație politică și nu vor strica alegerile pentru Putin”, a declarat o sursă apropiată Kremlinului. „Au fost propuse diverse opțiuni, până la cea foarte cinică de a nu elibera trupul către rudele sale decât după alegeri”, a spus una dintre surse pentru The Moscow Times.

„Se apropie alegerile prezidențiale. Nu avem nevoie de acest lucru pentru că va fi o problemă pentru șeful (Putin)”, a adăugat un oficial guvernamental rus pentru.

Confiscarea trupului lui Navalnîi

Varianta reținerii trupului lui Navalnîi este o variantă posibilă, au explicat și specialiștii. Medicul legist Olga Fateeva a explicat pentru publicația Takiie Dela că autoritățile pot reține trupul timp de ani de zile și, mai mult, că această practică este obișnuită, scrie Meduza, o altă publicație independentă.

Vorbid cu The Moscow Times, și oficialii au spus că autoritățile cântăresc opțiunea de a nu ceda niciodată corpul lui Navalnîi, adăugând că au existat deja „multe precedente de acest fel de-a lungul anilor”. Autoritățile ar putea declara spre exemplu că persoana a fost încarcerată pentru o infracțiune de terorism sau că riscă să răspândească o boală periculoasă ca justificare pentru a nu lăsa corpul rudelor. „Dar în cazul lui Navalnîi, desigur, acest lucru ar fi fără precedent”, a admis un oficial care a vorbit cu publicația rusească. În orice caz, un prim pas în această direcție a fost deja făcut. Luni, anchetatorii le-au spus mamei și avocaților lui Navalnîi că nu vor elibera corpul acestuia pentru cel puțin încă 14 zile, pentru a efectua un „examen chimic”.

Această întârziere a generat noi suspiciuni printre apropiații lui Navalnîi, care se tem că autoritățile ar putea acoperi urmele unei eventuale crime. Susținătorii opozantului au lansat o campanie prin care cer ca trupul său să fie predat rudelor, peste 60.000 de persoane semnând un apel online creat de grupul pentru drepturi civile OVD-Info.

Experții au declarat însă pentru Meduza că nici măcar o autopsie independentă efectuată mai târziu la cererea rudelor și susținătorilor nu va putea neapărat să determine cauza morții.

În timp ce oficialii și propagandiștii ruși au acuzat public guvernele occidentale pentru moartea lui Navalnîi, în conversațiile private, sub anonimat, mulți și-au exprimat altfel de opinii. Mai mulți oficiali guvernamentali ruși și persoane din mediul de afaceri contactate de The Moscow Times au acceptat cu reticență să discute despre Navalnîi și au subliniat că tema trebuie, de fapt, evitată. „Putem schimba gânduri despre ceea ce s-a întâmplat cu Navalnîi în cercul nostru foarte restrâns. Dar nu discutăm despre asta nici măcar cu colegii noștri. A devenit literalmente periculos”, a declarat un oficial. „Majoritatea oamenilor se simt pur și simplu indiferenți. Există foarte puține luări de poziție empatice. Iar unii chiar au jubilat”, a declarat pentru The Moscow Times o sursă apropiată conducerii Dumei de Stat din camera inferioară a Parlamentului, când i s-a cerut să descrie reacțiile la moartea lui Navalnîi în rândul legislatorilor ruși.

Mai multe surse ale The Moscow Times din interiorul și din apropierea Kremlinului au declarat că sunt încrezătoare că presiunea exercitată asupra doliului îi va descuraja pe oameni să își exprime public sprijinul pentru Navalnîi.

„Va exista un val de evenimente în memoria sa – doliu și proteste. Cei mai înflăcărați activiști vor fi reținuți. Apoi totul se va liniști și viața va reveni la normal”, a declarat un fost oficial de rang înalt de la Kremlin. „Regimul din Rusia l-a vrut mort pe Aleksei Navalnîi. De aceea s-a întâmplat (moartea sa)”, a adăugat fostul oficial. Ce se va întâmpla acum cu opoziția din Rusia – și cea din exil – este neclar. Un lucru cu care toată lumea e de acord este că odată cu moartea lui Navalnîi, Putin și-a eliminat cel mai formidabil rival, în timp ce opoziția din Rusia și-a pierdut cea mai carismatică figură. „Navalnîi a reprezentat o cale alternativă pentru viitorul Rusiei, indiferent dacă a plăcut sau nu cuiva. Dar el a fost singura alternativă, iar acum nu mai există”, a declarat o sursă apropiată conducerii Dumei de Stat.

Noi detalii despre suspectul în cazul fetei din Orhei, ucise cu sânge rece. Socrul acestuia a violat o fetiță de 10 ani

Gheorghe Cotorobai, 45 de ani, principalul suspect în dispariția fete de 19 ani din Orhei, găsită decedată în apropierea localității Chițcanii Vechi, Telenești, a lucrat în ultimii ani la Penitenciarul nr. 10-Goian, cunoscut drept Centru de Detenție pentru Minori și Tineri.

A fost ajutor șef de grup în secția Siguranța și Regim Penitenciar. În timpul în care a deținut această funcție, el a participat la mai multe instruiri despre prevenirea torturii în penitenciare.

Ultimul venit încasat de la Penitenciarul din Goian a fost la finalul anului trecut.

RISE Moldova a descoperit că, anterior, în casa lui Cotorobai din Chițcanii Vechi a locuit temporar o familie cu o fetiță de 10 ani. Potrivit unei decizii de judecatǎ, fetița a fost violată repetat de către socrul lui Cotorobai, la acea vreme.

„S-a întâmplat de mai multe ori, nu poate să spună de câte ori, de vreo 5 ori crede că s-a întâmplat. O amăgea că o să-i cumpere o ciocolată sau o înghețată, însă nu venea cu ele, dar îi spunea că o să-i dea bani să își cumpere… ca să aibă relații cu dânsul. Ea nu era de acord, îi spunea că nu, dar el a trântit-o în pat, a început să o dezbrace și s-a dezbrăcat și el…”, le-a mărturisit fata violată judecătorilor.

Pe acest caz, dosarul a ajuns în instanță iar procesul penal a fost întrerupt „în legătură cu intervenția decesului inculpatului”, adică a fostului socru lui Cotorobai.

Irina Vlah va monitoriza acțiunile Maiei Sandu: ”Nu vom permite să ne fie furată cea mai de preț valoare pe care o avem”

Irina Vlah, fondatoarea Asociației „Platforma Moldova” propune un mecanism de monitorizare a acţiunilor guvernării şi personal ale Președintelei Maia Sandu. Într-o declarație publică, politiciana spune că, acum 10 zile, a adresat o scrisoare deschisă Maiei Sandu, în care „a atras atenţia asupra îngrijorărilor oamenilor, expuse de ei în cadrul campaniei Vocea Poporului”, însă șefa statului nu a venit cu vreo explicație în fața cetățenilor, scrie unimedia.info.

„O întrebare concretă a fost: Care este necesitatea achiziţionării unor radare scumpe şi dacă vor urma noi achiziţii gen sisteme antiaeriene, fără de care aceste radare sunt doar nişte obiecte ineficiente? Alte întrebări au ţinut de: aplicaţiile militare care se fac pe teritoriul Republicii Moldova cu participarea militarilor din alte ţări; decizia de a permite grănicerilor străini să poarte arme de foc pe teritoriul nostru; deschiderea unei misiuni militare a Franţei în Republica Moldova; modificările în legislaţia României, care să permită militarilor din ţara vecină să intervină peste hotarele României pentru a-şi apăra cetăţenii; încăpăţânarea cu care guvernarea se opune consultării opiniei poporului privind principiul de neutralitate.

Semnalam în acea scrisoare deschisă că oamenii sunt îngrijoraţi şi au toate motivele să considere că guvernarea intenţionează să atragă ţara în scenarii urâte, în stare să submineze pacea”, a precizat Vlah.

Potrivit Irinei Vlah, președinta țării era obligată, cel puţin din punct de vedere moral, să iasă public şi să dea explicaţiile de rigoare pentru a calma spiritele, însă „Maia Sandu a ales să ţină cetăţenii în suspans, în frică, alimentând, prin comportamentul său, temerile că Moldova ar putea fi atrasă în jocuri care nu au nimic în comun cu interesul ţării, al cetăţenilor”.

„În aceste condiţii, noi, cei din „Platforma Moldova”, declarăm că nu vom abandona cetăţenii, lăsându-i în incertitudine şi măcinaţi de temeri, aşa cum a făcut-o Maia Sandu. Din acest moment, „Platforma Moldova” pune în aplicare un amplu mecanism de monitorizare a acţiunilor guvernării şi personal ale Maiei Sandu. Scopul acestei monitorizări va fi identificarea tuturor posibilelor pericole în adresa păcii, care vor reieşi din acţiunile puterii. Vom acţiona prompt pentru a le contracara, aşa cum o cer interesele cetăţenilor, ale ţării, în general.

De asemenea, anunţăm că, dacă autorităţile nu-şi vor schimba comportamentul sfidător şi vor continua să ne ofere motive să deducem că Moldova poate fi atrasă în jocuri murdare în stare să submineze pacea, vom purcede la implementarea unui proiect de alternativă – Coaliţia pentru pace. Acesta va fi un instrument civic pe platforma căruia se vor regăsi toţi acei ce vor dori să-şi conjuge eforturile pentru asigurarea păcii în Republica Moldova. Nu vom permite ca diferiţi aventurieri politici cu interese înguste şi care nu au nimic în comun cu interesele ţării şi ale cetăţenilor, să fure cea mai de preţ valoare pe care o avem – pacea! ”, a precizat Irina Vlah.

Cauza preliminară a morții tinerei de 19 ani din Orhei. Pe corpul fetei însărcinate au fost depistate mai multe semne de tortură

Potrivit surselor ZdG, cauza prealabilă a decesului tinerei de 19 ani din Orhei, este traumă cranio-cerebrală deschisă. Surse din cadrul Centrului de medicină legală au declarat pentru ZdG că pe corpul tinerei însărcinate au fost depistate mai multe semne de tortură, scrie zdg.md. Atenție! Urmează informații cu puternic impact emoțional.

Surse din cadrul Centrului de medicină legală au enunțat pentru ZdG că a fost stabilită cauza decesului tinerei de 19 ani, însărcinată în 6 luni. Moartea acesteia a survenit din cauza traumei cranio-cerebrale deschise. Tânăra ar fi fost lovită de mai multe ori cu un obiect dur, contondent. Totodată, pe corpul tinerei, au fost depistate semne de tentativă de sufocare și urme de tortură (multiple arsuri de țigară pe mâini). La brațul stâng au fost depistate și înțepături de la seringă.

Tânăra ar fi fost supusă și violenței sexuale.

Corpul neînsuflețit al tinerei de 19 ani, dispărută la 12 aprilie 2024 în municipiul Orhei, a fost depistat la 20 aprilie 2024, în extravilanul satului Chițcanii Vechi, raionul Telenești.

Tot la 20 aprilie 2024, Procuratura raionului Orhei a pornit urmărirea penală pentru omorul intențional al unei femei gravide (art.145 alin.(2) lit. e) din Codul penal).

La 12 aprilie 2024, Inspectoratul de poliție Orhei a fost sesizat despre dispariția unei tinere de 19 ani, însărcinată în luna a VI-a, care ar fi urcat într-un automobil pe strada 31 august din mun. Orhei și a plecat într-o direcție necunoscută. Pe caz, la 15 aprilie 2024, a fost pornită o cauză penală pe faptul răpirii unei persoane.

Ca urmare a măsurilor întreprinse de Procuratura raionului Orhei și membrii grupului de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de poliție Orhei și al Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției, a fost stabilită identitatea șoferului, în automobilul căruia tânăra de 19 ani a urcat în seara de 12 aprilie 2024, iar la 16 aprilie 2024 acesta a fost reținut. Ulterior, bărbatul de 45 de ani a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Acesta nu-și recunoaște vina și nu cooperează cu organul de urmărire penală.

La 20 aprilie 2024, polițiști din subdiviziunile Inspectoratului General al Poliției și membri ai societății civile au intensificat căutările fetei de 19 ani dispărute, în special pe teritoriile din extravilanul s. Chițcanii Vechi, r-l Telenești. Corpul neînsuflețit al tinerei de 19 ani, a fost depistat într-o fâșie forestieră din extravilanul s. Chițcanii Vechi, r-l Telenești, la 21 km distanță de domiciliul persoanei arestate.

Patric Hanganu nu mai suferă: ”Parcă am înviat! Am înflorit!” Ce i-a îmbunătățit starea?
Articolul anterior
Cristi Tabără, diagnosticat cu o boală cruntă
Articolul următor