Premieră într-o țară europeană! Mergi în vacanță și primești și recompense

Ibericii continuă protestele împotriva turismului excesiv. Turiștii din Barcelona au fost „atacați” cu pistoale cu apă, asta în timp ce în Danemarca vizitatorii sunt întâmpinați cu beneficii suplimentare dacă se comportă responsabil, scrie evz.ro.

Danemarca, un exemplu de bune practici în materie de turism

Contrar altor destinații turistice care se confruntă cu numărul prea mare de turiști, Danemarca depune eforturi să atragă turiștii responsabili, familiarizați cu problemele mediului înconjurător.

Patronatul național al turismului din Danemarca a pus bazele programului Copen Pay, un program de încurajare a comportamentului responsabil. Astfel, turiștii care aleg să se deplaseze cu bicicletele sau cu mijloacele de transport în comun vor primi recompense suplimentare.

Beneficii vor primi și călătorii care se implică în colectarea deșeurilor din port sau din parcurile orașului. De exemplu, turiștii care vin cu propriile cești reutilizabile primesc o băutură gratuită din partea localurilor. Beneficiile sunt completate de cocktailuri gratuite sau de timp suplimentar pe pârtiile artificiale de ski.

Turiștii responsabili, recompensați cu beneficii suplimentare

„Toate alegerile noastre au un impact asupra mediului, aşa că de ce să nu luăm decizii conştiente care să ne avantajeze pe toţi şi să fim recompensaţi pentru ele?”, sugerează organizatorii CopenPay. Autoritățile din Danemarca speră ca programul lor să devină un o sursă de inspirație și pentru alte administrații aflate în căutarea unei modalități de a îmbunătăți relația între localnici și turiști.

Obiectivul programului vizează modificarea comportamentului turiștilor astfel încât fluxul mare de vizitatori să nu mai reprezinte o povară pentru administrații și localnici. „Dorim ca vizitatorii să ia decizii mai conştiente şi mai prietenoase cu clima şi, în acest fel, să sperăm că vor avea o experienţă de călătorie mai satisfăcătoare”, a adăugat Aarø-Hansen, unul dintre inițiatorii programului CopenPay.

Barcelona nu este singurul oraș spaniol copleșit de numărul mare de vizitatori. Exasperați de numărul uriaș de turiști, localnicii recurg la măsuri extreme. Printre care și stropirea călătorilor cu apă.  În Italia, turiștii din Veneția sunt obligați să plătească o taxă suplimentară de 5 euro. Iar cei care aleg să-și petreacă concediul în Dubrovnik sunt sfătuiți să nu folosească trolerele pentru a nu face gălăgie.

Autoritățile din insulele Baleare au aplicat restricții pentru consumul de alcool. Berea și alte băuturi alcoolice nu mai pot fi consumate pe stradă. Cu toate acestea, programul Copen Pay din Danemarca se desfășura până la 11 august. Pe viitor, autoritățile daneze iau în considerare recompensarea turiștilor care aleg trenul în detrimentul avionului pentru a se deplasa la Copenhaga.

Traficul rutier va fi suspendat duminică în Piața Marii Adunări Naționale

Primăria Municipiului Chișinău informează că în perioada: 22.09.2024, ora 11:00-23.09.2024, ora 02:00, va fi suspendat traficul rutier pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, pe tronsonul cuprins între str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni și str. A. Pușkin, în legătură cu organizarea și desfășurarea întrunirii social-culturale „Chișinău Youth Fest”, ediția a III-a, dedicată Zilei Internaționale a Tineretului, organizată de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport și Centrul Municipal de Tineret Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, circulația transportului public care traversează centrul orașului va fi redirecționată pe străzile adiacente.

Totodată, informăm că în seara desfășurării evenimentului „Chișinău Youth Fest”, troleibuzele de pe rutele nr. 4, nr. 10, nr. 12 și nr. 22 va fi extins până la ora 01:30. 

Conducătorii auto sunt îndemnaţi să se conformeze cerințelor agenților de circulație, să manifeste răbdare și disciplină în trafic, fără abateri de la Regulamentul circulației rutiere.

Serviciile municipale de profil solicită înțelegere și scuze cetățenilor pentru incomoditățile create.

Un nou caz de infecție cu virusul Dengue în Republica Moldova

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează despre înregistrarea, în Republica Moldova, a unui caz de febră hemoragică provocată de virusul Dengue (infecție transmisă de țânțari la om), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cazul este de import și a fost confirmat la o tânără cu vârsta de 26 de ani, din mun. Chișinău. Persoana s-a îmbolnăvit în timpul unei călătorii în India, unde au apărut și primele simptome ale bolii (febra, frisoane, mialgii, artralgii). La 13 septembrie, aceasta a revenit în Republica Moldova și, în prezent, beneficiază de tratamentul corespunzător.

Pe parcursul ultimilor ani, în Republica Moldova, au fost înregistrate patru cazuri de febra Dengue, toate fiind de import (2019 – 1 caz, 2020 – 2 cazuri, 2022 – 1 caz). În Europa, conform datelor raportate de ECDC, de la începutul anului 2024, cazuri autohtone au fost raportate în Franța (21 de cazuri) și Italia (1 caz). La nivel mondial, peste 12 milioane de cazuri de Dengue și peste 8000 de decese au fost raportate în 86 de țări.

Febra Dengue este provocată de un virus transmis de țânțarii genului Aedes (un tip de țânțar răspândit în regiunile tropicale și subtropicale, actualmente întâlnit și în habitatele Republicii Moldova). Infecția este provocată de mușcătura țânțarilor infectați, dar nu se transmite de la o persoană la alta, sau prin anumite obiecte. Simptomele febrei Dengue pot varia de la ușoare până la severe: febra, dureri de cap, dureri musculare și articulare, erupții cutanate și oboseală.

Diagnosticul precoce este important pentru a permite administrarea tratamentului adecvat și pentru a aplica măsuri de control al bolii. Sunt disponibile două vaccinuri împotriva Dengue, ambele fiind concepute pentru utilizare în zonele în care febra Dengue este frecvent întâlnită (adică nu în Europa).

Specialiștii ANSP recomandă atunci când călătoriți într-o zonă endemică să vă protejați de mușcăturile de țânțari prin:

  • îmbrăcarea hainelor ce acoperă pielea cât mai mult posibil, cămăși cu mânecă lungă, pantaloni lungi;
  • folosirea plaselor de protecție la ferestre și uși pentru a impiedica intrarea țânțarilor în casă;
  • evitarea zonelor cu infestare de tânțari: în măsura posibilității, evitați zonele în care sunt cunoscuți țânțarii Aedes, acestea includ adesea zone umede, cu vegetație densă și apa stagnată;
  • folosirea repelenților pentru țânțari;
  • eliminarea în mod corespunzător a deșeurilor solide și eliminarea habitatelor artificiale create de om care pot reține apa;
  • acoperirea, golirea și curățarea săptămânală a recipientelor de stocare a apei menajere;
  • aplicarea insecticidelor adecvate pe recipientele de stocare a apei în aer liber.

După fermieri, și transportatorii ies în stradă! Aceștia anunță o grevă generală

Patru organizații ale transportatorilor ar putea organiza o grevă generală, la începutul lunii octombrie. Anterior, reprezentanții ramurii au adresat o scrisoare deschisă conducerii țării, cerând audiență la premierul Dorin Recean și cereau prelungirea autorizațiilor pentru serviciile de transport auto național, elaborarea unor reglementări în privința fiscalizării activității transportatorilor, modificarea reglementărilor ce țin de borderoul de evidență a biletelor, listele de îmbarcare și metodologiei de calculare a tarifelor, scrie realitatea.md.

Guvernul comunica, urmare a adresării transportatorilor, despre faptul că măsurile care îi nemulțumesc pe pasageri sunt în beneficiul cetățenilor. Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al cabinetului de miniștri, susținea că Executivul sprijină „concurența sănătoasă și mai multe opțiuni de deplasare pentru călători”.

Asociația Patronală a Transportatorilor Rutieri în Construcție din Republica Moldova informează că, până pe 19 septembrie 2024, nu au primit nici un răspuns de la autorități. Președintele organizației, Ian Dogotari, a precizat pentru Realitatea că instituția pe care o conduce se va alătura grevei anunțate de către Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA).

În același timp, potrivit lui Dogotari, și alte două organizații din domeniu planifică să participe la grevă.

Precizăm că, în septembrie 2024, mai multe categorii de cetățeni au anunțat proteste în centrul Capitalei. Începând cu 17 septembrie, fermierii și-au scos tehnica pe traseele țării, organizează manifestații și cer sprijin de la stat, în contextul secetei care le-a afectat activitatea și veniturile, iar veteranii de război au anunțat ă vor ieși în fața Parlamentului pe 19 septembrie, nemulțumiți de unele prevederi privind asigurarea lor cu spațiu locativ.

Accesul la semnătura electronică calificată va fi facilitat
Articolul anterior
Modificări importante în calendarul de admitere la universitățile din Republica Moldova
Articolul următor