Premiul Naţional: Lista laureaţilor care vor primi câte 100.000 de lei

Guvernul Republicii Moldova, întrunit astăzi în şedinţă, a aprobat lista laureaţilor care se vor învrednici în acest an de Premiul Naţional.

separator

Laureaţii au fost desemnaţi în urma votului secret al membrilor Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional, care s-a desfăşurat pe 12 august, transmite Moldpres.

În 2020, mai multe premii vor fi acordate sistemului medical. Astfel, de înalta distincţie naţională se va învrednici: Colectivul Instituției Medico-Sanitare Publice „Centrul COVID-19 Chișinău”, pentru responsabilitatea majoră în gestionarea răspunsului socio-medical la pandemia COVID-19, precum și pentru sprijinul și fortificarea acțiunilor întregului sistem medical autohton; Colectivul Instituției Medico-Sanitare Publice Asociația Medicală Teritorială Buiucani, pentru prestarea serviciilor de înaltă calitate în condiții de siguranță, promovarea modului sănătos de viață și implicarea socială a personalului medical; Colectivul Instituției Medico-Sanitare Publice Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, pentru perseverență în activitate și pentru lupta cu infecția COVID-19.

De asemenea, cu Premiul Naţional-2020 vor fi distinși: Belîi Adrian, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, Ciocanu Mihail, doctor habilitat în științe medicale, pentru lucrarea „Abordări inovative în managementul pacienților critici COVID-19 spitalizați în Institutul de Medicină Urgentă”; Mereuță Ion, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, Carauș Vladimir, doctor în științe biologice, cercetător științific superior, Strutinschi Tudor, doctor habilitat în științe biologice, Cicalchin Serghei, director general al „CSK GRUP PLUS” S.R.L., Morar Aurel, director general al „Maurt” S.R.L., pentru ciclul de lucrări „Biotehnologii inovative în profilaxia și ameliorarea sănătății populației”; Holban Tiberiu, profesor universitar, doctor habilitat în științe medicale, Pântea Victor, profesor consultant, doctor habilitat în științe medicale, Plăcintă Gheorghe, conferențiar universitar, doctor habilitat în științe medicale, Rusu Galina, conferențiar universitar, doctor în științe medicale, Bîrca Ludmila, conferențiar cercetător, doctor în științe medicale, Iarovoi Liviu, conferențiar universitar, doctor în științe medicale, pentru ciclul de lucrări științifice „Contribuții la diagnosticul, tratamentul și instituirea unui management clinic eficient în bolile infecțioase emergente”.

Laureaţii Premiului Naţional din alte domenii de activitate sunt: Gaindric Constantin, profesor universitar, membru corespondent al AȘM, pentru rezultate remarcabile în domeniul matematicii și informaticii și pentru promovarea imaginii Republicii Moldova prin întreaga activitate științifică de înaltă ținută; Chiriac Anatolie, compozitor, pentru contribuția valoroasă la dezvoltarea artei muzicale naționale; Mudrea Andrei, pictor, pentru merite deosebite în creație și promovarea culturii naționale; Hadârcă Ion, poet și publicist, pentru Opera Omnia; Bechet Boris, actor, pentru Opera Omnia; Cucul Mihail, antrenor-profesor de lupte greco-romane, pentru contribuție substanțială la promovarea valorilor olimpice și a imaginii Republicii Moldova; Babară Serghei, director de imagine, Ixari Lilia, pictor de costume, Turea Marin, sunetist, Cașcaval Valeriu, compozitor, Ixari Rodica, actriță, Suveică Cornelia, actriță, Butnaru Eugenia, actriță, Nazarchevici Margareta, actriță, pentru abordarea artistică de înaltă măiestrie, evocarea și redarea veridică a evenimentelor istorice marcante la crearea filmului documentar „Siberia din oase”.

Premiul Național a fost instituit în scopul aprecierii de către Guvern a abordării inovative, perseverenţei şi abnegaţiei în activitate, a contribuţiei substanţiale cu impact considerabil la dezvoltarea societăţii, ştiinţei, tehnologiilor, culturii, artei şi sportului, la promovarea principiilor morale/umanitare, precum şi la consolidarea valorilor, patrimoniului şi imaginii Republicii Moldova.

Guvernul decernează anual premii naţionale în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Independenţei. Premiul Naţional, în valoare de 100.000 de lei, se acordă anual de Guvern în semn de recunoștință și gratitudine pentru rezultate care au contribuit substanțial la promovarea imaginii țării pe plan internațional și au avut un impact considerabil asupra progresului științific.

În presă a fost publicată o fotografie a presupusului atacator pe aeroportul din Chișinău

Presupusul atacator de pe aeroportul din Chișinău care a împușcat două persoane, pe 30 iunie, este Rustam Ashurov.

Potrivit 112, agresorul este căutat internațional pentru crimă.

Șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțanu, a spus că se verifică informații despre dubla cetățenie a atacatorului. Anterior, a fost raportat că individul este și cetățean al Rusiei.

Ulterior, Dorin Recean a spus că cetăţeanului în vârstă de 43 de ani din Tadjikistan i s-a interzis intrarea în Republica Moldova din motive de securitate.

În timp ce era escortat într-o zonă specială, el a sustras pistolul unui polițist de frontieră și l-a împușcat mortal pe polițist, dar și pe un ofițer de securitate al aeroportului.

Procuratura Generală a calificat drept „atac terorist” incidentul armat de la Aeroportul Internaţional Chişinău

Procurorii anallizează incidentul armat de la Aeroportul Internaţional Chişinău sub aspectul prevederilor din Codul Penal privind atacul terorist, iar atacatorul, originar din Tadjikistan, riscă detenţie pe viaţă.

VIDEO Procuratura Generală a calificat drept "atac terorist" incidentul armat de la Aeroportul Internaţional Chişinău

Declaraţia aparţine procurorului general interimar, Ion Munteanu, care a precizat că dosarul penal va fi gestionat de PCCOCS, dar în prezent este în responsabilitatea Procuraturii Chişinău.

Potrivit lui Munteanu, procurorii vor verifica dacă atacatorul a avut complici. 

Atacatorul a sosit din Istanbul şi a devenit agresiv în momentul în care poliţistul de frontieră i-a cerut informaţii despre scopul vizitei. El a smuls pistolul din dotarea poliţistului şi a efectuat mai multe împuşcări, afirmă Munteanu.

Şeful interimar al Procuraturii Generale nu a putut spune dacă atactorul este afiliat unei structuri militare sau paramilitare.

Procurorul general a mai spus că atacatorul a fost rănit în timpul reţinerii şi se află în stare gravă la spital, dar este supravegheat de către forţele de ordine.

Un agent de securitate, tată a trei copii, este cea de-a doua victimă a atacului armat de la Aeroport

La Aeroportul Internațional Chișinău a avut loc astăzi, 30 iunie 2023, un incident în care s-a folosit arma de foc de către un cetățean străin căruia nu i-a fost admisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova. Cetățeanul străin a sustras arma deținută de polițistul de frontieră și a tras mai multe focuri de armă.

Aeroportul Internațional Chișinău va reveni în gestiunea statului în cel  mult 180 de zile. Câți bani ar putea întoarce statul companiei „Avia  Invest” pentru „investițiile” pe care le-a făcut în 7 ani –

Cele dou victime sunt: un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară.

Agent-șef adjunct Muntean Serghei era în vârstă de 31 de ani și activa în Poliția de Frontieră din anul 2011.

A doua persoană care ar fi fost ucisă pe Aeroportul Chișinău este Igor Ciofu, agent de securitate, în vârstă de 40 de ani, tată a 3 copii.

Foto! Cum arată trecerea subterană de la Shopping MallDova după renovare
Articolul anterior
626 cazuri noi de infectare cu Covid-19, confirmate în ultimele 24 de ore
Articolul următor