Poșta Moldovei cere majorarea tarifelor pentru serviciile oferite

A fost anunțată consultarea publică a proiectului privind aprobarea tarifelor pentru serviciile poștale din sfera serviciului poștal universal (SPU) și a tarifelor aplicate pentru utilizarea rețelei poștale publice a Î.S. ”Poșta Moldovei”.

Anunțul a fost făcut de către Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI).

Consultarea publică se va desfășura până la data de 31 ianuarie 2022, aceasta fiind data limită de prezentare a recomandărilor pe marginea proiectului respectiv.

Potrivit Notei informative care însoțește proiectul, acesta a fost elaborat în temeiul Legii comunicațiilor poștale nr. 36/2016 (art. 4 alin. (2) lit. g) și art. 12 alin. (3)), care prevede că ANRCETI aprobă, în mod transparent și public, tarifele pentru serviciile poștale din sfera SPU, precum și tarifele aplicate pentru utilizarea rețelei poștale publice.

De menționat că, în anul 2021, Curtea de Conturi a Republicii a efectuat un audit extern în vederea verificării conformității gestionării patrimoniului public de către Î.S.”Poșta Moldovei” în anul 2020.

Recomandările Raportului de audit respectiv, aprobat prin Hotărârea Curții de Contul nr. 69/2021, prevăd inter-alia asigurarea aprobării de către ANRCETI, în comun cu Î.S.”Poșta Moldovei”, a tarifelor aferente serviciilor poștale din sfera SPU, informând Curtea de Conturi, în termen de 12 luni de la publicarea Hotărârii nr. 69/2021, despre acțiunile întreprinse în vederea executării recomandării menționate.

Astfel, ținând cont de cele menționate, pentru asigurarea viabilității rețelei poștale a Î.S.„Poșta Moldovei”, în vederea orientării în funcţie de costuri a tarifelor pentru serviciile din sfera SPU şi stimulării furnizării unui serviciu poştal universal eficient și în conformitate cu standardele de calitate impuse prin actele normative în vigoare, Î.S.”Poșta Moldovei” a prezentat ANRCETI spre examinare și aprobare proiectul tarifelor pentru serviciile din sfera SPU.

De asemenea, în premieră au fost propuse spre aprobare tarifele aplicate pentru utilizarea rețelei poștale publice de către alți furnizori de servicii poștale, care au ca scop dezvoltarea concurenței în sectorul comunicațiilor poștale, prin stabilirea de tarife orientate la costuri pentru accesul altor furnizori de comunicații poștale la rețeaua poștală a Î.S.”Poșta Moldovei”.

Tarifele au fost calculate în conformitate cu Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciile din sfera serviciului poștal universal, aprobată prin Hotărârea ANRCETI nr. 25/2016 și au fost coordonate cu fondatorul întreprinderii – Agenția Proprietăți Publice, în conformitate cu prevederile Legii nr. 246/2017 cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală.

Tarifele pentru serviciile poștale din sfera SPU și a tarifelor aplicate pentru utilizarea rețelei poștale publice a Î.S.”Poșta Moldovei” urmează să intre în vigoare începând cu 1 aprilie 2022.

Sfânta lumină a fost distribuită preoților și enoriașilor în scuarul Mitropoliei Chișinăului

Focul Haric a ajuns la Chișinău. Acesta a fost adus în Republica Moldova atât de reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove cât și de cei ai Mitropoliei Basarabiei. Sfânta lumină va fi distribuită preoților și tuturor creștinilor, astfel încât să ajungă în toate lăcașele sfinte din țară.

În acest an, focul Haric este distribuit creștinilor și preoților care s-au adunat în fața Catedralei Metropolitane „Nașterea Domnului”, dar și la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul”.

Delegația Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a fost condusă de Preasfințitul Filaret, episcop de Căpriana, care a fost însoțit de doi clerici de la Academia de Teologie.

sursa: www.radiomoldova.md

Focul Haric a ajuns la Chișinău

Clipe de înaltă bucurie duhovnicească au trăit în această seară clericii și închinătorii adunați la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din centrul Capitalei. Delegația Arhiepiscopiei Chișinăului, condusă de ÎPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, alături de consilierii eparhiali și protopopi, au adus Sfânta lumină de la Ierusalim, la sediul Mitropoliei Basarabiei.

Într-o atmosferă de evlavie și rugăciune, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Luminii Sfinte, precizând că aceasta este darul prezenței lui Hristos cel înviat din morți în Biserica Sa.

„Lumina Sfântă este o binecuvântare, o bucurie pentru cei care cred în Hristos, îl mărturisesc pe El și simt iubirea Lui”, le-a spus ÎPS Petru celor adunați la Reședința Mitropolitană.

Părintele Mitropolit s-a rugat ca Mântuitorului nostru Iisus Hristos să ne ajute să simțim binecuvântarea și bucuria Lui pe care ne-o dăruiește din belșug.

Ulterior, Sfânta Lumină a fost distribuită de către protopopii Arhiepiscopiei Chișinăului, care o vor distribui în fiecare parohie din subordine. După împărtășirea Sfintei Lumini, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, se va îndrepta spre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, unde va săvârși slujba de Înviere.

sursa: Mitropolia Basarabiei/Facebook

Klaus Iohannis, mesaj de Paște pentru toți românii: „Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruința vieții asupra morții și a luminii asupra întunericului”

Președintele României Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de Paşte pentru românii de pretutindeni, dar despre gândurile care se îndreaptă către ”semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”.

”Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne apropie, pentru a trăi împreună Învierea Domnului. Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruinţa vieţii asupra morţii şi a luminii asupra întunericului, reîncărcându-ne cu speranţă în puterea tămăduitoare a credinţei şi a rugăciunii. În aceste zile speciale, gândurile noastre se îndreaptă şi către semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că ”Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace şi bună înţelegere”.

”Acestea sunt valorile noastre cardinale, aşezate de generaţii pe o temelie de solidaritate şi spiritualitate creştină. Vă urez tuturor, dragi credincioşi ortodocşi, greco-catolici, armeni şi neoprotestanţi, să primiţi în suflet Lumina Învierii şi bucuria deplină prilejuite de Sărbătoarea pascală”, a mai transmis şeful statului român.

Cod Galben de vânt puternic și frig, în Moldova
Articolul anterior
Italia: Un adolescent de 17 ani a fost ucis de cel mai bun prieten. Cei doi erau îndrăgostiți de aceeași fată
Articolul următor