Ploile continuă să facă ravagii în Italia. Pagubele provocate sunt estimate la miliarde de euro

Precipitații nemaivăzute până acum, care în câteva ore au ridicat nivelul râurilor până la revărsare, continuă să facă ravagii în regiunea Emilia-Romagna din Italia. Potrivit autorităților din peninsulă, pagubele provocate de intemperie sunt estimate la miliarde de euro, iar alerta meteo se menține în zona afectată. Între timp, zeci de voluntari au început lucrările de curățare a orașelor devastate de ploile torențiale, scrie moldova1.md.

Peste 27.000 de persoane au fost evacuate din casele lor doar în provincia Ravenna, unde situația este deosebit de gravă. În unele zone a fost semnalată insuficiență de apă potabilă și alimentele.

VOX: „Suntem voluntari din comuna Medicina, din provincia Bologna. Am venit aici cu copilul meu, care are opt ani, și cu soțul meu, care lucrează pe tractor”. „Nu vă puteți imagina ce se întâmplă la 10 km depărtare. Este de neimaginat”. „Acesta este orașul meu natal, aici m-am născut. Din fericire, casa mea și afacerea tatălui meu au fost recuperate din noroi, datorită multor voluntari, prietenilor mei. Casa bunicilor mei nu mai este. Apa a ajuns la doi metri și ei au fost salvați cu un elicopter”, spun oamenii.

În timp ce inundațiile din Emilia-Romagna încă nu pot fi luate sub control, situația este îngrijorătoare și în Piemont, o regiunea din nordul Italiei, care se învecinează cu Franța. Totodată, o alertă de al doilea nivel rămâne în vigoare pentru toate văile din zonele Torino și Cuneo.

„Sunt alunecări de teren în toată provincia și au fost inevitabile, după toate aceste ploi. Problema este că acum solul nu mai absoarbe apa, așa că apa îl spală, iar acest lucru poate cauza probleme”, a declarat Roberto Gagna, șeful serviciului public din Cuneo.

Potrivit unei estimări preliminare a asociațiilor de fermieri italieni, inundațiile din regiunea Emilia-Romagna au provocat sectorului agricol pagube estimate la 1,5 miliarde de euro.

Guvernul italian a alocat deja 30 de milioane de euro pentru a face față impactului imediat al situației de urgență. Este posibil ca inundațiile din ultimele zile să aibă un impact și asupra sezonului turistic.

Furtunile au afectat grav plajele din stațiunile Rimini și Riccione.

Grup infracțional specializat în escrocherii, deconspirat de oamenii legii. Prin înșelăciune și abuz de încredere au însușit sume mari de bani

Polițiștii și procurorii din Bălți au deconspirat activitatea unui grup infracțional specializat în escrocherii, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Trei bărbați de 24, 26 și 28 de ani, prin înșelăciune și abuz de încredere, au însușit sume mari de bani de la un bărbat de 48 de ani din Bălți.

Acesta a sesizat poliția precum că a fost telefonat de persoane necunoscute cu pretextul că din diferite instituții financiare au fost perfectate credite din numele lui, iar pentru a le închide, bărbatul a fost impus să transfere bani pe un cont bancar.

Prejudiciul cauzat a fost estimat la peste 222 000 de lei.

În urma măsurilor operative întreprinse, polițiștii au reținut suspecții, iar la unul dintre ei au fost depistați 50 000 de lei.

Aceştia au fost reținuți pentru 72 de ore, iar pe caz a fost inițiată o cauză penală pentru escrocherie.

Conform legislației, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de până la 5 ani.

Poliția atenționează repetat cetățenii să nu ofere bani și datele personale persoanelor necunoscute.

Țara în care doctorițele și profesoarele sunt obligate să se prostitueze ca să supraviețuiască

Lovitura de stat și războiul civil care a urmat au distrus economia statului Myanmar, iar aproape jumătate din populația țării a ajuns să trăiască în sărăcie. Dezastrul a împins o nouă generație de femei din câmpul muncii înspre prostituție: doctorițe, profesoare, asistente și alte femei cu o educație profesională sunt obligate să își vândă corpul ca să supraviețuiască, scrie The New York Times.

Este greu de monitorizat câte femei sunt implicate în această activitate, dar prezența lucrătoarele sexuale pe străzile orașelor din Myanmar este tot mai evidentă. În interviurile realizate de NYT, șase femei – patru femei cu pregătire profesională care au apelat la prostituție și două activiste pentru drepturile femeilor – au spus că tot mai multe femei educate își vând sexul ca să își câștige existența. După lovitura de stat din februarie 2021, atunci când armata a preluat conducerea statului, femeile s-au aflat în fruntea protestelor în Myanmar. Ele au mărșăluit pe străzi și și-au agățat sarongurile pe sârmă ca să îi oprească pe soldați, folosindu-se de o superstiție birmană bazată pe credințe budiste potrivit căreia să atingi sau să treci pe sub hainele intime ale unei femei aduce ghinion – de aici și denumirea de Revoluția Sarong.

A apărut atunci un licăr de speranță în legătură cu desființarea patriarhiei profund ancorate în societatea Myanmarului. Dar creșterea alarmantă a cazurilor de prostituție reprezintă o nouă lovitură pentru femei, care au fost abuzate sexual de armată timp de decenii. Între timp, speranța că suferința poporului ar putea lua sfârșit în curând s-a evaporat. Junta militară a pierdut mult teren în fața rebelilor, dar controlează în continuare orașele principale din Myanmar, acolo unde prostituția este în ascensiune în bordeluri, barurile de karaoke, cluburile de noapte și hoteluri.

După șapte ani de medicină, May își împlinise în sfârșit visul de a deveni doctor. Dar la doar o lună după ce a absolvit facultatea și și-a găsit un loc de muncă, speranțele ei s-au năruit. Armata a preluat puterea în Myanmar, iar economia țării, care deja suferea după anii de pandemie, a început să se clatine. Prețurile au explodat și salariul lui May – care era echivalentul a 415 dolari pe lună – s-a evaporat rapid. Tatăl ei suferea de o boală de rinichi și May a devenit din ce în ce mai disperată. Atunci le-a întâlnit pentru prima oară pe fetele care ieșeau la întâlniri cu bărbați pentru bani. Făceau de două ori mai mulți bani decât May. Câștigurile erau promițătoare, chiar dacă însemna că va trebui să facă sex cu bărbați străini. „Este dificil să accepți că în ciuda anilor mei de studiu pentru a deveni doctor, acum fac acest tip de muncă doar ca să îmi câștig existența”, a spus May (26 de ani), care a lucrat ca prostituată de mai bine de un an în Mandalay, al doilea oraș ca mărime din Myanmar.

La fel ca celelalte femei intervievate, May a cerut ca numele ei complet să nu fie publicat, întrucât familia ei nu știe cum își câștigă ea banii, iar prostituția este ilegală în Myanmar. Zar era asistentă într-un spital privat din Mandalay care a fost închis de junta militară pentru că doctorii care lucrau acolo s-au alăturat protestatarilor. O prietenă i-a oferit o altă cale de a face bani – calea prostituției. Înainte de prima zi de muncă, Zar (25 de ani) a spus că s-a uitat la filme pornografice ca să își dea seama ce va trebui să facă. Primul ei client a fost un bărbat chinez care arăta de 40 de ani și vorbea foarte puțină birmană și nu știa deloc engleză. La un moment dat, el a încercat să facă sex fără prezervativ, dar Zar a insistat că trebuie să îl folosească.

„A durat în jur de 20 de minute, dar pentru mine a părut o eternitate”, a povestit Zar. „A fost pură suferință.” Într-o singură noapte, Zar a câștigat 80 de dolari, bani pe care îi câștiga înainte într-o lună de zile. „Mă simt puțin rușinată să fac munca asta”, a spus Zar. „Nu îmi oferă vreo plăcere, este doar o necesitate.” Disperarea le forțează pe femei să încalce legea și să își vândă trupul. Cele care sunt prinse de poliție trebuie de multe ori să plătească mită ca să fie eliberate, ceea ce adaugă încă un nivel de risc. Myanmar, un stat cu o populație de 55 de milioane de oameni, are o istorie lungă de regimuri militare. Atunci când a venit la putere un guvern democratic, în 2011, clasa de mijloc a început să prospere. Acum, numărul de persoane din acest grup s-a redus cu 50%, potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. În Mandalay, Su lucra ca doctor și făcea parte din comunitate. Ea a povestit despre vacanțe în Singapore, India și Nepal și ieșiri în oraș la cină cu prietenii. După lovitura de stat, prețurile unor produse de bază precum ouă și pastă de dinți s-a triplat. Ea a fost nevoită să își risipească toate economiile și să ia masa mai rar. Costul unei mese obișnuite a crescut cu peste 160% față de cum era înainte, potrivit datelor unui centru internațional de cercetare. În 2023, Su (28 de ani) a fost nevoită să trimită poze cu ea dezbrăcată unei patroane de bordel care i-a făcut legătura cu clienții.

Când are o întâlnire cu un client, părinții lui Su cred că ea lucrează în tura de noapte la spital. „Am vrut să fiu o pediatră și să ajut copiii, dar lovitura de stat și situația financiară a familiei mele nu mi-au lăsat nicio altă opțiune”, a spus Su. „Este departe de viața la care visam.” Fabricile de haine erau cândva colacul de salvare al multor femei din satele din Myanmar și ar fi oferit 1,6 milioane de joburi până în 2026, potrivit estimărilor. Multe dintre ele sunt acum închise, iar companiile care le dețineau au plecat din Myanmar după lovitura de stat. Mya (25 de ani) a spus că a încercat să își găsească de lucru într-o astfel de fabrică, după ce soțul ei a fost împușcat și ucis de soldați în timpul protestelor din 2021. Dar nimeni nu angajează. Mya a fost nevoită să vândă tot ce avea de valoare și a apelat la prostituție ca să își susțină fiica de trei ani. „Oameni s-ar putea să mă judece, dar ei nu înțeleg cum este să își fie foame, să privești cum copilului tău i se face foame și să nu ai nimic”, a spus Mya. „În fiecare zi mă rog pentru o cale de salvare.”

Mascații Brigăzii de poliție cu destinație specială “Fulger” a IGP vor desfășura mâine exerciții tactice în sudul țării

Poliția Naționalǎ informeazǎ cǎ, mâine, mascații Brigăzii de poliție cu destinație specială “Fulger” a IGP vor desfășura exerciții tactice în sudul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Aceste instruiri fac parte din planul de acțiuni al instituției și sunt organizate periodic în vederea perfecționării abilitaților de intervenție ale mascaților.

Vă îndemnăm să vă păstrați calmul și să vă informați doar din surse oficiale, pentru a nu răspândi informații eronate în spațiul public.

Vor să zâmbească din nou! Japonia oferă lecții persoanelor care au uitat cum să zâmbească după perioada pandemiei
Articolul anterior
Emilian Crețu a venit cu familia sa la Adunarea ”Moldova Europeană”. Mesajul actorului
Articolul următor