Poetul şi scriitorul francez Georges-Emmanuel Clancier a murit la 104 ani

Scriitorul francez Georges-Emmanuel Clancier, laureat al premiului Goncourt pentru poezie şi autor al unor volume ca ‘Pain noir’ şi ‘L’Eternité plus un jour’, a murit miercuri în somn la 104 ani, potrivit editorului său, Albin Michel, citat de EFE.

separator

Pentru cărţile sale el a primit mai multe premii, printre care Goncourt şi Grand prix du roman al Academiei Franceze.

Născut pe 3 mai 1914, la Limoges, într-o familie de meşteşugari ai porţelanului, Georges-Emmanuel Clancier a fost director de programe la RTF şi ORTF, o profesie pe care a desfăşurat-o în paralel cu activitatea sa literară.

Cartea sa cea mai cunoscută este ‘Pain Noir’, publicată în 1956 şi primul volum al unei saga romantice ce prezintă povestea unei familii modeste între anii 1870 şi sfârşitul Primului Război Mondial. Este vorba de un ciclu romanesc de inspiraţie biografică, prezentând povestea familiei sale pe linie maternă şi care a fost ecranizat pentru televiziune, în anii 1970, de Serge Moati şi Françoise Verny

În 2016, la vârsta de 102 ani, el a publicat „Le temps d’apprendre a vivre”, al patrulea volum al memoriilor sale din perioada 1935 – 1947.

Volumul prezintă anii din timpul Ocupaţiei şi Regimului de la Vichy, când a participat la realizarea revistei Fontaine, prin intermediul căreia au fost publicaţi autori interzişi ca Paul Eluard, Aragon, Jean Cassou, Claude Roy, Pierre Emmanuel.

Scriitorul a trăit timp de trei sferturi de secol împreună cu soţia sa, Anne Clancier, o cunoscută expertă în psihologie, care a murit în 2014, la 101 ani, notează ziarul Le Monde.

sursa: www.agerpres.ro

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

Atenție șoferi! Mai multe străzi din Capitală vor fi închise pe parcursul zilei de astăzi
Articolul anterior
Ce ținută a purtat Melania Trump de Ziua Americii
Articolul următor