Ploaie cu grindină în Chișinău

Ploaie puternică în Capitală. Nouri negri au întunecat cerul în plină zi. În unele zone a căzut grindină, iar mai multe străzi au fost inundate.

Imagini video au fost publicate de locuitorii Capitalei, pe rețelele de socializare.

Vreme extremă în toată Europa. Canicula și furtunile făc ravagii

Europa este afectată de fenomene meteo extreme. În timp ce valurile de caniculă domină mai multe națiuni, alte state europene se confruntă cu distrugeri cauzate de furtuni violente, scrie evz.ro.

Astfel, Europa se confruntă cu caniculă în sud și sud-est, în timp ce vestul, centrul și nordul sunt afectate de vijelii și furtuni puternice.

De exemplu, Italia, Grecia, Bosnia, Ungaria și Serbia se află sub avertizări de cod portocaliu și roșu de caniculă extremă, cu temperaturi percepute care pot atinge până la 44 de grade Celsius.

Meteorologii au lansat diverse avertizări privind fenomenele meteo extreme:

  • Cod roșu de caniculă în Serbia, unde temperaturile depășesc 38 de grade Celsius.
  • Cod portocaliu de caniculă în Italia, Grecia, Bosnia și Ungaria.
  • Cod roșu de furtuni în Germania.
  • Cod portocaliu de furtuni în Franța, Germania, Polonia, Lituania și Letonia

Valul de căldură extremă nu ocolește nici România

ANM a emis o avertizare meteo de Cod galben pentru val de căldură,

În regiunile vizate de codul galben temperaturile maxime vor fi în general între 32 și 35 de grade Celsius, iar local se vor înregistra condiții de caniculă.

De cealaltă parte, potrivit prognozei meteo, maximele vor fi în general între 33 și 37 de grade Celsius, iar condițiile vor fi caracterizate de caniculă și disconfort termic accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, potrivit ANM.

caniculă și disconfort termic ridicat, valabilă miercuri, pentru județele Satu Mare, Bihor, Cluj, Sălaj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Brașov, Prahova, Ialomița, Călărași, Brăila, Buzău, Covasna, Harghita, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Galați, Vaslui, Iași, Botoșani și zonele continentale ale județelor Tulcea și Constanța.

Totodată, este în vigoare o avertizare de Cod portocaliu pentru val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat, valabilă miercuri, pentru județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt, Argeș, Dâmbovița, Ilfov, Giurgiu, Teleorman și municipiul București.

O femeie din Fălești, pedepsită după ce a mințit polițiștii despre un pretins furt

Procuratura raionului Fălești a obținut o sentință de condamnare pe o cauză penală pornită în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de prezentarea cu bună-știință a declarațiilor mincinoase (art. 312 din Codul penal).

Astfel, potrivit sentinței Judecătoriei Bălți, sediul Fălești din 18 iunie 2024, o femeie în vârstă de 48 de ani, a fost recunoscută vinovată de comiterea infracțiunii nominalizate, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de 135 de ore. 

Potrivit învinuirii înaintate de către procurorii de la Fălești, inculpata, la data de 11 februarie 2024, aflându-se la domiciliul său din satul Musteața, raionul Fălești, acționând în mod intenționat și urmărind scopul comiterii unei infracțiuni contra justiției, a prezentat declarații mincinoase într-un proces penal.

Mai exact, în cadrul audierii acesteia în calitate de parte vătămată, în cadrul procesului inițiat de organul de urmărire penală a Inspectoratului de Poliție Fălești, în baza plângerii depuse de către ultima, pe faptul furtului comis din domiciliul acesteia, fiind preîntâmpinată contra semnătură de către ofițerul de urmărire penală despre răspunderea penală pentru declarații mincinoase, ultima, în cadrul interogatoriului, a prezentat cu bună știință declarații mincinoase, comunicând poliției că: „în perioada de timp cuprinsă între luna decembrie 2023- februarie 2024, o persoană necunoscută, prin forțarea ușii, a pătruns în locuința ei și a sustras mijloace bănești în suma de 5000 lei, inclusiv și buletinul de identitate și pașaportul cetățeanului Republicii Moldova eliberat pe numele său și buletinul de identitate și pașaportul cetățeanului Republicii Moldova eliberat pe numele concubinului său”.

 Ulterior, fiind stabilit faptul că, partea vătămata în cadrul procesului penal a dat declarații mincinoase, prin ordonanța din 19 februarie 2024, s-a dispus neînceperea urmăririi penale, din motivul lipsei faptului infracțiunii.

Inculpata și-a recunoscut integral vinovăția în comiterea infracțiunii imputate, cauza în privința acestora fiind examinată în procedură simplificată.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Bălți.

„Reducerile te răcoresc” la UNIC cu până la 70%

În perioada 15 – 23 iunie, Unic te invită să profiți de campania „Reducerile te răcoresc” în cele peste 500 de magazine partenere. Fie că ești în căutarea unor ținute pentru copii, femei, bărbați, jucării, încălțăminte sau accesorii, acum ai ocazia să achiziționezi produsele dorite cu reduceri de până la 70%.

Pe 23 iunie, nu rata evenimentul special organizat de Unic! Vino să participi la tombola cu premii atractive, unde cei mai norocoși participanți vor avea șansa de a câștiga diverse cadouri surpriză.

Atmosfera va fi întreținută de Zebra Show, mimi și muzică bună, asigurând distracția pentru toate vârstele.

Nu pierde această ocazie unică de a te bucura de reduceri substanțiale și de a participa la un eveniment plin de surprize! Te așteptăm la Unic pentru o experiență de cumpărături de neuitat.

Un cunoscut prezentator TV britanic, căutat cu drone și un elicopter, după ce a dispărut fără urmă pe insula Symi din Grecia
Articolul anterior
O poartă de fotbal a căzut peste un copil în vârstă de 11 ani. Care este starea acestuia
Articolul următor