Povestea tristă a unei tinere nevăzătoare din Capitală care visează să lucreze la radio

Diana Busuioc este din Chișinău, are 28 de ani și are o înălțime de 1 metru și 30 de centimetri, cântărește 30 de kilograme și este total nevăzătoare.

Chiar și așa, a absolvit universitatea alături de studenți perfect sănătoși, transmite Știri.md

La „Femeile vorbesc” tânăra a povestit că a început să-și piardă vederea de la vârsta de cinci ani.

”Am bătut la multe uși până am dat de medici buni care să pună diagnoza corectă, deoarece vederea scădea”, spune Diana.

După zeci de analize și bănuieli ale medicilor, s-a constatat că Diana are artrită, iar din cauza tratamentului greșit starea de sănătate s-a agravat.

”La 12 ani am înțeles că vederea scade și mă gândeam cum mă pot adapta. Atunci am început să mă maturizez și insistam că eu vreau să învăț mai departe, dar mi s-a spus: ”pentru ce ea să învețe dacă nu vede?””, spune Diana.

Cu toate acestea tânăra a finisat studiile la liceu și a mers la Facultatea de Jurnalism.

”Se uitau ciudat la mine, nu știau cum trebuie să se comporte. Prima perioadă a fost ciudat, dar treptat colegii s-au obișnuit cu mine”, a mai spus Diana.

Tânăra spune că visează să activeze și să muncească la radio: ”M-aș descurca mult mai bine din punct de vedere tehnic”.

Cei șapte bărbați, reținuți pentru pregătirea dezordinilor în masă și-au aflat sentința

De către sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, șapte inculpați învinuiți pentru pregătirea dezordinilor în masă au fost condamnați la închisoare pe un termen de la 3 ani la 3 ani și 5 luni cu executare în penitenciar de tip semiînchis, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit datelor furnizate de  ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI și procurorii PCCOCS, cei șapte sunt bărbați cu cetățenia moldovenească, cu vârsta cuprinsă între 21 și 39 de ani. Aceștia își au domiciliul în nordul Moldovei, inclusiv în Bălți, iar trei din ei au mai avut abateri de la lege și au fost investigați pentru furt și jaf. 

Printre cei investigați se numără și organizatorul acestui grup criminal, cu vârsta de 40 de ani, din Bălți. Acesta deține și cetățenia altui stat, în care lucra până la revenirea în Moldova, în 2023.

Mai exact, membrii grupului criminal organizat trimiși pe banca acuzaților au identificat mai multe persoane, în special tineri cu o constituție atletică a corpului, printre care și anterior condamnați pentru comiterea faptelor ilegale.

 Erau remunerați atât inculpații, cât și cei recrutați de ei. Mai mult, membrii grupului i-au instruit în prealabil privind modul de acționare violentă în timpul manifestației. Ulterior, inculpații au organizat deplasarea acestora în municipiul Chișinău precum și cazarea lor. Inculpații au pledat nevinovați. Sentința este cu drept de apel.

Concediu suplimentar și alocații pentru unele categorii de persoane. Cine se va bucura de aceste privilegii

Moldovenii care dețin unele distincții de stat vor beneficia de alocații, iar veteranii de la Cernobîl – de concediu suplimentar achitat, de 14 zile. Noile reglementări urmează să fie aprobate la ședința cabinetului de miniștri, pe 2 octombrie, scrie realitatea.md.

Lista beneficiarilor de alocații va fi suplinită cu persoanele decorate cu medaliile „Meritul Militar” și „Pentru Vitejie”. Acestea vor primi câte 150 de lei.

Deținătorii Ordinului „Credință Patriei”, clasele I, II sau III, pentru participare la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova, vor fi remunerate cu 300 de lei luna, veteranii decorați cu ordinele „Drapelul Roșu”, „Războiul pentru
Apărarea Patriei” clasele I sau II și „Steaua Roșie” vor primi câte 500 de lei.

Cavalerii „Ordinului Republicii”, pentru participare la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova, vor avea alocații de 700 de lei.

Adițional, cuantumul alocațiilor existente se ajustează la 700 de lei pentru persoanele decorate cu ordinul „Ștefan cel Mare” și soții sau părinții celor decorați post-mortem cu „Ordinul Republicii” sau cu ordinul „Ștefan cel Mare”.

S-au dat drept angajați ai unei bănci și au sustras bani de pe card. Doi indivizi, reținuți de oamenii legii

Ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor cibernetice și cei de urmărire penală ai INI au documentat activitatea ilicită a unui grup de persoane bănuite de escrocherie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În perioada lunii iunie curent,  suspecții, prezentându-se ca angajați ai unei bănci comerciale, sub pretextul de a stopa o accesare ilegală în aplicația Web Banking, au solicitat de la victimă, o femeie de 50 de ani, informații confidențiale privind datele cardului şi parolele OTP emise pe telefonul mobil.

Obținând acces la contul bancar al victimei, aceștia au sustras 23 de mii lei, cauzându-i daune materiale în proporții considerabile.

În urma măsurilor de investigație și a probelor acumulate în cadrul urmăririi penale, ofițerii INI au descins cu percheziții la domiciliile membrilor grupării, doi bărbați de 23 și 47 de ani. Acolo  au fost depistate și ridicate 60 de carduri bancare, 9 telefoane mobile, cartele SIM, tablete și un laptop. Unul dintre bănuiți a fost reținut pentru 72 de ore.

Menționăm că gradul de complicitate al persoanelor vizate urmează a fi stabilit în cadrul acțiunilor de urmărire penală.

Potrivit legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă amendă de la 42 500  la 67 500 de lei  sau cu închisoare de la 1 la 5 ani.

În acest context, Poliția  recomandă REPETAT cetățenilor să respecte următoarele reguli de  precauție:

– Nu divulgați nimănui informațiile Dumneavoastră personale, datele cardului bancar sau ale conturilor de acces la aplicațiile web/mobile banking, chiar dacă aceștia se prezintă ca personal al băncii;

– Nu transmiteți cardul bancar persoanelor terțe, nu lăsați cardul bancar la vedere şi nu permiteţi fotografierea sau copierea datelor cardului de către persoane străine.

– Evitați înregistrarea și completarea sondajelor online distribuite prin rețelele de socializare, în special a celor care promit câștiguri fabuloase. Nu introduceți datele D-stră personale sau datele de contact în anunțurile respective.

În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat Poliția și unitatea bancară care Vă deservește cardul.

VIDEO! Moment inedit la televiziunile rusești! Până și propagandiștii ruși au ajuns să se amuze de propria propagandă
Articolul anterior
Moscova consideră „nerealiste” condițiile Kievului pentru începerea negocierilor
Articolul următor