Polonia nu va mai importa gaze naturale din Rusia: a găsit altă soluție

Cea mai mare companie poloneză de gaze, PGNiG, a anunţat că a notificat grupul rus Gazprom că nu intenţionează să extindă pe termen lung contractul privind furnizarea de gaze naturale, care expiră la finalul lui 2022, transmit DPA, potrivit Agerpres.

separator
Reprezentanţii Gazprom nu au răspuns solicitărilor Reuters de a comenta informaţia.

Autorităţile de la Varşovia anunţaseră anterior că nu intenţionează să mai cumpere gaze de la Gazprom după 2022, dar acordul semnat în 1996, cunoscut drept ”contractul Yamal”, cerea ca părţile să-şi trimită declaraţii oficiale privind viitoarea cooperare, cu trei ani înainte de expirarea contractului.

Mai mult de jumătate din gazele naturale vândute de PGNiG vin de la grupul rus Gazprom, dar compania poloneză a luat măsuri pentru reducerea dependenţei de firma rusească deoarece consideră condiţiile din acordul Yamal nefavorabile.

Compania de stat PGNiG a informat că după 2022 va avea asigurată securitatea furnizărilor datorită contractelor încheiate privind achiziţionarea de gaze naturale lichefiate (LNG) şi gaze naturale de la zăcămintele din Marea Nordului.

În prezent Polonia importă gaze naturale din Norvegia şi gaze naturale lichefiate din Qatar şi SUA.

alte Articole interesante