Povestea ministrului lui Putin care a fugit din Rusia după invadarea Ucrainei și a ajuns șofer de camion în SUA

Un fost ministru rus al Agriculturii, care a fugit din țara sa după ce Putin a decis să pornească războiul din Ucraina, este acum șofer de camion în SUA. ”Sunt mândru de ceea ce fac”, spune fostul înalt demnitar rus.  

Fostul ministru rus și-a condus camionul mare alb spre nord, până a ajuns în Michigan. Marile Lacuri i-au oferit o ușurare binevenită, după căldura arzătoare din Texas, scrie The Guardian.

După ce ani de zile a navigat pe coridoarele puterii ruse provinciale, Denis Șaronov lucrează acum ca șofer de camion, căutându-și drumul pe vastele autostrăzi ale SUA.

„Este ca în rai aici, în Michigan. În Texas era prea cald”, spune Șaronov, fost ministru al Agriculturii din Republica Komi, din nordul Rusiei, într-un interviu.

Războiul lui Vladimir Putin din Ucraina a declanșat un exod istoric al propriului popor. De la începutul invaziei, se crede că sute de mii de ruși au părăsit țara, mânați de opoziția lor față de război și de teama de a fi trimiși în primele linii. Mulți s-au chinuit să-și găsească locuri de muncă în exil și să pună la cale noi vieți de pe laptopurile lor.

Dar puține schimbări în carieră sunt la fel de neobișnuite ca cele făcute de Sharonov, care a fugit din Rusia în septembrie 2022.

„Mulți oameni nu înțeleg alegerea mea și mă batjocoresc. Spun că am trecut de la un ministru la șofer de camion”, povestește Șaronov. „Dar eu nu văd lucrurile deloc așa. Sunt mândru de ceea ce fac”, a adăugat el.

Instagram-ul lui Șaronov, cândva plin de imagini cu el în costum și cravată, întâlnind oficiali și fermieri locali în Komi, seamănă acum cu unul al unui blogger de călătorie, într-o excursie prin țară.

În 2020, a devenit ministrul Agriculturii din Komi, o regiune fără ieșire la mare din nordul Rusiei, aproape de dimensiunea Californiei. Nu avea experiență anterioară în guvern, dar a spus că i s-a oferit postul după mai bine de un deceniu în industria agriculturii.

„Eram curios să văd cum funcționează guvernul”, a spus el, dar a devenit rapid dezamăgit de ceea ce el a descris drept „corupție și birocrație rampantă”, care i-au afectat ministerul.

”În Rusia, oamenii intră în politică să fure bani. Ciorupția mi-a sfâșiat țara”

„În Rusia, principalul motiv pentru care oamenii intră în politică este să fure bani. Corupția mi-a sfâșiat țara. Fie participi la jaf, fie ești aruncat afară”, afirmă Șaronov.

El a susținut că, în cele din urmă, a căzut în dizgrația șefului său regional, Vladimir Uyba, după ce a refuzat să intre în scheme funciare corupte și a fost demis în ianuarie 2022.

La o lună după retragerea lui, trupele ruse au invadat Ucraina, o decizie care l-a făcut să se simtă „profund afectat”.

„Mi-am dat seama că, rămânând în țară, voi participa la acest război ilegal într-un fel sau altul”, a spus el.

Paharul s-a umplut când a venit când a primit un ordin de a se alătura războiului, în campania de mobilizare din Rusiei, în toamna anului trecut.

„Când ofițerii au venit să transmită o citație la adresa mea de înregistrare, nu mi-a mai rămas nimic de făcut decât să părăsesc țara”, a spus el.

Șaronov, care la 48 de ani era prea în vârstă pentru a fi mobilizat conform legii ruse, a legat primirea ordinului de „conflictul său prelungit” cu Uyba, despre care a susținut că a încercat să scape de el trimițându-l în Ucraina.

Salariul de șofer de camion în SUA e la fel cu cel de ministru în Rusia

Nedorind să lupte în războiul lui Putin, fostul ministru a ales să fugă din țară. După ce a studiat în Vermont în timpul unui schimb de experiență în 1995, a decis să-și încerce norocul în SUA.

După o călătorie lungă, cu opriri în Kârgâzstan și Dubai, Sharonov a aterizat în cele din urmă în Mexic, unde a trecut granița cu SUA pe jos și a cerut azil.

SUA au înregistrat o creștere masivă a emigrației ruse de la începutul războiului, peste 8.600 de ruși căutând refugiu la granița SUA cu Mexic în ultimele șase luni – de 35 de ori mai mult decât cei 249 care au făcut acest lucru în aceeași perioadă înainte de război.

În așteptarea rezultatului cererii sale de azil, Șaronov a început să caute modalități de a câștiga un venit. „A lucra ca șofer de camion mi s-a părut cel mai simplu mod de a-mi câștiga existența”, a spus el.

Indicând rubla slabă, care a atins săptămâna aceasta cel mai mic nivel din ultimele 16 luni, el spune că banii pe care i-a câștigat conducând un camion nu sunt foarte departe de salariul unui ministru regional din Rusia, deși a adăugat rapid că majoritatea oficialilor au găsit alte metode de a face rost de bani.

„Dar nu este vorba de fapt de salariu. Este vorba despre a te simți liber. Este o muncă cinstită”, a spus Șaronov.

”Mulți oficiali ruși sunt împotriva războiului, dar sunt cuprinși de frică”

În șase luni ca șofer de camion a vizitat 45 de state americane, descriind în detaliu frumusețea coastei de vest a Californiei.

„Uneori se simte ca o mare aventură, descoperind țara pe drum”. Șaronov speră să-și folosească experiența pentru a găsi un loc de muncă în sectorul agricol.

Fostul ministru este unul dintre puținii foști oficiali ruși care s-au pronunțat împotriva războiului. La scurt timp după invadarea Ucrainei, Anatoly Ciubais, un reformator veteran și fost demnitar pentru schimbările climatice la Kremlin, și-a dat demisia în liniște. Ciubais rămâne cel mai înalt oficial care a părăsit Kremlinul de la începutul războiului.

„Mulți oficiali sunt împotriva războiului, dar sunt cuprinși de frică”, a spus Șaronov. „Se trezesc în fiecare dimineață și se conving că nu au altă opțiune”.

Niciun astfel de gând nu îl mai deranjează acum pe Șaronov, pe care îl așteaptă din nou drumul deschis. Următoarea sa oprire – Alabama.

Sursa: www.stirileprotv.ro

Kate Middleton, operată de medici italieni. S-a ținut în secret

Ies la iveală noi detalii legate de operația suferită de Kate Middleton. La începutul anului, aceasta a fost supusă unei intervenții la abdomen. Pentru această procedură medicală, o echipă de medici din Italia s-ar fi deplasat la Londra. Printre cei care au luat parte la intervenție se numără unul dintre cei mai renumiți specialiști ai Policlinicii Gemelli, scrie evz.ro.

Potrivit unor zvonuri apărute în spațiul public, neconfirmate de Casa Regală, chirurgii italieni ar fi fost implicați în operația suferită de prințesă în ianuarie. Pentru intervenția suferită de Kate Middleton, soția moștenitorului tronului Angliei, William, medicii britanici ar fi colaborat cu cei italieni.

Cu toate că nu există o confirmare din partea Palatului Buckingham, informația s-a răspândit rapid in spațiul public. De altfel, subiectuleste detaliat de revista „Gente”, în ediția din 3 mai. Nici Policlinica Gemelli nu confirmat această informație.

La intervenție a luat parte un medic reputat de la Gemelli

Kate Middleton ar fi fost operată de un reputat medic din Italia. Încă de la începutul lunii, acesta a vorbit despre diagnosticul prințesei, dar și despre șansele de supraviețuire ale persoanelor care se confruntă cu el. Totuși, acesta nu a lăsat de înțeles că ar fi făcut parte din echipa de medici care s-au ocupat de caz.

Până în prezent, cunoscuta clinică medicală din Italia nu a confirmat că ar avea vreo legătură cu situația prințesei.

Prințul William se ocupă în continuare de angajamentele publice, după ce tatăl acestuia anunțase o perioadă de pauză. Recent, acesta a călătorit în sudul Angliei pentru anumite evenimente, însă nu a scăpat de curiozitatea oamenilor. Aceștia l-au întrebat dacă soția și copiii săi sunt bine.

„Vă supărați dacă vă întreb de soția și copiii dumneavoastră?”, a fost întrebarea primită de William.

Călătoriți în siguranță! Precizările Poliției de Frontieră pentru cei care vor să meargă în călătorie cu copiii

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a venit cu precizări importate pentru părinții și însoțitorii copiilor care planifică să se revină în țară de sărbători sau să plece într-o vacanță cu cei mici.

”Dacă vă întoarceți acasă de sărbători sau pregătiți o escapadă cu cei mici în afara țării, nu vă faceți griji cu privire la formalitățile de frontieră. Poliția de Frontieră vine în ajutorul vostru cu informații utile!

Dragi părinți și însoțitori ai copiilor, cetățeni ai Republicii Moldova,

Este important să vă asigurați că pașaportul copiilor este în regulă. De fapt, încă de la naștere, părinții sunt obligați să obțină acest document de călătorie pentru cei mici.

  • Copiii pot călători însoţiţi de UNUL dintre reprezentanţii legali (părinții), fără acordul celuilalt.
  • O călătorie peste hotare pentru minorii cu ÎNSOŢITORI este nevoie de o declaraţie de la reprezentantul legal.
  • În afară de părinți, reprezentanţi legali se consideră şi TUTORII.

Alte reguli și recomandări pentru o călătorie plăcută alături de copii găsiți AICI.”, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră.

Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”

Italia va avea un tren de lux numit „La Dolce Vita Orient Express”, operat de compania multinaţională franceză Accor, care va circula abia din 2025. Rezervările încep marţi, însă preţurile biletelor au crescut deja puternic, relatează CNBC.

Tarifele de pornire pentru o călătorie de o noapte cu trenul de lux au crescut de la 2.000 de euro (2.168 USD) de persoană, în decembrie 2022, la 2.500 de euro de persoană în noiembrie 2023.

Ambele tarife au fost stabilite în timpul unei perioade de rezervare înainte de vânzare, care necesită depunerea unui avans rambursabil.

Dar tarifele de pornire au crescut acum la 3.500 de euro de persoană pe noapte, potrivit unui comunicat de presă publicat în martie. Aceasta este o creştere uluitoare de preţ cu 75% într-o perioadă de 16 luni.

Trenul este programat să înceapă să circule în primăvara lui 2025, potrivit Accor, compania multinaţională franceză de ospitalitate care operează trenul.

La Dolce Vita Orient Express al Accor urmează să parcurgă nouă rute prin Italia, inclusiv o călătorie de coastă de la Palermo la Roma şi o alta de la Roma la comuna toscană Montalcino.

Trenul ”La Dolce Vita” – care se traduce prin ”Viaţa Dulce” – reflectă epoca glamourului italian surprins de faimosul film din 1960 al lui Federico Fellini cu acelaşi nume.

Filmul este, probabil, cunoscut cel mai mult pentru scena în care actriţa Anita Ekberg a făcut baie în Fântâna Trevi, un grst pentru care turiştii pot fi amendaţi cu o sumă uriaşă.

Rezervările pentru tren se deschid prin telefon pe 2 aprilie şi prin site-ul web al trenului din 24 aprilie.

Accor intenţionează să lanseze un alt tren – numit ”The Orient Express” – folosind vagoane restaurate din secolul al XIX-lea, care au făcut parte odată din trenul istoric ”Nostalgie-Istanbul-Orient-Express”.

Trenul va parcurge diverse rute prin Europa, inclusiv ruta emblematică Paris-Istanbul. Iniţial programat să fie lansat în acest an, trenul este acum programat să înceapă serviciile în 2026.

Boris Gîlca și-a anunțat demisia din fruntea Direcției municipale de Sănătate
Articolul anterior
Steagul Ucrainei, arborat lângă clădirea FSB dintr-un mare oraș din Rusia
Articolul următor