Premierul României, mesaj către moldoveni, în pragul turului II

Preşedintele Senatului României, Nicolae Ciucă îi îndeamnă pe cetăţenii Republicii Moldova ca în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, organizat duminică, 3 noiembrie, să voteze pentru a acorda un nou mandat preşedintei Maia Sandu. Declarații în acest sens au fost făcute miercuri, scrie oniapres.md.

“Vreau săi îi îndemn pe toţi cetăţenii din Republica Moldova, pe cei care trăiesc în România, pe cetăţenii Republicii Moldova care îşi duc viaţa de zi cu zi în Republica Moldova, să urmeze aceeaşi trăire pe care au avut-o atunci când au ieşit la vot pentru referendum şi au ales, într-o dispută cât se poate de strânsă, cu cei care se opun parcursului pro-european al Republicii Moldova. La alegerile de duminică, cetăţenii moldoveni trebuie să sprijine cu toată convingerea parcursul pro-european prin alegerea Maiei Sandu în funcţia de preşedinte. Am putut să colaborăm foarte bine atât cu instituţia prezidenţială din Republica Moldova, cu Maia Sandu, cât şi cu Guvernul Republicii Moldova, pentru tot ceea ce au însemnat programele de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a precizat Nicolae Ciucă.

În turul II al alegerilor prezidențiale se vor confrunta Maia Sandu, preşedintele în funcţie al Republicii Moldova și candidatul PAS, și Alexandr Stoianoglo, susținut de către PSRM.

Ministrul Energiei, despre reducerea tarifelor la curent: Nu sunt premise

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat, la postul public de televiziune, că, analizând prețul la care Energocom achiziționează în prezent energie electrică de pe bursă, nu există motive de ajustare a tarifului la energia electrică. Totuși, ministrul a subliniat că decizia finală în acest sens aparține Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), scrie ipn.md.

„Uitându-ne la modul cum evoluează piața și la prețul la care Energocom a achiziționat resurse, energia electrică fiind procurată de pe bursă și din contractele bilaterale, la moment nu se observă o necesitate a ajustării tarifelor”, a spus Dorin Junghietu.

Ministrul Energiei a explicat sursele de unde Moldova procură în prezent energie electrică, menționând că statul beneficiază de mai multe opțiuni de import, pentru a asigura securitatea energetică: „Republica Moldova achiziționează 37% din energia electrică necesară de pe bursa OPCOM, 36% din energie este achiziționată din contracte bilaterale, 15% este produsă și achiziționată din resursele regenerabile din Moldova și 12% constituie energia electrică produsă de CET-uri”.

În ceea ce privește proiectul de interconectare electrică Isaccea-Vulcănești-Chișinău, ministrul a menționat că acesta va fi gata la final de 2025: „Am avut ședințe cu toți contractorii, am stabilit toate sarcinile. Toate părțile din proiect depun eforturi pentru finalizarea proiectului până la sfârșitul anului”.

Amintim că Guvernul, cu sprijinul financiar oferit de Uniunea Europeană, continuă să compenseze tariful la energia electrică pentru consumatorii casnici. Primii 110 kWh de energie vor fi compensați până în decembrie 2025.

Biserica îndeamnă să evităm coroanele din plastic: Pomenirea se face prin rugăciune

Mitropolia Moldovei îndeamnă cetățenii să evite coroanele și compozițiile florale din plastic, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”În lumina recentei inițiative lansate de Combinatul Servicii Funerare privind reducerea utilizării coroanelor funerare din plastic și a altor produse nereciclabile în cadrul slujbelor de înmormântare și pomenire, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove își exprimă susținerea fermă față de acest demers, pe care îl considerăm nu doar o necesitate ecologică, ci și o datorie creștinească.

Biserica Ortodoxă ne învață că întreaga creație este darul lui Dumnezeu, iar omul este chemat să fie un bun iconom al lumii în care trăiește. Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă: „Căci făptura a fost supusă deșertăciunii… în nădejdea că și ea va fi izbăvită din robia stricăciunii” (Romani 8, 20-21). Așadar, nu putem rămâne indiferenți în fața poluării mediului cu produse artificiale și greu degradabile, mai ales în contextul slujbelor ce ar trebui să exprime evlavie, sobrietate și respect față de viață și moarte.

În tradiția ortodoxă, pomenirea celor adormiți se face prin rugăciune, milostenie și slujbe, nu prin manifestări ostentative sau cheltuieli care nu aduc folos sufletului celui trecut la Domnul. Coroanele și florile din plastic, departe de a exprima o dragoste autentică, devin adesea simple convenții sociale, izvorâte din neînțelegerea rostului creștin al morții și învierii.

De aceea, îndemnăm credincioșii ca, în locul acestor obiecte din plastic, să recurgă la gesturi cu adevărat ziditoare de suflet: aprinderea unei lumânări, dăruirea de pâine și colivă, participarea la Sfânta Liturghie și pomenirea celui adormit. Acestea sunt adevăratele „daruri” care trec dincolo de mormânt și ajută sufletul celui răposat.

Totodată, amintim cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur: „Dacă vrei să cinstești pe cel mort, cinstește-l prin fapte bune, nu prin fasturi inutile și mormane de flori fără viață.”

În acest sens, binecuvântăm clerul și credincioșii să sprijine inițiativa autorităților municipale și să contribuie activ la păstrarea curățeniei în cimitire, la educarea unei conștiințe ecologice și duhovnicești, în duhul învățăturii Bisericii Ortodoxe.”, se arată într-un mesaj.

Cine este cea de-a doua persoană reținută în cazul decesului femeii de afaceri Liubovi Babuţchi, într-un salon de înfrumusețare

Cea de-a doua persoană reținută în cazul decesului femeii de afaceri, Liubovi Babuțchi, într-un salon cosmetologic din Chișinău, s-a dovedit a fi tot medic, transmite PulsMedia.md

Astfel, potrivit surselor ar fi vorba despre Natalia Sacaliuc. 

Amintim că procurorii au cerut arest preventiv pentru această persoană, iar demersul va fi examinat de magistrați astăzi, 3 aprilie.

Liubovi Babuţchi  a decedat în data de 30 ianuarie, după ce a fost supusă unei proceduri invazive la un salon de înfrumusețare din centrul Chișinăului. Proprietara salonului, Irina Barodkina, o cetățeancă a Ucrinei, a fugit imediat din țară și a fost dată în căutare internațională.

Adevărul despre carnea de pui din magazine. Mulți oameni o spală înainte de a o prepara
Articolul anterior
Peste 20 de percheziții efectuate și 2 persoane reținute, în temeiul mai multor cauze penale pornite pentru finanțarea ilegală și corupere electorală
Articolul următor
Close menu