Premieră mondială: O centrală nucleară de ultimă generație a fost pusă în funcțiune în China

China a pus miercuri în exploatare prima centrală nucleară din lume considerată de generaţia a patra, o realizare majoră a gigantului asiatic în cursa pentru reactoarele viitorului, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Centrala de la Shidao Bay, situată în provincia estică Shandong, este alimentată de două reactoare de temperatură înaltă răcite cu gaz, nu cu apă presurizată.

„Exploatarea comercială a centralei de la Shidao Bay a început oficial”, a relatat miercuri agenţia Xinhua, menţionând că este vorba despre o premieră mondială pentru acest tip de reactoare.

Reactoarele tradiţionale permit producerea de energie plecând de la energia nucleară. Însă aceste modele avansate (denumite reactoare modulare mici – Small Modular Reactors, SMR) pot avea şi alte aplicaţii, precum încălzire, desalinizarea apei mării sau producerea de aburi pentru necesităţile industriei.

China, care încearcă să renunţe la cărbune pentru alimentarea centralelor sale, este lider în cursa pentru noi reactoare.

De altfel, ea caută să-şi reducă dependenţa de tehnologiile străine, într-un context de tensiuni cu statele occidentale.

La Shidao Bay, peste 90% dintre echipamente sunt de concepţie chineză, a declarat unul din responsabilii proiectului, Zhang Yanxu, citat de Xinhua.

Capacitatea centralei este de 200 MW, potrivit presei locale.

Construirea centralei a început în 2012. Un prim SMR fusese racordat la reţeaua electrică în decembrie 2021.

Conform promotorilor lor, reactoarele SMR ar putea juca un rol central în decarbonizare şi tranziţia energetică, datorită unei arhitecturi compacte şi simplificate, unei concepţii în module ce reduce costurile şi durata de construire, şi utilizării lor multiple.

Conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), peste 80 de proiecte sunt în curs de dezvoltare în 18 ţări.

Proiect cu reactoare nucleare modulare mici, în România

Tehnologia reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni va fi folosită și în România, conform unui proiect al companiei americane NuScale Power Corp. Luna trecută, directorul general al companiei, a dat asigurări că lucrările la centrale vor continua în SUA, Coreea de Sud și România, după ce a anunţat că a convenit cu un grup energetic din Utah să pună capăt proiectului de reactor modular de mici dimensiuni, dând o lovitură ambiţiilor SUA de a avea o sursă de energie nucleară pentru a combate schimbările climatice.

NuScale a fost prima companie americană care a obţinut aprobarea autorităţilor de reglementare pentru proiectul său de reactor mic şi modular. Susţinătorii spun că astfel de proiecte pot fi construite în amplasamente îndepărtate şi pot alimenta industrii grele cu emisii care, în mod tradiţional, au fost dificil de redus.

În luna mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale si Nova Power & Gas au semnat un Memorandum de Înţelegere (MOU) pentru a analiza dezvoltarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti şi în iunie 2022, preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat alocarea unui grant de 14 milioane de dolari pentru următoarea etapă de dezvoltare a reactoarelor modulare mici NuScale în România – studiul preliminar de inginerie şi proiectare (FEED) pentru proiectul SMR din România.

Tânără moldoveancă de 24 de ani a fost ucisă de un tren în Spania

O cetățeancă a R.Moldova a murit, după ce a fost lovită de un tren. Tragedia ar fi avut loc la data de 6 ianuarie curent, în jurul orei 18:00, în orașul Alicante Spania, scrie pulsmedia.md.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că victima este o moldoveancă de 24 de ani. Cauza accidentului este, deocamdată, necunoscută, însă se presupune că tragedia s-a produs din cauza neatenției victimei.

Presa spaniolă scrie  că pe această porțiune de cale ferată au fost înregistrate mai multe accidente cu deces. Printre victime se numără pescari, turiști și simpli pietoni.

Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, bărbatul care a omorât-o cu cruzime pe Ana-Maria, tânăra din Orhei care era gravidă în luna a șasea

Judecătoria Orhei l-a condamnat, joi după-amiază, pe Gheorghe Cotorobai la detenție pe viață pentru omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani însărcinată în șase luni, în aprilie 2024. Sentința a fost pronunțată acum câteva minute, scrie tvrmoldova.md.

Bărbatul pledează nevinovat. El a spus că nu a cunoscut-o pe Ana-Maria și că în mașina sa era o altă persoană.

„Nici pe dânsa, nici pe prietenul ei, nici pe mama ei. Nu am avut de-a face cu dânsa. Nu o știu, nu am știut despre existența ei. În cadrul procesului penal s-au făcut multe falsificări. S-a vorbit despre încălțămintea nr. 44, eu port nr. 46. Semnătura de pe colet, ce s-a ridicat de la mine din gospodărie, nu este a mea”, a spus el. 

Omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani din Orhei, însărcinată în şase luni, a îngrozit o ţară întreagă. 

Potrivit procurorilor, pe 12 aprilie 2024, tânăra a urcat într-o maşină de ocazie la volanul căreia se afla Gheorghe Cotorobai. După ce a urcat în autoturism, fata a dispărut fără urmă. Ea fost căutată timp de o săptămână de sute de poliţişti, vânători şi voluntari.

După opt zile de căutări, tânăra a fost găsită fără suflare într-o pădure din raionul Teleneşti, în apropierea casei învinuitului Gheorghe Cotorobai. 

Bărbatul este un fost angajat al Administraţiei Penitenciarelor. El a fost eliberat din funcţie după ce o comisie medicală a decis că nu este apt pentru lucru. 

Doi părinți din Ocnița au vrut să-și lase copiii fără banii de la colindat pentru a achita facturile. Fiind beat tatăl și-a rănit fiul cu un cuțit

Un copil a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost rănit cu un cuțit de către tatăl său care ar fi vrut să-l lase fără banii adunați din colindat. Cazula avut loc în după-amiaza zilei de ieri, 8 ianuarie, în jurul orei 15:25, în orașul Ocnița, scrie pulsmedia.md.

Astfel, doi părinți ar fi insistat ca copiii acestora, un băiat de 16 ani și o fată de 13 ani, să le dea banii adunați din colindat, pentru a contribui la achitarea facturillor pentru serviciile comunale.

Băiatul ar fi refuzat să le dea banii, iar tatăl acestuia, un individ în vârstă de 47 de ani l-a amenințat și l-a dat afară din casă. Adolescentul ar fi luate telefonul și a vrut să sesizeze poliția despre acest caz, însă tatăl său înarmat cu un cuțit s-a năpustit asupra acestuia și l-a rănit cu cuțitul la mână în timp ce încerca să-l deposedeze de telefon.

La fața locului a fost solicitată intervenția unei ambulanțe, care a stabilit că minorul are o plagă nepenetrantă la mână și i s-a acordat ajutorul medical.

Medicii au alertat poliția despre acest caz. Ambii părinți au fost testați cu apartaul Drager, iar rezultatele au arătat că cei doi părinți erau în stare de ebrietate, unul avea concentrație de 1,18 mg/l, iar altul 1,27 mg/l de alcool pur în aerul expirat.

Totodată, păe numele bărbatului a fost aplicat un ordin de restricție, iar cei doi copii au fost luați din familie și duși la rude.

UE va interzice distrugerea hainelor care nu sunt vândute de companii
Articolul anterior
Fostul ministru de externe al Austriei, care s-a mutat în Rusia cu câinele, pisica și poneii: „Putin este cel mai inteligent gentleman”
Articolul următor