Premierul Japoniei și alți 62 de cetățeni niponi au primit interzis în Rusia

Enervată că și Japonia a impus sancţiuni împotriva preşedintelui Vladimir Putin şi altor lideri politici şi de afaceri pentru invazia în Ucraina, Rusia le-a interzis accesul pe teritoriul său premierului Japoniei și altor 62 de cetățeni niponi.

Premierul Japoniei și alți 62 de cetățeni niponi au primit interzis în Rusia

Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a declarat drept inacceptabilă decizia Moscovei de a-i interzice lui şi altor 62 de cetăţeni niponi intrarea pe teritoriul Rusiei, adăugând că Moscova poartă întreaga răspundere pentru că a adus relaţiile bilaterale acolo unde se află ele acum, informează Agerpres, citând Reuters, transmite newsweek.ro.

Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a anunţat miercuri mai devreme sancţiuni împotriva a 63 de oficiali, jurnalişti şi profesori niponi, pentru angajarea lor într-o ‘retorică inacceptabilă’ împotriva Moscovei.

Decizia a survenit după ce Japonia a impus sancţiuni împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin şi altor lideri politici şi de afaceri, pentru invazia în Ucraina. Moscova denumeşte acţiunile sale pe teritoriul ucrainean „operaţiune militară specială”.

„Invazia rusă în Ucraina constituie o încălcare clară a legislaţiei internaţionale”

„Invazia rusă în Ucraina constituie o încălcare clară a legislaţiei internaţionale. Să ucizi un număr mare de civili nevinovaţi constituie o încălcare gravă a legislaţiei internaţionale umanitare şi o crimă de război”, a declarat Kishida la Roma în faţa jurnaliştilor.

„Partea rusă este cea care a recurs la arme şi a adus situaţia acolo unde se află ea… Anunţul Rusiei (privind interdicţia de intrare pe teritoriul rus) este total inacceptabil”, a spus premierul Japoniei, după discuţii avute în capitala italiană cu premierul Mario Draghi.

Întrebat despre posibile contramăsuri, Kishida, care urmează să se întâlnească joi cu omologul său britanic Boris Johnson, a spus că Japonia plănuieşte să răspundă în mod corespunzător, cooperând cu membrii comunităţii internaţionale.

Canada anunță taxe vamale de 25% pentru mașinile americane

Premierul canadian Mark Carney a anunţat taxe vamale de 25% pentru unele importuri de automobile americane, la câteva ore după intrarea în vigoare a unui tarif de 25% pentru toate vehiculele importate în Statele Unite.

Taxele vamale canadiene vizează „toate vehiculele importate din Statele Unite care nu respectă” acordul comercial nord-american, a anunţat Carney. Taxele vamale asupra importurilor de vehicule americane reprezentând un total de 8 miliarde de dolari canadieni (5,7 miliarde de dolari SUA) ar urma să intre în vigoare în zilele următoare.

Tarifele canadiene vor afecta maşinile şi camioanele uşoare fabricate cu mai puţin de 75% piese nord-americane, aproximativ 10% din toate vehiculele expediate din Statele Unite în Canada, ceea ce reprezintă aproape 67.000 de vehicule pe an.

Canada a fost ferită de noul val de tarife anunţate miercuri de preşedintele american Donald Trump împotriva aproape a tuturor ţărilor din lume, care acum se confruntă cu o taxă vamală de cel puţin 10% la toate vânzările lor spre Statele Unite.Dar Ottawa, primul partener comercial al Washingtonului, este deja vizată de taxe vamale suplimentare impuse de SUA la oţel şi aluminiu, precum şi la automobile, începând de joi dimineaţă. De la intrarea în vigoare a acestei măsuri, producătorul auto Stellantis, unul principalii producători mondiali, a anunţat suspendarea producţiei timp de două săptămâni la fabrica sa canadiană din Windsor.

Războiul comercial declanşat de preşedintele SUA „va provoca o ruptură în economia mondială”, a subliniat Carney.

„Sistemul comercial global ancorat la Statele Unite şi pe care Canada s-a bazat încă de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial nu mai există. Perioada de 80 de ani în care Statele Unite au îmbrăţişat rolul de lider în economia mondială, clădit pe alianţe bazate pe încredere şi respect reciproc, şi au fost campionii liberului schimb de bunuri şi servicii s-a încheiat”, a afirmat premierul canadian.

Ottawa a impus deja, drept represalii, taxe vamale asupra unor bunuri de consum americane în valoare de 30 de miliarde de dolari şi asupra importurilor de oţel şi aluminiu din SUA în valoare de 30 de miliarde de dolari canadieni. În cursul unui apel telefonic cu Donald Trump săptămâna trecută, Carney a convenit cu preşedintele american să discute despre viitorul comerţului bilateral după alegerile parlamentare din 28 aprilie din Canada.

Un nou fenomen pe TikTok: propagandă masivă pro-Rusia pe conturi care îl susțineau pe Georgescu

În ultima săptămână au crescut pe TikTok conturile de propagandă pro-Rusia și pro-Putin, cu postări în limba română. Pentru prima oară, ele sunt mii și sunt pretins adresate personal de către Vladimir Putin: ”Oare câți dintre voi mă vreți ca președinte al României?” sau ”Dacă Rusia atacă Europa, voi lupta pentru Rusia”, „Dușmanul nostru este Europa, nu Rusia”, scrie hotnews.ro

Prima dintre noutăți e aceea că ”Putin” se adresează direct românilor.

A doua este că ”Putin” de pe TikTok invocă un viitor război între Rusia și UE. Nu între Rusia și NATO, ca până acum. SUA este evitată în mesaje, ”ura” este mobilizată la adresa Europei.

„Putin: România este un stat dictatorial care urmează ordinele Uniunii Europene. Va trebui să-i eliberez” – așa sună unul dintre mesajele ilustrate cu imaginea președintelui Rusiei Vladimir Putin sau cu steagul Rusiei, care au apărut recet pe TikTok.

Cele mai multe mesaje sunt prezentate ca și cum ar fi transmise chiar de către Vladimir Putin și fac referire la un posibil război între Rusia și UE. Numeroase postări induc ideea că Putin este iubit de români și că l-ar dori președintele țării. Multe dintre ele conțin greșeli gramaticale.

Prima categorie: cele care făceau propagandă pro-Georgescu

Există două categorii mari, conform observațiilor HotNews. Unele sunt conturi mai vechi, care făceau propagandă Pro-Georgescu, unele cu milioane de aprecieri, care acum fac propagandă pro-Rusia: Nimic fără Dumnezeu, IZVORANCA, Adrian Simionovici, dumitrugagica458.

Numeroase alte conturi, precum shadowTales, suvernani, Sinceritate, afinax, ankaversace, gabiborta, dany, Nica Bucur Ionut Vio, Leo, Cosmin, Daniela Roșu, Amy Nicy, Calator prin Lume, dab_tv, Ovi1, @străinul, Cutur Ana Maria, clau îmbină mesaje anti-sistem, cu cele de simpatie pentru Putin, Ceaușescu sau Georgescu.

La multe dintre aceste postări răspund numeroase conturi cu mesaje pro-Putin și pro- Rusia.

Instanţa supremă îl destituie pe preşedintele sud-coreean, menţinând punerea sa sub acuzare

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost destituit vineri de Curtea Constituţională, care a susţinut moţiunea de punere sub acuzare a parlamentului. Motivul este instituirea legii marţiale de către lider, anul trecut, care a declanşat cea mai gravă criză politică din ţară din ultimele decenii, scrie mediafax.ro

Hotărârea pune capăt lunilor de turbulenţe politice care au eclipsat eforturile statului de a face faţă noii administraţii Trump, într-un moment de încetinire a creşterii în cea de-a patra mare economie din Asia, potrivit Reuters.

Odată cu înlăturarea lui Yoon, trebuie să aibă loc alegeri prezidenţiale în termen de 60 de zile, în conformitate cu constituţia ţării.Prim-ministrul Han Duck-soo va continua să exercite funcţia de preşedinte interimar până la învestirea noului preşedinte.

„Hotărârea unanimă a Curţii Constituţionale a eliminat o sursă majoră de incertitudine”, a declarat profesorul Leif-Eric Easley de la Universitatea Ewha din Seul. „Şi nu este prea devreme, având în vedere modul în care următoarea administraţie de la Seul trebuie să gestioneze ameninţările militare ale Coreei de Nord, presiunea diplomatică a Chinei şi tarifele comerciale ale lui Trump”, a adăugat el.

Judecătorul şef interimar Moon Hyung-bae a declarat că Yoon şi-a încălcat datoria de preşedinte prin declaraţia de lege marţială, acţionând dincolo de puterile care îi sunt conferite de Constituţie şi descriind acţiunile sale drept „o provocare gravă la adresa democraţiei”.

Femeia din Ucraina, care a copt pască în cuptorul bombardat, a emoționat o lume întreagă
Articolul anterior
Un bărbat dintr-un sat ucrainean povestește cum îi torturau soldații ruși pe localnici
Articolul următor
Close menu