Povestea cailor abandonați care s-au sălbăticit în munţi

Pentru unii au devenit o pacoste, pentru alții sunt o alinare.

În ultimul secol, agricultura a devenit tot mai mecanizată. Maşinile au preluat sarcinile animalelor, inclusiv în regiunea din jurul Muntelui Cincar (Țințar) din Bosnia și Herțegovina, unde tractoarele au luat locul cailor. Unele animale au fost pur și simplu abandonate în sălbăticie, așa că azi, urmaşii lor trăiesc liberi în natură. Aproximativ 120 de cai sălbatici aleargă liberi prin lanțul muntos Cincar. Pentru iubitorii de animale ca Zeljko Kristo, caii sălbatici sunt un dar minunat. Pentru alții, în schimb, au devenit o pacoste, scrie digi24.

„Avem două grupuri de cai. Călătoresc împreună, dar nu se amestecă unii cu alţii, asta e regula lor. Când scoţi sarea, s-ar putea să vezi câteva lupte. Dar nu sunt lupte adevărate, ci doar un soi de avertismente”, explică Zeljko Kristo, activist pentru drepturile animalelor.

Animalele sunt un amestec de cai de munte bosniaci, rasa Posavac și cai arabi. Au fost lăsaţi liberi în natură acum vreo 60 de ani. În total, hergheliile au ajuns la 800 de cai şi anual se nasc aproximativ 130 de mânji.

„Armăsarul negru din fața noastră nu este foarte bătrân, are poate 6 sau 7 ani. Comportamentul lui este interesant: se luptă constant, încearcă mereu să-i domine pe ceilalți, de aceea are toate aceste cicatrici. Dar nu va renunța, şi-a început propria herghelie cu o iapă și un mânz”, povestește Zeljko Kristo.

„Dacă aș avea otravă, i-aș omorî pe toți!”

Caii ajung în mod regulat pe drumul montan, iar șoferii din zonă trebuie să fie prudenți ca să-i evite. În trecut au existat accidente grave, unele dintre ele mortale. Din fericire, cei mai mulţi șoferi sunt atenți. Dar muncitorii de la drumuri s-au săturat să tot adune pietrișul de pe margine răscolit de cai și împins pe asfalt.

„E periculos. Curăţăm drumul o oră în fiecare zi. Și pentru ce? Nu este treaba noastră. Nu este problema noastră că nimeni nu are grijă de acești cai. Nu putem s-o facem noi. Suntem ocupați cu slujbele noastre”, spune unul dintre ei.

Sus, pe pășunile montane, caii sălbatici îi supără pe alții. În trecut, chiar au pătruns în ferme în căutarea hranei şi deranjau animalele domestice. Fermierii s-a săturat de ei.

„Dacă aș avea otravă, i-aş omorî pe toţi, situaţia a devenit insuportabilă. Compania de apă nu furnizează apă pentru rezervoarele noastre, pentru că liderul comunității nu permite acest lucru. Caii sălbatici ne beau toată apa. Toate ochiurile de apă sunt secate. E unul ceva mai sus, dar vacile nu ajung până acolo”, spune Mersija Varupa, proprietară de fermă.

Caii îl ajută să uite de ororile războiului

Pe activistul Zeljko Kristo caii sălbatici îl ajută să se împace cu trecutul. Este bântuit de amintirile din perioada în care a luptat în războiul bosniac, de momentele în care a fost capturat și torturat de forțele sârbe.

„Am petrecut 33 de zile în captivitate. Eu și grupul meu am fost ținuți în patru închisori. Niciunul dintre noi nu a fost împușcat, dar patru au fost omorâţi în bătaie”, povestește bărbatul, potrivit căruia, petrecerea timpului în compania animalelor îl ajută psihic.

Vreme tot mai rece în țară! Temperaturile continuă să scadă

Vremea va fi rece, joi, 13 decembrie, în Republica Moldova, cu temperaturi care continuă să scadă și vor fi sub valorile zilelor precedente. Cerul rămâne înnorat pe tot parcursul zilei, în toată țara, dar nu va mai ploua atât de abundent, conform meteorologilor. Maximele zilei vor oscila între valorile de 1 – 4 grade Celsius, iar în timpul nopții, mercurul din termometre va ajunge la -1 grad Celsius. Vântul va sufla moderat, cu intensificări pe alocuri, scrie evz.ro.

Va fi câte 1 grad Celsius la Briceni și la Rîbnița, la Chișinău, la Bălți și la Ștefan-Vodă se vor înregistra 2 grade, iar la Cahul, 4 grade. Mâine, va fi o zi însorită în toată țara, cu excepția zonei de sud. Dar, valorile termice vor continua să scadă și nu vor depăși valoarea maximă de 0 – 2 grade Celsius.

Călătorii mai rapide la PTF Giurgiulești-Galați

Pentru a eficientiza procedurile de control în punctul de trecere rutier Giurgiulești – Galați și a reduce semnificativ timpii de așteptare, Guvernul a aprobat Acordul încheiat între Republica Moldova și România pe 20 noiembrie 2024.

Acordul prevede instituirea celui de-al doilea punct de trecere rutier cu control coordonat al graniței, în continuarea modelului implementat la punctul Leușeni – Albița, activ din februarie 2023, transmite Știri.md.

„Astfel, toți cei care traversează frontiera prin punctul Giurgiulești-Galați vor efectua o singură oprire la intrarea în România pentru îndeplinirea formalităților necesare, ceea ce va facilita traversarea mai rapidă a frontierei. Acest lucru va aduce beneficii atât pentru planificarea călătoriilor personale ale cetățenilor, cât și pentru transportatori, datorită fluidizării schimburilor comerciale”, comunică reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată,  membrii MAI anunță că pe lângă avantajul economic, având în vedere stimularea schimburilor economice și atragerea de resurse și investiții, acest acord va adăuga un plus de securitate la frontieră, aliniindu-se totodată la standardele europene de gestionare a granițelor. 

„De menționat că în urma aprobării inițierii negocierilor prin hotărârea Cabinetului de miniștri, la 20 noiembrie 2024, a avut loc semnarea Acordului dintre România și Republica Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României, în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) – Giurgiulești (Republica Moldova).

Controlul coordonat în cele două puncte de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România a fost inițiat din nevoia ambelor țări de a avea mecanisme noi și complexe pentru asigurarea securității frontierelor și pentru a rezista provocărilor aduse de război”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Conform Planului Anual de Cooperare pentru anul 2024 șefii structurilor locale se întâlnesc zilnic sau ori de câte ori este necesar, analizând punctual aspectele care apar pe timpul serviciului. În același timp, reprezentanții MAI declară că șefii de grupă ale ambele părți organizează modul de cooperare pe linia fluidizării traficului pe sensul de intrare în România și mențin legătura direct pentru a preveni soluționa eventuale litigii pe linia controlului de frontieră.

Cât vor achita moldovenii pentru energie termică sau gaze naturale în noiembrie 2024: Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări

Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova reiterează angajamentul său: gospodăriile care primesc compensații nu vor plăti post-compensație mai mult decât în anul precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul zilei, mai mulți cetățeni au rămas nedumeriți referitor la compensația primită pentru energie pentru luna noiembrie 2024. Ministerul Muncii și Protecției Sociale ar vrea să-și reitereze angajamentul său față de gospodăriile care primesc compensații, precum că acestea nu vor achita post compensație mai mult, comparativ cu anul trecut. 

Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de gaze naturale, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 13.12 lei/m3. Mai jos este ilustrat un caz real  al unui solicitant de compensații. Acest caz, ca și majoritatea celor care beneficiază de compensații, arată că sistemul de compensații asigură și va continua să asigure angajamentul luat – prețul final pentru gaze naturale al beneficiarilor de compensații nu va fi mai mare în acest an. 

Compensația pentru luna decembrie pentru consumatorii de gaze naturale va crește, deoarece și tariful a crescut. Compensațiile pentru noiembrie vor asigura un tarif post compensație nu mai mare comparativ cu cel din anul trecut.

Mai jos prezentăm și un exemplu în care o gospodărie, care se încălzește pe energie termică, nu va achita post compensație pentru factură mai mult în acest an, comparativ cu sezonul rece precedent. Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de energie termică, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 1824 lei/ Gcal.

În cazul în care, va exista o creștere de tarif pentru energia termică în lunile următoare, vom asigura ca și compensațiile primite de gospodăriile la care sursa principală de încălzire este energia termică – să primească compensații mai mari. 

Guvernul asigură cetățenii că va amortiza orice creștere de tarife la energie, astfel încât gospodăriile să nu achite post compensație mai mult decât au achitat în sezonul rece precedent. 

Guvernul este alături de cetățeni și în acest an, și vom trece și această iarnă cu bine. Vă mulțumesc încă o dată pentru răbdare și înțelegere! Depunem toate eforturile pentru a recepționa și soluționa toate solicitările voastre în timp util”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Tot astăzi, Linia Verde a programului de compensații 0 8000 5000 a fost suprasolicitată, datorită unui număr mare de apeluri din partea cetățenilor. Până la ora 15:00 au fost preluate peste 3000 de apeluri de către colegi. Îndemnăm cetățenii să mai aștepte puțin până la contactarea Liniei Verzi pentru a garanta accesibilitatea tuturor la răspunsul operatorilor. Vom reuși să răspundem tuturor la toate solicitările și neclaritățile în timp util.

„Nu mănânc nimic, dar oricum mă îngraş”. Explicaţia specialiştilor de ce nu slăbim…
Articolul anterior
Caravană utilă mămicilor care alăptează
Articolul următor