Prăpăd într-un paradis turistic: străinii sunt evacuați din hoteluri, elefanții mor înecați

Doi elefanţi au murit înecaţi în timpul viiturilor care au lovit oraşul Chiang Mai, importantă destinaţie turistică din nordul Thailandei, a anunţat duminică un reprezentant al rezervaţiei în care trăiau animalele, scrie stirileprotv.ro.

Autorităţile locale au evacuat turiştii din hoteluri, iar magazinele din centrul oraşului au fost închise, transmite AFP.

Peste o sută de elefanţi aflaţi într-o rezervaţie afectată de inundaţiile care fac ravagii în această regiune a ţării de mai multe săptămâni au fost salvaţi vineri, în urma unei ample operaţiuni de intervenţie.

Aproximativ o sută de angajaţi şi voluntari au ajutat la mutarea celor 117 elefanţi din rezervaţia Elephant Nature Park, lângă Chiang Mai, pe un teren mai înalt, potrivit media thailandeze.

Doi elefanţi – pe nume Pang Fah Sai, de 16 ani, şi Pang Ploy Thong, de 40 de ani – au fost găsiţi morţi sâmbătă. Acesta din urmă era orb, potrivit media locale.

„Cel mai urât coşmar al meu a devenit realitate când mi-am văzut elefanţii plutind în apă”, a declarat pentru media locale Saengduean Chailert, directoarea rezervaţiei de elefanţi.

Nordul Thailandei este afectat de inundaţii devastatoare

„Nu voi mai permite niciodată una ca asta”, a spus ea, promiţând că elefanţii vor fi mutaţi pe un teren mai înalt, înainte de sosirea musonului de anul viitor.

Un parc modern va fi amenajat la Pănășești în locul unei gunoiști

Primul parc modern din satul Pănășești, raionul Strășeni, se află în prezent în construcție, pe un fost teren școlar de 70 de ari, care până mai ieri era o gunoiște stihinică. Oamenii din sat sunt entuziasmați de această inițiativă, subliniind că, în sfârșit, acest loc nu este lăsat de izbeliște, și că localnicii, în special tinerii și copiii, vor avea un spațiu de agrement și recreere, scrie moldova1.md.

Casa Ecaterinei Sălcuțan, o localnică în vârstă de 75 de ani, se află chiar lângă terenul pe care va fi construit noul parc și care până nu demult era acoperit de gunoaie. Femeia povestește că întreaga mahala a avut mari bătăi de cap din cauza gunoiștei apărute pe acest loc.

„Deodată a fost un turn de apă pentru grădiniță, dar cu timpul a ruginit, s-a defectat și nu a lucrat, după aceea a început: care și cum se îndreptau, aruncau gunoiul, cui nu îi era lene și am fost împotrivă, dar până acum nu au fost bani, nu s-a făcut. Noi singuri am fost de părerea ca să fie curat” a relatat Ecaterina Sălcuțan, locuitoare din Pănășești.

Lângă acest teren se află și grădinița din localitate. Directoarea instituției spune că acest proiect este binevenit pentru locuitori, dar mai ales pentru copiii.

„Având în vedere că aici era un teren transformat în gunoiște, dar creșteau mulți copaci, pomi neautorizați, acestea fiind în apropiere de grădiniță, era un pericol pentru foarte mulți copii care veneau spre grădiniță. Ceea ce urmează să se întâmple schimbă lucrurile, pe lângă faptul că vom avea și o siguranță, vom avea posibilitatea ca copiii să se dezvolte”, a menționat Viorica Istrati, directoarea grădiniței.

Și alți oameni din Pănășești cu care am stat de vorbă au spus că așteaptă cu nerăbdare construcția parcului în centrul satului.

„Este un proiect de amploare, doar beneficii pentru sat și copii, că o să aibă un teren de joacă, unde să se distreze”;

„Am o părere foarte bună, e o idee bună, copiii o să aibă unde să se joace, decât să fie mizerie prin împrejur, acolo locuiesc oameni, cred că e o idee bună”, au spus oamenii.

Potrivit primarului comunei, Valeriu Bujoreanu, noul parc va avea o scenă de vară, un teren multifuncțional de sport, un teren de sport pentru adulți și un loc de recreere pentru mămici.

„Acum se încep lucrările, o să fie în primul rând construit un perete de sprijin pentru parcare, intrarea o să fie amenajată, după care o să fie începute lucrările de construcție a scenei teatrului de vară și terenului multifuncțional sportiv. Lucrările sunt de lungă durată, timp de 17 luni”, a declarat Valeriu Bujoreanu, primarul comunei Pănășești.

Proiectul, cu o valoare estimată de aproximativ cinci milioane de lei, este finanțat din Fondul Național de Mediu și reprezintă un exemplu concret al angajamentului Guvernului de a revitaliza terenurile degradate și de a crea spații verzi funcționale pentru comunități.

Caz tragic la Cahul: O femeie a fost lovită mortal de un automobil, iar șoferul beat a fugit de la locul accidentului

O femeie de 50 de ani a fost lovită mortal de un automobil în localitatea Văleni din raionul Cahul. Nenorocirea a avut loc în seara zilei de 5 octombrie, scrie safenews.md.

Potrivit oamenilor legii, la fața locului a intervenit un echipaj al Poliției și ambulanța. Anchetatorii au stabilit că femeia a fost lovită mortal de un șofer de 65 de ani, în timp ce mergea pe trotuar.

În urma impactului, conducătorul auto a părăsit locul accidentului, însă la scurt timp, automobilul a fost identificat, iar șoferul a fost reținut pentru 72 de ore.

Bărbatul a fost testat alcooscopic, rezultatul fiind 0,81 mg/l.

Pe cazul dat a fost inițiată o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Un copac imens, prăbușit în Parcul ”Ștefan cel Mare” din Capitală

Un copac a căzut la pământ în Parcul Ștefan cel Mare, blocând complet un trotuar. Din fericire, nu s-au înregistrat victime în incidentul petrecut. Potrivit informațiilor, totul s-a întâmplat astazi, 6 octombrie, scrie safenews.md.

Autoritățile nu au oferit încă o reacție sau informații suplimentare privind intervențiile necesare pentru îndepărtarea copacului doborât.

Precizăm că anterior, Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis un Cod Galben de instabilitate atmosferică, ceea ce sugerează prudență în anumite zone.

Se recomandă cetățenilor să evite zona afectată și să fie atenți la condițiile meteorologice în următoarele zile.

Un parc modern va fi amenajat la Pănășești în locul unei gunoiști
Articolul anterior
#usideschise: Marcel Ștefăneț acasă la Grinăuți – despre locul de baștină și de ce a lăsat sportul de performanță!
Articolul următor