Poliția de Frontieră a Moldovei sărbătorește 31 de ani de la fondare

Astăzi, 10 iunie 2023, Republica Moldova sărbătorește cei 31 de ani de la fondarea instituției de frontieră. În toți acești ani, Poliția de Frontieră a avut un parcurs marcat de transformări organizaționale și reformări ale domeniilor de activitate, ani cu multe provocări, dar și cu rezultate de excepție în misiunea de securitate a frontierei de stat.

Poliția de Frontieră a Moldovei sărbătorește 31 de ani de la fondare

În context, la sediul central al Poliției de Frontieră din mun. Chișinău a avut loc ceremonia festivă dedicată zilei profesionale. Evenimentul s-a desfășurat în prezența Președintei Republicii Moldova Maia Sandu, ministrei Afacerilor Interne Ana Revenco, șefului Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi, partenerilor externi, polițiștilor de frontieră și alți invitați.

După intonarea Imnului de Stat al Republicii Moldova, Şeful Poliţiei de Frontieră, Rosian Vasiloi a adresat tuturor angajaților mesajul său de felicitare, în care a menţionat că “ În spatele nostru sunt 31 de ani de realizări marcante pentru țară, dar în special pentru fiecare din noi, ori fiecare realizare e un simbol al faptului că noi nu am cedat în fața greutăților și că atunci când lucrăm împreună putem să atingem înălțimi care nu au fost atinse. Astăzi lucrăm pentru viitorul european al Republicii Moldova, pentru viitorul european al copiilor noștri. Istoria noastră ne demonstrează că atunci când suntem uniți nu există obiective pe care nu le putem realiza. Suntem mult mai puternici când lucrăm împreună. Colegi, vă mulțumesc vouă și familiilor voastre pentru devotament și sacrificiu. La mulți ani Poliția de Frontieră!”

Un mesaj adresat tuturor poliţiştilor de frontieră a fost din partea Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu: „Vă felicit cu prilejul celei de-a 31 aniversări a Poliției de Frontieră și să vă mulțumesc mult pentru că aveți grijă de hotarele țării noastre și de liniștea cetățenilor noștri. În aceste trei decenii, instituția a trecut prin mai multe transformări și procese de modernizare, însă misiunea voastră de bază a rămas aceeași – să supravegheați frontierele noastre, uneori în condiții complicate, mereu la datorie.”

Ministerul Afacerilor Interne, în persoana doamnei Ana Revenco, în permanență a sprijinit eforturile de profesionalizare și modernizare a Poliției de Frontieră ca instituție capabilă să răspundă eficient la provocările timpului. ,,În numai un an și jumătate, conceptul de apărare și protecție a frontierei de stat a căpătat valențe multiple, generând dezvoltarea și modernizarea poliției de frontieră și făcând din această armă o forță de elită a Republicii Moldova și a Europei.Plecând de la modul de acțiune, supra-specializarea angajaților, dotările de ultimă oră, conectarea la baze de date multiple, dar și la interconectarea cu celelalte arme și cu partenerii internaționali, putem spune că Republica Moldova a creat o adevărată centură de securitate, nu numai pentru teritoriul ei național, ci și pentru întreaga Europa. Acest lucru se datorează muncii continue și cu abnegație a acestor profesioniști care stau de strajă la frontiera noastră” a declarat Ana Revenco.

Pentru îndeplinirea exemplară a atribuțiilor de serviciu și rezultate foarte bune demonstrate în diferite misiuni, unii polițiști de frontieră au primit distincții de Stat, MAI și IGPF. Printre menționări a fost „Cupa transmisibilă” pentru trei subdiviziuni de frontieră cu rezultate bune  activitatea de control și supraveghere a frontierei: punct de trecere a frontierei, sector și sector mixt, diploma „Polițistul de Frontieră al anului” și medalia „Cruce pentru devotament” pentru trei câini de serviciu – Ămi, Lachi și Conan.

Tot astăzi, oaspeții au admirat mai multe expoziții de fotografii cu imortalizarea activității de frontieră, tablouri din creațiile angajaților Poliției de Frontieră, desene a copiilor polițiștilor de frontieră și  echipamente speciale din dotarea instituției. La fel, din colecția prietenului nostru Petru Costin au fost expuse ținute militărești ale autorităților de frontieră din diferite țări, drapele domnești şi obiecte istorice. 

Atenția celor prezenți a fost îndreptată și către echipele canine ale Poliției de Frontieră care și-au etalat măiestria în dresajul canin.

Au încins atmosfera de sărbătoare, printr-un program divers de muzică, Fanfara Poliţiei de Frontieră, un grup de polițiști de frontieră din cadrul Direcției regionale NORD care în premieră a cântat o piesă din propriul repertoriu, Concertino Accordion Band și în încheierea măsuri festive – reprezentantul Republicii Moldova Eurovision 2023 – Pasha Parfeni.

Sărbătoarea dedicată zilei profesionale a început chiar de la prima oră a dimineții, echipa managerială a Poliției de Frontieră a depus flori la Monumentul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din centrul Chișinăului. 

gallery images
gallery images
gallery images
gallery images

Suspectul principal în cazul morții fetei din Orhei, a fost pus oficial sub învinuire de omor cu circumstanțe agravante

Procuratura Generală anunță că bărbatul din Telenești, suspectul principal în cazul morții fetei din Orhei, a fost pus oficial sub învinuire de omor cu circumstanțe agravante. Potrivit procurorului general interimar, Ion Munteanu, au fost făcute un șir de expertize, inclusiv cea psihiatrică, dar deocamdată nu au fost primite rezultatele. Bărbatul, care până acum nu a făcut nicio declarație pentru procurori, riscă cel puțin 20 de ani de închisoare sau chiar detenție pe viața, transmite TV8.

„La moment este pus sub învinuire pe două capete de acuzare răpire și omor”, spune procurorul interimar Ion Munteanu.

Potrivit lui Ion Munteanu, suspectul este acuzat de omor în circumstanțe agravante, ținând cont că tânără era și însărcinată. Faptă ce se pedepsește cu 20 de ani de închisoare sau detenție pe viață. Între timp, procedural, au fost dispuse un șir de expertize, inclusiv psihiatrică, pentru a se stabili clar dacă bărbatul era în deplin discernământ când ar fi săvârșit crima. Procurorii mai spun că în continuarea acesta refuză să conlucreze cu anchetă și până acum nu a făcut nicio declarație. Iar la orice întrebare pusă de oamenii legii el spune că… „Își rezervă dreptul de a nu face declarații, se folosește de dreptul de a tăcea”, mai spune procurorul interimar.

Deoarece a rămas fără apărător, a fost dispus un avocat din oficiu, care să-i reprezinte drepturile. Tănăra de 19 ani, însărcinată în șase luni, a dispărut pe 12 aprilie, după ce s-a urcat în mașina suspectului. Momentul fiind înregistrat de o cameră de supraveghere, după care ea nu a mai fost văzută. După 8 zile de căutări, corpul neînsuflețit al tinerei a fost găsit într-o groapă de pe marginea unui pârâu, într-o zonă forestieră, la aproximativ 20 de kilometri de localitatea suspectului, Chițcanii Vechi, Telenești. 

Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, sursele TV8 au spus că pe trupul neînsuflețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. Anterior, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, susținea că căutările au durat atât de mult deoarece inițial polițiștii ar fi mers pe piste greșite pentru că nu au avut din start acces la imaginile de supraveghere din Orhei. 

Viorel Cernăuțeanu a mai declarat că în ziua dispariției, suspectul ar fi dus fata la el acasa, iar a doua zi dimineață, a urcat-o în portbgajul mașinii. Până la automobil ea ar fi ajuns pe picioarele ei. Cel puțin asta se vede pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere în gospodăria suspectului. Bărbatul este plasat în arest preventiv pentru 30 de zile în penitenciar.

Ministrul Alexei Buzu a participat la primul Summit Ministerial de Politici Sociale, dedicat integrării Republicii Moldova și Ucrainei la UE

Primul Summit Ministerial de Politici Sociale, dedicat integrării la Uniunea Europeană a Republicii Moldova și Ucrainei, a reunit la Kiev mai mulți miniștri din acest domeniu.

R. Moldova a fost reprezentată de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. În cadrul evenimentului, demnitarul de la Chișinău a prezentat progresul principalelor reforme ale Ministerului pe ocuparea forței de muncă și inspecția muncii, pe digitalizare, pe consolidarea sistemului de protecție a copilului și, în special, rezultatele reformei asistenței sociale „Restart”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, evenimentul a fost organizat de ministrul Alexei Buzu împreună cu miniștrii Ucrainei, Lituaniei și Suediei.

Evenimentul a reunit miniștri ai politicilor sociale din 14 țări europene: Ucraina, Moldova, Suedia, Lituania, Cehia, Bulgaria, Țările de Jos, Estonia, Spania, România, Croația, Germania, Norvegia și Franța. Summitul a fost deschis de prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal.

Premieră! La Chișinău a avut loc primul summit școlar moldo-american „Conectați prin Știință”

În premieră în Capitală, peste 100 de elevi și 25 de cadre didactice din instituțiile de învățământ din Chișinău și din Wilmington, SUA, și-au prezentat proiectele STEAM implementate în instituțiile lor anul acesta în cadrul Summit-ului Școlar Moldo-American „Conectați prin Știință”. Elevi de diferite vârste au din Chișinău și Carolina de Nord, SUA, au abordat subiecte ce țin de încălzirea globală, sustenabilitatea urbană și protejarea mediului înconjurător. Cele mai reușite proiecte implementate în instituțiile din municipiul Chișinău au fost premiate, transmite IPN.

Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău, Daniela Munca-Aftenev, a declarat că inițiativele STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics, în traducere Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) sunt fascinante. Echipele lucrează împreună pentru a găsi soluții la problemele globale. Toate proiectele prezentate la summit fac un primul pas în lumea miraculoasă a științei.

Viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, a menționat că primul summit școlar moldo-american „Conectați prin Știință” va intra în istorie.  „Eu tare mă bucur că există această oportunitate de a ne conecta prin știință, dar și cu știință, pentru că voi știți să rezolvați împreună cu semenii voștri probleme globale, probleme legate de climă, de sustenabilitate, de ecologie, ceea ce este, de fapt, extrem de important. Sunt aceleași probleme cu care se confruntă întreaga lume, întreg globul pământesc”, s-a adresat viceprimarul participanților la eveniment.

Conferențiarul universitar Diana Chișca de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, membră a comisiei de evaluare, a comunicat că în concursul au aplicat 27 de participanți cu diferite proiecte STEM, realizate nu doar la nivel de echipă școlară, dar și în cooperare cu colegi din alte state. Copiii au dat dovadă de abilități și cunoștințe vaste, în special abilități de lucru în echipă chiar și în momentul în care se aflau la o distanță foarte mare unul de altul. Multe proiecte au fost realizate în decursul unei perioade mai mari de timp. S-a observat munca asiduă depusă. Atât munca elevilor participanți, cât și a cadrelor didactice care au coordonat proiectele. „Putem să ne mândrim că în Republica Moldova avem copii care pot să devină cercetători și oameni de știință”, a menționat conferențiarul universitar.

Fiecare proiect a fost evaluat în baza criteriului încadrarea în domeniile STEM, impact, în ce măsură au fost rezolvate probleme. STEM presupune realizarea unui produs care va fi palpabil și funcțional. Pentru Republica Moldova este ceva nou, dar se vede cum acest domeniu se dezvoltă.

Cele mai multe proiecte s-au axat la rezolvarea problemelor de mediu, inclusiv în municipiul Chișinău. S-au propus soluții pentru îmbunătățirea calității aerului, soliții pentru casă inteligentă. Este o muncă enormă în afara orelor de curs, în timpul liber al elevilor. Este nevoie de mult mai mult decât pur și simplu să faci matematică, informatică, este nevoie de programare deosebită, este nevoie de alte abilități pe care le învață elevii la toate disciplinele școlare, au precizat participanții la eveniment.

Janis Mazeiks: ,,Exporturile Republicii Moldova către Uniunea Europeană sunt de 13 ori mai mari decât în Rusia”
Articolul anterior
Gest de sprijin pentru Ucraina! Premierul canadian Justin Trudeau a vizitat Kievul
Articolul următor