Povestea fetiței care a născut la 5 ani!

Lina Medina este cea mai tânăra mamă din istorie, a născut la vârsta de numai 5 ani. Povestea ei a fost ani de zile subiect de dezbatere în rândul medicilor.

separator

Lina Medina s-a născut în 1933 în Ticrapo, un sat sărac din Munții Anzi, în Peru. Atunci când părinții au observat că  abdomentul ei se dezvoltă anormal au dus-o la spital. Medicii au fost șocați când au consultat-o și au văzut că era însărcinata în 7 luni.

După o lună și jumatate, în mai 1939, Lina a născut prin operație de cezariană un băiat, scrie ediția din India a publicației The Telegraph.
Lina este un caz medical desosebit. Deoarece prima ei menstruație a avut loc la numai 8 luni, iar la 4 ani avea deja sânii și organele genitale dezvoltate.
Această pubertate precoce i-a permis dezvoltarea normală a sarcinii și nașterea unui copil sănătos. Gerardo, băiatul Linei a cântărit la naștere 2,7 kg.

El a copilărit împreună cu Lina crezând că este sora lui. A aflat adevărul când avea 10 ani.
Tânăra mamă a refuzat să spuna cine era tatăl copilului și despre cum a râmas însărcinată, medicii cred însă că de fapt fata  nici nu-și mai amintește ce s-a întâmplat.

Fetița a primit educație și a lucrat ca secretară la medicul Lozada, unul dintre cei care au asistat-o la naștere. Ea fost adoptată de acest medic care a ajutat-o până la vârsta adolescenței. El a fost cel care i-a plătit și școlarizarea băiatului.
Lina s-a căsătorit în anul 1972 și a mai născut un băiețel.

Sursa: http://www.tabu.ro

Atac cu 15 morți în New Orleans

Potrivit medicului legist al parohiei New Orleans, dr. Dwight McKenna, citat de mai multe media americane, printre care CNN şi The New York Times, numărul morţilor a crescut la 15, faţă de 10, cât era anterior.

„Până în prezent, 15 persoane au murit. Va fi nevoie de câteva zile pentru a finaliza toate autopsiile. După finalizarea autopsiilor şi discuţiile cu rudele cele mai apropiate, vom publica identitatea victimelor”, arată un comunicat de preă transmis de autorități.

Presa locală a identificat primele victime cunoscute ale atacului din ziua de Anul Nou, printre care o tânără de 18 ani, aspirantă la statutul de asistentă medicală, un bărbat de 37 de ani, tată a doi copii, şi un fost jucător de fotbal de 27 de ani.

Potrivit informațiilor furnizate, alte 35 de persoane au fost rănite în atac.

Suspectul decedat în urma atacului s-a prezentat ca texan, fost militar şi agent imobiliar, într-un videoclip din 2020. „Bună seara. Sunt Shamsud-Din Jabbar, agent imobiliar (…). Aş dori să vă salut şi să vă povestesc puţin despre mine”, a spus el la începutul videoclipului.

„M-am născut şi am crescut în Beaumont, Texas, iar acum locuiesc în Houston. Am stat aici toată viaţa mea, cu excepţia călătoriilor mele în armată”, a relatat bărbatul, mândru de trecutul său militar. El a mai spus că a lucrat pentru armată în „resurse umane” şi „IT” (tehnologia informaţiei). 

Bărbatul a intrat cu o camionetă Ford în mulțime, de Anul Nou pe Bourbon Street din New Orleans, provocând moartea a cel puţin 10 persoane şi rănind alte 35, a fost identificat de FBI ca fiind Shamsud-Din Jabbar, un cetăţean american în vârstă de 42 de ani, a anunţat miercuri poliţia federală.

În maşina atacatorului au fost descoperite materiale exploxive artizanale, care, din fericire, nu au fost detonate, ceea ce a schimbat perspectiva de abordare a cazului, oamenii legii luând în considerare un atac terorist.

Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că SUA „nu vor tolera niciun atac” împotriva cetăţenilor săi, după atacul comis în noaptea de Anul Nou în oraşul New Orleans.

ATENȚIE, călători! Aglomerație la ieșirea din țară în a doua zi a anului

În atenția călătorilor! Este trafic intens la PTF Leușeni, pe sensul de ieșire din Republica Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

La această oră, în PTF Leușeni se înregistrează trafic majorat de călători și mijloace de transport. Aglomerată este direcția ieșire din R. Moldova.

De către Poliția de Frontieră sunt întreprinse măsuri pentru fluidizarea traficului transfrontalier și se lucrează la capacitate maximă.

Prin urmare, recomandăm participanților la traficul transfrontalier să opteze din timp pentru traversarea prin PTF Costești, PTF Leova sau PTF Cahul.

Pentru a vă facilita planificarea călătoriei, puteți utiliza itinerarii alternative prin accesarea hărților online, iar pentru informații actualizate privind starea traficului și orice alte detalii, vă sugerăm să consultați pagina oficială a Poliției de Frontieră https://border.gov.md/index.php/camere-web sau să contactați la Linia verde +373 22 259 717.

Cum va sprijini România Republica Moldova în criza energetică

România vine în sprijinul Republicii Moldova pentru a depăși criza energetică generată de sistarea livrărilor de gaz rusesc către centrala de la Cuciurgan. Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja a făcut mai multe precizări într-un mesaj postat pe Facebook în seara de 1 ianuarie 2025, scrie zugo.md.



Potrivit Ministerului Energiei din România, au fost deja luate măsuri pentru a sprijini moldovenii. Nuclearelectrica a încheiat un contract pentru livrarea a 100 MW în bandă către Republica Moldova, iar discuțiile cu OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia vizează suplimentarea cu încă 100-200 MW. Capacitatea tehnică de export din România către Republica Moldova prin linia Vulcănești-Isaccea este de 315 MW, la care se adaugă 115 MW prin cele patru linii de 110 kV care traversează Prutul.

Oficialul român a mai menționat că în ceea ce ține de sectorul gazelor naturale, Republica Moldova dispune de cantități suficiente pentru consumul curent, susținute de stocurile comerciale și de urgență din România, care depășesc 70 de milioane Nm³. Interconectorul Iași-Ungheni asigură o capacitate de export de 6,1 milioane m³/zi, suficientă pentru a acoperi întreg consumul dintre Prut și Nistru, inclusiv în zilele reci de iarnă.

Ministrul Energiei a subliniat că România își respectă obligațiile față de propriul consum intern, iar sprijinul acordat Republicii Moldova se face pe baze comerciale, respectând legislația în vigoare, iar sprijinul pe care îl vor acorda va f numai în limita volumelor disponibil, „după acoperirea nevoilor noastre proprii”.

Sistarea livrărilor de gaz rusesc către centrala de la Cuciurgan a generat un deficit de aproximativ 600 MW de energie electrică pentru Republica Moldova, care se bazează pe o producție locală de 300 MW.

Filmele autohtone mai aproape de moldoveni
Articolul anterior
Motivul din care Hillary Clinton este la un pas de orbire!
Articolul următor