Filmele autohtone mai aproape de moldoveni

Obișnuiți cu filmele de la Hollywood, publicul autohton își mai amintește cu greu de producțiile de acum câteva decenii filmate în studiourile Moldova Film. Aceste filme însă, reprezintă patrimoniul cultural al țării în care trăim și merită să fie aduse mai aproape de moldovenii de astăzi. Astfel, la iniţiativa Ministerului Culturii,  începând cu 15 ianuarie, la Chişinău, se desfășoară „Săptămâna filmului moldovenesc”.

separator

Timp de o săptămână, chişinăuienii vor putea viziona cele mai bune filme moldoveneşti turnate la studioul „Moldova Film”, semnate de cunoscuţii regizori precum Emil Loteanu, Tudor Tătaru, Vasile Brescanu,Valeriu Gagiu ș.a.

”Există multe filme bune în filmotecă, care nu au fost rulate la cinematografele noastre mai bine de 10 ani, dar ele reprezintă istoria noastră și merită să fie revăzute”, a specificat Elena Chioibaș, administrator la centrul cultural Odeon.

Prima zi  din ”Săptămâna filmului moldovenesc”, a adus publicului două filme specifice zilei de 15 ianuarie – “Luceafarul” ( în regia lui E.Loteanu) și “Eminescu” (în regia A.Codru). Ambele filme au adunat sala plină și au trezit emoții în rândurile spectatorilor, printre care se afla și protagonistul pelicolei ”Luceafărul” – Vasile Zubcu, împreună cu fii săi.

În următoarele zile, vor rula peliculele: „Dănilă Prepeleac”, „Se caută un paznic”, „Maria Mirabela”, „Jana”, „Lupii şi Zeii”, „Trece lebăda pe apă”, „Dansul efemer al dragostei”, „Tunul de lemn”, „Strada felinarelor stinse”, „Lăutarii”, „Dimitrie Cantemir”, „Păcatul şi Adio viaţa de holtei”, „Cale întoarsă nu există”, “Aceasta clipa”.

Filmele sunt rulate la cinematograful „Odeon”. Preţul biletelor variază între 10 şi 20 de lei. Excepţie a fost doar prima zi, intrarea fiind liberă.

„Săptămâna filmului moldovenesc” face parte din programul manifestărilor consacrate Zilei Naţionale a Culturii, marcată la 15 ianuarie. Un asemenea festival se desfăşoră pentru prima dată în Moldova și sper că va deveni o tradiție.

Text: Natalia Bodiu

Cele mai seducătoare costume de baie de la Victoria’s Secret 2013
Articolul anterior
Povestea fetiței care a născut la 5 ani!
Articolul următor
Alte articole interesante