Platforma DA cere socoteală ambasadorului Rusiei: Să prezinte explicații despre exercițiile militare din Transnistria

Platforma DA solicită ca ambasadorul Federației Ruse să fie chemat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) pentru a prezenta explicații privind scopul și caracterul aplicațiilor militare desfășurate în regiunea separatistă, precum și „obținerea unor garanții că forțele ruse, amplasate ilegal pe teritoriul Republicii Moldovei, nu pregătesc acțiuni militare împotriva Ucrainei”. Declarațiile au fost făcute în cadrului unei conferințe de presă susținute joi, 27 ianuarie, de către reprezentanții formațiunii.

Platforma DA propune intensificarea și înăsprirea controlului hotarului estic la punctele vamale comune, în conformitate cu rigorile legale ale Republicii Moldova și Ucrainei, precum și măsuri profilactice ce țin de un control mai riguros la Aeroportul Chișinău, pentru a preveni eventualele tentative de suplinire ale trupelor din Transnistria de către Federația Rusă.

Totodată, formațiunea politică solicită lansarea procedurilor de eliminare treptată ale facilităților fiscale pentru mărfurile care se importă în regiunea transnistreană fără achitarea TVA și accizelor, cât și monitorizare mai drastică și complexă a instituțiilor financiare din stânga Nistrului de către Banca Națională a Moldovei.

În acest context, Platforma DA cere să fie organizate de urgență consultări permanente ale organelor de forță ale Republicii Moldova cu omologii săi din Ucraina și România, în vederea schimbului de informații și prevenirii unor eventuale escaladări în zona transnistreană.

„Este adevărat că, regimul separatist de la Tiraspol nu-și cere permisiunea de la autoritățile de la Chișinău să organizeze aplicații militare ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse ale Federației Ruse ceea ce face practic, ineficientă activitatea Comisiei Unificate de Control, dar, la fel de adevărat este și faptul că nu ne simțim mai protejați, ignorând fenomenul și neluând nicio atitudine în raport cu pericolul care ne poate schimba dramatic viața”, a declarat fostul deputat al Platformei DA, Chiril Moțpan.

sursa: www.zugo.md

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Anglia: Omicron a înlocuit în proporție de 99% varianta Delta
Articolul anterior
Nunta spectaculoasă, ca-n poveşti, a fiicei sultanului din Brunei. Ceremonia regală a ţinut zece zile
Articolul următor