Povestea ministrului lui Putin care a fugit din Rusia după invadarea Ucrainei și a ajuns șofer de camion în SUA

Un fost ministru rus al Agriculturii, care a fugit din țara sa după ce Putin a decis să pornească războiul din Ucraina, este acum șofer de camion în SUA. ”Sunt mândru de ceea ce fac”, spune fostul înalt demnitar rus.  

Fostul ministru rus și-a condus camionul mare alb spre nord, până a ajuns în Michigan. Marile Lacuri i-au oferit o ușurare binevenită, după căldura arzătoare din Texas, scrie The Guardian.

După ce ani de zile a navigat pe coridoarele puterii ruse provinciale, Denis Șaronov lucrează acum ca șofer de camion, căutându-și drumul pe vastele autostrăzi ale SUA.

„Este ca în rai aici, în Michigan. În Texas era prea cald”, spune Șaronov, fost ministru al Agriculturii din Republica Komi, din nordul Rusiei, într-un interviu.

Războiul lui Vladimir Putin din Ucraina a declanșat un exod istoric al propriului popor. De la începutul invaziei, se crede că sute de mii de ruși au părăsit țara, mânați de opoziția lor față de război și de teama de a fi trimiși în primele linii. Mulți s-au chinuit să-și găsească locuri de muncă în exil și să pună la cale noi vieți de pe laptopurile lor.

Dar puține schimbări în carieră sunt la fel de neobișnuite ca cele făcute de Sharonov, care a fugit din Rusia în septembrie 2022.

„Mulți oameni nu înțeleg alegerea mea și mă batjocoresc. Spun că am trecut de la un ministru la șofer de camion”, povestește Șaronov. „Dar eu nu văd lucrurile deloc așa. Sunt mândru de ceea ce fac”, a adăugat el.

Instagram-ul lui Șaronov, cândva plin de imagini cu el în costum și cravată, întâlnind oficiali și fermieri locali în Komi, seamănă acum cu unul al unui blogger de călătorie, într-o excursie prin țară.

În 2020, a devenit ministrul Agriculturii din Komi, o regiune fără ieșire la mare din nordul Rusiei, aproape de dimensiunea Californiei. Nu avea experiență anterioară în guvern, dar a spus că i s-a oferit postul după mai bine de un deceniu în industria agriculturii.

„Eram curios să văd cum funcționează guvernul”, a spus el, dar a devenit rapid dezamăgit de ceea ce el a descris drept „corupție și birocrație rampantă”, care i-au afectat ministerul.

”În Rusia, oamenii intră în politică să fure bani. Ciorupția mi-a sfâșiat țara”

„În Rusia, principalul motiv pentru care oamenii intră în politică este să fure bani. Corupția mi-a sfâșiat țara. Fie participi la jaf, fie ești aruncat afară”, afirmă Șaronov.

El a susținut că, în cele din urmă, a căzut în dizgrația șefului său regional, Vladimir Uyba, după ce a refuzat să intre în scheme funciare corupte și a fost demis în ianuarie 2022.

La o lună după retragerea lui, trupele ruse au invadat Ucraina, o decizie care l-a făcut să se simtă „profund afectat”.

„Mi-am dat seama că, rămânând în țară, voi participa la acest război ilegal într-un fel sau altul”, a spus el.

Paharul s-a umplut când a venit când a primit un ordin de a se alătura războiului, în campania de mobilizare din Rusiei, în toamna anului trecut.

„Când ofițerii au venit să transmită o citație la adresa mea de înregistrare, nu mi-a mai rămas nimic de făcut decât să părăsesc țara”, a spus el.

Șaronov, care la 48 de ani era prea în vârstă pentru a fi mobilizat conform legii ruse, a legat primirea ordinului de „conflictul său prelungit” cu Uyba, despre care a susținut că a încercat să scape de el trimițându-l în Ucraina.

Salariul de șofer de camion în SUA e la fel cu cel de ministru în Rusia

Nedorind să lupte în războiul lui Putin, fostul ministru a ales să fugă din țară. După ce a studiat în Vermont în timpul unui schimb de experiență în 1995, a decis să-și încerce norocul în SUA.

După o călătorie lungă, cu opriri în Kârgâzstan și Dubai, Sharonov a aterizat în cele din urmă în Mexic, unde a trecut granița cu SUA pe jos și a cerut azil.

SUA au înregistrat o creștere masivă a emigrației ruse de la începutul războiului, peste 8.600 de ruși căutând refugiu la granița SUA cu Mexic în ultimele șase luni – de 35 de ori mai mult decât cei 249 care au făcut acest lucru în aceeași perioadă înainte de război.

În așteptarea rezultatului cererii sale de azil, Șaronov a început să caute modalități de a câștiga un venit. „A lucra ca șofer de camion mi s-a părut cel mai simplu mod de a-mi câștiga existența”, a spus el.

Indicând rubla slabă, care a atins săptămâna aceasta cel mai mic nivel din ultimele 16 luni, el spune că banii pe care i-a câștigat conducând un camion nu sunt foarte departe de salariul unui ministru regional din Rusia, deși a adăugat rapid că majoritatea oficialilor au găsit alte metode de a face rost de bani.

„Dar nu este vorba de fapt de salariu. Este vorba despre a te simți liber. Este o muncă cinstită”, a spus Șaronov.

”Mulți oficiali ruși sunt împotriva războiului, dar sunt cuprinși de frică”

În șase luni ca șofer de camion a vizitat 45 de state americane, descriind în detaliu frumusețea coastei de vest a Californiei.

„Uneori se simte ca o mare aventură, descoperind țara pe drum”. Șaronov speră să-și folosească experiența pentru a găsi un loc de muncă în sectorul agricol.

Fostul ministru este unul dintre puținii foști oficiali ruși care s-au pronunțat împotriva războiului. La scurt timp după invadarea Ucrainei, Anatoly Ciubais, un reformator veteran și fost demnitar pentru schimbările climatice la Kremlin, și-a dat demisia în liniște. Ciubais rămâne cel mai înalt oficial care a părăsit Kremlinul de la începutul războiului.

„Mulți oficiali sunt împotriva războiului, dar sunt cuprinși de frică”, a spus Șaronov. „Se trezesc în fiecare dimineață și se conving că nu au altă opțiune”.

Niciun astfel de gând nu îl mai deranjează acum pe Șaronov, pe care îl așteaptă din nou drumul deschis. Următoarea sa oprire – Alabama.

Sursa: www.stirileprotv.ro

În atenția pescarilor! Din 1 aprilie până la 14 iunie 2025, pescuitul va fi interzis

Agenția de Mediu a stabilit o perioadă de prohibiție timp de 75 de zile și a emis un ordin prin care interzice pescuitul în toate obiectivele acvatice piscicole naturale în perioada 1 aprilie – 14 iunie 2025.

În afluenții râurilor Nistru și Prut, inclusiv Răut, Ichel, Bâc, Larga și Tigechi, pescuitul va fi interzis până la 30 iunie. Totodată, în unele zone, pescuitul va fi interzis pe tot parcursul anului, cum ar fi în zona podurilor de 100 de metri în amonte și în aval de Goian, în rezervorul Cuciurgan și pe coasta moldovenească a Dunării.

Autoritățile avertizează că nerespectarea ordinului va atrage răspundere conform legislației în vigoare. Aceste măsuri sunt implementate pentru a proteja resursele piscicole și a sprijini biodiversitatea acvatică din țară.

Igor Dodon își declară averea pentru 2024: salarii mari din Rusia și din PSRM

Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova și actualul lider al Partidului Socialiștilor, și-a declarat veniturile pentru anul 2024, informează tvrmoldova.md

Conform declarației de avere, Dodon a încasat aproximativ 5,6 milioane de ruble (echivalentul a 1,2 milioane de lei moldovenești) de la Universitatea Corporativă a Sberbank și un venit anual de 240.916 lei din activitatea politică, ca președinte al Partidului Socialiștilor, funcție pe care a preluat-o la 23 martie 2024.

Soția lui Dodon a raportat și ea venituri considerabile în 2024, obținând un salariu de 330.000 de lei de la Exclusiv Media SRL și 60.000 de lei de la Baza de odihnă „Sadovo”, un obiectiv turistic deținut de familie.

Pe lângă aceste surse de venit, Igor Dodon a menționat un salariu suplimentar de 3.300 de lei, provenind dintr-o indemnizație acordată de Consiliul Municipal Chișinău, precum și o dobândă de 258 de lei obținută de la Moldindconbank.

În ceea ce privește bunurile deținute, familia Dodon locuiește într-o casă de 422 de metri pătrați, situată pe un teren de 5,9 ari, estimată la aproximativ 2,5 milioane de lei.

De asemenea, soția lui Igor Dodon, Galina, folosește un Mercedes-Benz din 2020, pe care nu îl deține, ci doar îl are în folosință de la PP Exclusiv Media SRL. Exclusiv Media SRL este deținută de deputatul socialist Corneliu Furculiță.

În declarația de avere, Igor Dodon figurează cu o datorie la „Victoria Bank”, având un credit de circa 1,5 milioane de lei, pe care se angajează să-l ramburseze până în 2028.

Campania de Paști „Masa Bucuriei” – pe 12 aprilie, de Florii, în 120 de magazine

Campania de Paști „Masa Bucuriei” sau Marea Colectă, inițiată de asociația obștească „Diaconia” se va desfășura pe data de 12 aprilie. Colecta națională de produse alimentare are loc tradițional în sâmbăta Floriilor și se desfășoară concomitent în 120 de magazine din 25 de localități, transmite unica.md.

Potrivit organizatorilor, scopul evenimentului, ajuns deja la a 16-a ediție, este cultivarea solidarității și milosteniei.

Campania se desfășoară în reţelele de magazine, unde sunt amenajate boxe speciale pentru donaţie de produse alimentare.

Toate produsele acumulate devin prânzul cald oferit zilnic, pe parcursul întregului an oamenilor nevoiași, beneficiari în centre parohiale şi la cinci cantine sociale din cadrul Mitropoliei Basarabiei şi al organizaţiilor partenere implicate în campanie.

„Anul acesta vrem să mobilizăm mai mulți voluntari și să aducem lumină în viețile celor aflați în nevoie”, menționează coordonatoarea campaniei, Daniela Groza. Ea a adăugat că coordonarea voluntarilor este o provocare dificilă, dar frumoasă și plină de satisfacții.

În anul trecut, la ediția precedentă a proiectului, au fost colectate peste 57 de tone de alimente.

Boris Gîlca și-a anunțat demisia din fruntea Direcției municipale de Sănătate
Articolul anterior
Steagul Ucrainei, arborat lângă clădirea FSB dintr-un mare oraș din Rusia
Articolul următor
Close menu