Podul peste Prut de la Albița, cea mai importantă vamă dintre România și Republica Moldova, urmează să fie demolat și reconstruit la patru benzi

Podul peste Prut de la Albița, cea mai importantă vamă dintre România și Republica Moldova, urmează să fie demolat și reconstruit la patru benzi, iar alte trei poduri vor fi construite peste Prut, a anunțat secretarul de stat în Ministerul român al Transporturilor, Ionel Scrioșteanu.

Precizările oficialului vin după ce la București, Comisia mixtă România-Republica Moldova a stabilit un protocol pentru acțiuni comune în transporturi, infrastructură și soluții logistice pentru transport de păcură, transmite economedia.ro.

Astfel, pe lângă proiectul podului rutier de la Ungheni (pod la patru benzi) pe care CNAIR îl va lansa în licitație pentru proiectare și execuție la începutul anului viitor, se va ridica un nou pod la Albița și vor intra în reparații capitale podurile de la Sculeni și Oancea. 

Podul peste Prut de la Albița va fi demolat și reconstruit la 4 benzi

De asemenea, la Stânca (jud. Botoșani), Bumbăta și Fălciu (Vaslui) sunt proiectate trei poduri noi: „Colaborarea dintre România și Republica Moldova este una productivă, în cadrul căreia au fost clarificate și rezolvate diverse aspecte ce țin de planul comun de acțiuni pe infrastructură și transport, precum și soluții logistice de transportare a păcurii. Pe lângă finalizarea cu succes a primului pod peste Prut după Revoluție, Galați (RO) – Giurgiulești (MD), am demarat procedurile pentru reabilitarea podurilor:

– Albița (RO) – Leușeni (MD): lucrările presupun demolarea podului vechi și reconstrucție pod nou pe 4 benzi

– Sculeni (RO) – Sculeni (MD)

– Oancea (RO) – Cahul (MD)

– Construcția a noi poduri rutiere peste Prut:

– Stânca (RO) – Costești (MD)

– Bumbăta (RO) – Leova (MD)

– Fălciu (RO) – Leca (MD)

– Construcția unui pod nou la nivel de autostradă: Ungheni (RO) – Ungheni (MD), pod care va veni în sprijinul consolidării relațiilor economice, sociale și frățești dintre România și Basarabia. Podul face parte din proiectul Autostrăzii A8, cunoscută și Autostrada Unirii și va avea și punct de trecere a frontierei. Am obținut acordul de mediu pentru acest pod în data de 18 noiembrie”, susține Ionel Scrioșteanu.

Secretarul român de stat a mai precizat că Guvernul de la Chișinău a început demersurile pe lângă Comisia Europeană pentru includerea Autostrăzii A 8 (culoarul de transport) în harta rețelelor europene Centrale TEN-T care să asigure o rețea modernă de transport până la Chișinău în Republica Moldova și mai departe până la Odesa în Ucraina.

economedia.ro

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Surse FSB: Rusia ar fi plănuit să atace Japonia în 2021
Articolul anterior
Soția rapperului Nosfe, mesaj dureros pe rețelele sociale după și-a pierdut soțul în vârstă de 37 de ani
Articolul următor