Ca de obicei, analiștii Financial Times precizează răspunsurile greșite pe care le-au dat pentru anul 2023, la finalul anului 2022 – bursa americană nu a scăzut ci a crescut cu peste 20%, Europa nu a experimentat pene masive de curent și nu a existat o cascadă de intrări în incapacitate de plată a unor țări africane, deși asta s-a întâmplat totuși cu Etiopia, scrie Biziday.
Întrebările pentru 2024, și răspunsurile analiștilor FT:
1. Va redeveni Donald Trump președinte al SUA?
Nu. Dar, presupunând că recentele obstacole legale ridicate împotriva lui Trump în Colorado și Maine (unde i s-a interzis să candideze) vor fi depășite, campania lui împotriva lui Joe Biden va fi una dintre cele mai urâte din istoria SUA. Cursa va fi strânsă. Trump va fi condamnat penal în cel puțin unul sau două dintre cele patru procese deschise, înainte de alegeri, și va folosi asta pentru a se prezenta ca fiind persecutat politic de Biden. Deși este tot mai vizibil afectat de vârstă, Biden se va descurca cu Trump mai ales pentru că o majoritate a publicului american va vota contra acestuia din urmă mai mult decât pentru că și-ar dori un al doilea mandat al lui Biden.
2. Va depăși 2024 recordurile de temperatură înregistrate în 2023?
Da. Anul 2023 a fost marcat de atât de multe extreme de caniculă încât aproape sigur se va dovedi a fi un record pentru ultimii 174 de ani, de când există date înregistrate privind temperaturile. Dar mulți oameni de știință se așteaptă ca 2024 să fie și mai cald, deoarece căldura din 2023 a fost susținută de apariția unui model climatic al fenomenului natural El Niño. Acesta nu și-a atins încă vârful, iar efectul asupra temperaturilor se produce de obicei după vârful El Niño.
3. Va declanșa războiul Israel-Hamas un conflict regional?
Nu. Războiul a declanșat violențe în regiune, implicând grupuri militante susținute de Iran. Cea mai mare îngrijorare este că ciocnirile la graniță dintre Hezbollah, puternica mișcare libaneză, și armata israeliană se transformă într-un război în adevăratul sens între aceste două forțe. Guvernul lui Benjamin Netanyahu a spus clar că nu mai poate trăi cu luptătorii Hezbollah la granița dintre Liban și Israel, dar speranța este că presiunea diplomatică internațională va duce la evitarea conflictului. Nici Washingtonul, nici Teheranul nu doresc un conflict regional mai larg.
4. Va deveni liderul laburist Keir Starmer prim-ministru al Marii Britanii?
Da, deși este posibil ca alegerile din Marea Britanie să nu aibă loc până în ianuarie 2025. Conservatorii lui Rishi Sunak par divizați și epuizați. Laburiștii ar putea obține suficiente locuri în palament pentru a face cel puțin un guvern minoritar, dacă nu cumva vor avea o victorie categorică, așa cum indică sondajele în prezent.
5. Creșterea economică a Chinei se va prăbuși la mai puțin de 3%?
Nu. Creșterea economiei chineze s-a deteriorat cu siguranță semnificativ în ultimii ani. Piața imobiliară, care contribuie cu aproape o treime la produsul intern brut, crește lent. Multe administrații locale se îneacă în datorii. Consumatorul chinez este ezitant. Dar creșterea PIB-ului în 2024 este încă prevăzută la peste 4%, în condițiile în care guvernul va acorda ștergeri de datorii, stimulente fiscale și alte forme de sprijin. Progresele în tehnologie vor rămâne puternice.
6. O schimbare de președinte în Taiwan va declanșa un atac chinez?
Nu, deși îngrijorarea legată de un posibil atac al Chinei crește, din cauza manevrelor militare tot mai ample. Principalul favorit la alegerile prezidențiale din ianuarie, Lai Ching-te va urma poziția prudentă a actualului președinte față de China, pentru a nu oferi Beijingului pretext pentru o invazie. Conducerea chineză sub președintele Xi Jinping încă pare să creadă, de asemenea, că are șansa de a constrânge Taiwanul să se unească cu China pe cale pașnică.
7. SUA și UE vor continua să finanțeze Ucraina?
Da. Pe măsură ce contraofensiva Ucrainei împotriva invaziei Rusiei a stagnat la sfârșitul anului 2023, sprijinul militar și financiar pentru Kiev a devenit o problemă controversată de ambele maluri ale Atlanticului. Administrația Biden este hotărâtă să mențină fluxul de provizii: un acord cu republicanii din Congres ar putea implica concesii privind securitatea graniței SUA în schimbul unui ajutor extins pentru Ucraina. O provocare mai mare va apărea dacă Donald Trump revine la Casa Albă.
Între timp, liderii UE ar trebui să găsească modalități, la începutul anului 2024, de a eluda veto-ul Ungariei asupra unui pachet de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro. Este probabil și ca Ucraina să încerce în continuare să rupă frontul rusesc, dar este la fel de probabil ca presiunea pentru a negocia cu Moscova să crească.
8. Va obține Ursula von der Leyen un al doilea mandat ca președinte al Comisiei Europene?
Da, dar nu ușor. Ursula von der Leyen s-a achitat bine de sarcini într-un mandat marcat de crize, dovedind valoarea acțiunii comune a UE în domeniul creditării, sănătății, cheltuielilor de apărare și politicii energetice. Acordul ei emblematic, European Green Deal, a rămas în mare măsură pe drumul cel bun. Dar obiceiul ei de a cere anumite politici diferitelor guverne europene, precum și alinierea strânsă cu Washingtonul, i-a enervat pe unii dintre liderii europeni. Coaliția care a adus-o la șefia Comisiei Europene în 2019 este amenințată de ascensiunea dreptei populiste în alegerile pentru Parlamentul European. Partidul Popular European (PPE) rămâne însă în pole-position pentru a-și păstra președinția, chiar dacă asta înseamnă o colaborare mai strânsă cu partidele eurosceptice. Și, deocamdată, nimeni nu pare un candidat mai puternic al PPE decât Ursula von der Leyen.
9. Vor depăși sursele regenerabile cărbunele în producția de energie electrică la nivel global?
Nu. În timp ce ponderea energiei regenerabile este de așteptat să depășească cărbunele în următorii câțiva ani, este puțin probabil ca asta să se întâmple în 2024, din cauza Chinei. Cererea chineză de cărbune a continuat să crească rapid în 2023, chiar dacă producția din surse regenerabilă crește și ea. Punctul de cotitură nu este departe.
10. Va intra X (Twitter) în faliment?
Da. Elon Musk folosește frecvent avertismente de faliment pentru a-și motiva angajații. A făcut-o și la Tesla și la SpaceX. Dar, de data aceasta, odată cu scăderea publicității pe platforma X și cu încercările eșuate de a crea noi surse de venituri, există șanse mari ca insolvența chiar să aibă loc. După recentele izbucniri emoționale împotriva agențiilor de publicitate, Musk poate fi suficient de nesăbuit încât să creadă că poate trece prin faliment și totuși să rămână la conducere. O eventuală luptă a lui Musk pentru controlul unei platforme X intrată în faliment ar fi o continuare captivantă a dramaticei achiziții a Twitter.