Mii de femei din întreaga lume trec în fiecare zi pragul magazinelor ei, îi admiră creaţiile, le cumpără. Visul unei simple cusătorese, care a pornit de jos în viaţă, s-a împlinit: şi-a clădit averea pe satisfacţia clientelor care se regăseau în ceea ce le oferea ea. Dar din miile de femei care se îmbracă de la Zara puţine ştiu că în spatele uneia dintre cele mai mari afaceri din lumea modei s-a aflat din prima zi Rosalia Mera.
La 11 ani, Mera s-a lăsat de școală și s-a apucat de croitorie.
Rosalia Mera Goyenechea s-a născut pe 28 ianuarie 1944, într-o familie din clasa muncitoare din La Coruña, oraşul port al Galiciei. Tatăl ei lucra pentru o companie de utilităţi, iar mama ei era angajată la o măcelărie.
Rosalia a renunţat la gimnaziu, iar în 1963 l-a întâlnit pe Ortega, fiul unui angajat de la căile ferate, care la rândul lui a renunţat la şcoală la 13 ani pentru a munci ca agent de livrări pentru un mic producător. Când s-au cunoscut, el lucra la un magazin de haine în La Coruña, iar ea la altul. S-au căsătorit în 1966 şi au doi copii – un băiat, Marcos Ortega, şi o fiică, Sandra Ortega.
Împreună cu soțul ei, Amancio Ortega, croia rochii de seară și lenjerie intimă în sufragerie.
Cei doi soţi au început să croiască rochii şi lenjerie după designul conceput de Rosalia. La început, produsele sale au şocat puţin, dar au devenit repede populare. Liberalismul pe care îl insuflau creaţiile ei au reprezentat o gură de oxigen în anii întunecaţi de după dictatura lui Francisco Franco, scrie cotidianul britanic The Independent.
Cuplul şi-a extins repede afacerea, dezvoltând operaţiuni de producţie, angajând sute de oameni, apoi deschizându-şi primul magazin. La început, au vrut să-şi numească magazinul Zorba, după ce în 1964 au văzut filmul „Zorba grecul”, dar s-au răzgândit când au descoperit un bar cu acelaşi nume, la două blocuri mai încolo. Aşa că au luat literele pe care doreau să le lipească pe firmă şi au început să le rearanjeze în joacă, să vadă ce le iese. S-au hotărât să-i zică Zara.
Afacerea s-a dezvoltat în alte oraşe din Spania, apoi în Portugalia, şi de acolo s-a întins în toată lumea. Şi, ca o dovadă că a fost un bussines solid, Zara a rămas un colos şi după ce soţii Mera s-au despărţit în 1986.
Rosalia n-a mai lucrat la Zara, dar a rămas în conducerea firmei până în 2004. S-a dedicat mai mult acţiunilor caritabile, pe care le-a dus la bun sfârşit prin intermediul fundaţiei înființată cu soţul ei pentru a ajuta persoanele cu dizabilităţi.
În 2001, Rosalia Mera a obţinut 600 de milioane de dolari din vânzarea la bursă a unei cote de acţiuni la Inditex. Cu banii obţinuţi şi-a diversificat investiţiile, a cumpărat o crescătorie piscicolă şi o companie care produce un sistem de amprentare a bebeluşilor. Totodată, a investit în Hotelul Bulgari din Londra, scrie New York Times.
Ultimii ani i-a petrecut în La Coruña, unde mai ieşea din când în când la un film sau la o terasă. Asta nu înseamnă că şi-a pierdut anvergura publică în ţara sa. În ciuda îmbogăţirii sale rapide, Rosalia Mera a rămas cu picioarele pe pământ, exprimându-se fără rezerve împotriva politicii de austeritate a guvernului spaniol, împotriva reglementării avortului şi a reducerii programelor publice de educaţie şi de sănătate. Ea a vizitat tabăra protestatarilor care manifestau împotriva exceselor capitaliste şi a demonstrat că, oricâţi bani ai avea, trebuie să rămână aproape de problemele oamenilor simpli.
Și-a investit banii în proiecte „de suflet”, printre care o companie care căuta tratamente pentru cancer și o alta care încearcă să-i integreze în societate pe cei cu dizabilități fizice sau psihice, cum este fiul său, Marcos. Era și investitor major la Hotelul Bulgari, din Londra. Puțini știu însă că Mera era și un artist talentat, câștigând o competiție pentru tineri muzicieni de jazz, în Spania.
A ocupat locul 66 în topul celor mai bogaţi oameni din lume.
Cu o avere estimată de revista Forbes la 4,5 miliarde de euro, Rosalia Mera era cea mai bogată femeie din Spania şi ocupa locul 66 în topul celor mai bogaţi oameni din lume. Fostul ei soț, Ortega este în prezent al patrulea cel mai bogat de pe glob, cu un venit net de 51,3 miliarde de dolari.
Dar deja de un an, imperiul care a cucerit lumea este în doliu. „Mama Zara” a încetat din viaţă pe 15 august 2013, în urma unui accident vascular suferit cu o zi înainte. Avea 69 de ani, iar în domeniul retailerilor de modă era ceea ce a fost Steve Jobs pentru Apple. O vizionară.