Poliția de Frontieră condamnă actele de implicare a angajaților în activități ilicite

Poliția de Frontieră anunță că condamnă actele de implicare a angajaților în activități ilicite și acordă suportul necesar instituțiilor de resort pentru ca aceștia să fie atrași la răspundere.

Astfel, potrivit poliției de frontieră pe faptul reținerii a doi polițiști de frontieră din regiunea de nord care ar fi implicați în transportarea mărfii de contrabandă peste Prut, la nivelul Poliției de Frontieră au demarat cercetări interne, prin care vor fi documentate toate împrejurările privitoare la infracțiunea invocată.

”Reiterăm că instituția de frontieră nu tolerează astfel de cazuri și va întreprinde toate măsurile necesare pentru a investiga echidistant orice abuz în serviciu, cu respectarea normelor de prezumție a nevinovăției”, se arată în nota emisă presei.

49 de persoane s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă. Printre acestea se numără și șapte copii

Şapte copii se numără printre cele 49 de persoane care s-au înecat, sâmbătă, în ape de pe întreg teritoriul Rusiei, în contextul căldurii care a cuprins vaste regiuni ale ţării, conform unui anunţ făcut duminică de Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă de la Moscova, transmite Reuters și Agerpres.


„Un total de 65 de incidente au fost înregistrate în apele ţării în ultimele 24 de ore – 49 de oameni au murit”, conform anunţului făcut de minister pe contul oficial de Telegram.

Astfel, anul acesta s-au înregistrat cu 10 astfel de incidente mai mult decât în aceeaşi zi a anului trecut, conform agenţiei de presă RIA, citată de Reuters.

În ultima săptămână, ruşii s-au confruntat cu un val de căldură neobişnuit pentru ultimul secol, la Moscova înregistrându-se în ziua de 3 iulie o temperatură de 32,7 grade Celsius, care a depăşit cu 0,5 grade Celsius un record de temperatură pentru această zi ce datează din 1917. Temperaturile din numeroase oraşe ale Rusiei au depăşit 35 de grade Celsius.

Vremea deosebit de călduroasă a provocat o creştere a cererii de aparate de aer condiţionat şi de ventilatoare, iar moscoviţii au consumat cantităţi record de îngheţată şi băuturi reci. A fost distribuită apă pasagerilor în metrou şi în multe trenuri.

În regiunea Nijni Novgorod din Rusia centrală, o fetiţă de 10 ani s-a înecat în Râul Volga şi sora ei de 6 ani este dată dispărută, fiind în continuare căutată de serviciile de intervenţii.

În regiunea Başkiria region, aflată între Volga şi Munţii Urali, trei oameni au murit înecaţi, printre care şi o adolescentă de 16 ani, conform ministerului rus.

Astăzi este ultima zi de Recensământ: ce trebuie să facă persoanele care nu au fost recenzate

Astăzi este ultima zi a Recensământului populației și locuințelor. Potrivit ultimelor date prezentate de Biroul Național de Statistică, au fost recenzare circa 2,438 milioane de persoane și aproximativ 1,654 milioane de locuințe.

În aproape toate raioanele țării, rata de recenzare depășește 99%. Doar în municipiul Chișinău se înregistrează cea mai mică rată – sub 97%.

Biroul Național de Statistică reamintește ce trebuie să întreprindă persoanele care nu au fost încă recenzate. Acestea pot recurge la următoarele modalități:

– Să telefoneze la Linia Verde 0800 800 24 (apel gratuit);

– Să se programeze la secția de informare și recenzare din raionul/sectorul unde își au domiciliul, completând un formular.

Amintim că Biroul Național de Statistică a anunțat că, pentru a spori gradul de cuprindere cu recenzare a populației, din data de 1 iulie pe teritoriul țării au fost deschise 43 de secții staționare de informare și recenzare, care reprezintă locații fixe unde persoanele nerecenzate se pot apropia pentru informare sau pentru a completa chestionarul electronic de Recensământ la fața locului, cu ajutorul unui recenzor. Adresele secțiilor și informațiile de contact le puteți accesa aici.

Autoritățile estimează că primele date preliminare vor fi publicate timp de șase luni după finalizarea recensământului. De asemenea, autoritățile precizează că informațiile oferite de populație în cadrul recensământului sunt confidențiale și sunt protejate prin lege. Acestea se utilizează doar în scopuri statistice, nu în scop fiscal sau de taxare, fără a fi posibilă identificarea datelor personale.

De menționat că Recensământul populației și locuințelor este desfășurat o dată la 10 ani, iar în baza informațiilor colectate se stabilesc obiective pentru elaborarea politicilor publice, naționale și locale, necesare pentru dezvoltarea economică și socială a țării.

Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situații de urgență, potrivit OMS

Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situații de urgență conform protocoalelor Organizației Mondiale a Sănătății. Este concluzia a doi directori OMS. În cadrul vizitei în Republica Moldova, reprezentanții Organizației au oferit Centrului Universitar din cadrul Universității de Medicină echipamente moderne în valoare de 195 de mii de dolari.

„Încercăm să sprijinim țările pentru a fi pregătite de urgențele de sănătate publică. Ar putea fi orice legat de boli infecțioase, dezastre naturale, inundații, cutremure sau conflicte pe care le vedem în întreaga lume. Din acest punct de vedere, Moldova s-a descurcat foarte bine”, a declarat directoarea în domeniul pregătirii pentru situații de criză, Cartierul General OMS, Nedret Emiroglu, transmite tvrmoldova.md.

„Pregătirea pentru situațiile de urgență este asemenea unui lanț, fiecare element trebuie să fie la locul său. Vom prelua toate lecțiile și experiențele din Moldova la nivel regional”, a menționat directorul interimar „Programul urgențe în sănătate”, Biroul Regional OMS Europa, Gundo Weiler.

În cadrul vizitei celor doi directori OMS a fost anunțat un ajutor pentru Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală „Nicolae Testemițanu”. Este vorba despre aparate de ultrasonografie, seturi de fibroscoape și manechine pediatrice.

„Această donație nu este pur și simplu una foarte generoasă pentru noi, dar este și un angajament pentru viitorul sistemului de sănătate a Republicii Moldova, exprimat prin pregătirea cadrelor medicale și altor specialiști”, a spus prorectorul pentru activitatea didactică, USMF „Nicolae Testemițanu”, Olga Cernețchi.

„Manechinele reprezintă o punte de trecere între teorie și practică. În ziua de astăzi nu poate să existe un medic fără să cunoască și să aibă abilități practice. Aceste manechine, de fapt, e acel pilon ca să treacă la un alt nivel de cunoștințe și să fie gata în diferite scenarii de simulare, pentru a acorda ajutorul de urgență, în cazuri critice, reale”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Alexandru Gasnaș.

Donația se ridică la 195 de mii de dolari.

Gala Generozității 2022 – un eveniment consacrat al organizației CCF Moldova, alături de patroana organizației, Valentina Nafornița, în beneficiul copiilor aflați în nevoi
Articolul anterior
Propaganda lui Şor şi-a făcut efectul! Trei producători agricoli din Orhei își pot exporta producţia în Rusia
Articolul următor