Sâmbătă seara, la ora 18.00, a avut loc prima slujbă la Catedrala Notre Dame, la două luni de la marele incendiu care a devastat-o. A fost oficiată de arhiepiscopul Parisului, Mgr Michel Aupetit, care a purtat cască de protecţie, şi a durat puţin peste 45 de minute.
La slujbă au participat circa 30 de persoane, dintre care jumătate au fost preoţi ce purtau de asemenea căşti de protecţie.
La Notre-Dame au început deja lucrările de restaurare după incendiul de la 15 aprilie, însă există încă pericol să cadă moloz de pe tavan. Deputații francezi au decis printr-un act normativ restaurarea, în decurs de cinci ani, a catedralei.
Turiștii ruși iau cu asalt Crimeea, pentru o vacanță la mare în ciuda războiului. Pe Podul Kerci s-a format o coloană de maşini de 13 kilometri
În pofida războiului din Ucraina şi a situaţiei tensionate privind siguranţa deplasărilor, turiştii ruşi sunt în continuare atraşi în număr mare de ideea de a petrece o vacanţă pe ţărmul Mării Negre în Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014.
O coloană de maşini de 13 kilometri s-a format luni pe partea rusă a Podului Kerci, care face legătura între Peninsula Crimeea şi Rusia continentală, a raportat agenţia de presă Interfax, conform protv.ro.
Angajaţi ai serviciilor de urgenţe, voluntari şi personal administrativ distribuie sticle cu apă turiştilor aflaţi în autovehicule.
Peninsula Crimeea este accesibilă pentru turişti doar cu trenul sau cu automobilul, întrucât traficul aerian a fost suspendat din cauza războiului declanşat de Rusia în urmă cu 16 luni împotriva Ucrainei.
Crimeea a fost o populară destinaţie de vacanţă pe timpul fostei Uniuni Sovietice. Ea a revenit în centrul atenţiei în perioada actuală, întrucât cetăţenii ruşi nu pot să îşi petreacă vacanţele în multe dintre ţările occidentale din cauza sancţiunilor adoptate după declanşarea războiului în Ucraina.
Podul Kerci, avariat grav de forțele ucrainene în octombrie 2022
Podul Kerci către Crimeea, care are o lungime de 19 kilometri, a fost avariat grav după o explozie în octombrie 2022, însă a fost reparat ulterior. Serviciile secrete ucrainene au sugerat în luna mai că au fost implicate în acea explozie.
Acelaşi pod este considerat şi o rută importantă de aprovizionare pentru trupele ruse.
Ucraina a atacat în mod repetat Peninsula Crimeea cu drone. Autorităţile de la Kiev au declarat că vor recuceri Crimeea, alături de toate celelalte teritorii ocupate de Rusia.
Maia Sandu, la ceremonia funebră a ofițerului ucis la Aeroport. Mesaj de condoleanțe pentru familie
Maia Sandu la ceremonia funebră organizată la sediul Poliției de Frontieră din Chișinău, pentru a onora memoria ofițerului Serghei Muntean. În numele cetățenilor Republicii Moldova, președinta a adresat sincere condoleanțe familiei lui, colegilor și apropiaților, scrie realitatea.md.
Șefa statului a menționat că, prin sacrificiul lui Serghei Muntean și Igor Ciofu, alți oameni au scăpat nevătămați și că Moldova există datorită unor asemenea eroi, care zi de zi își fac datoria cu demnitate. Totodată, conform ei, fiecare viață pierdută este o tragedie pentru întreaga țară.
„Știu că nu există cuvinte care să aline măcar puțin durerea voastră, dar să știți că împărtășim durerea voastră. Împreună vom purta în inimi amintirea eroismului său”, a spus Maia Sandu.
Pe 4 iulie este decretat doliu național. Igor Ciofu și Serghei Muntean, uciși în atacul de la Aeroportul Internațional Chișinău, au primit post-mortem medalia „Meritul Militar”.
Maia Sandu vine cu un îndemn către autoritățile georgiene după imaginile cu Saakaşvili, în care apare extrem de slăbit
Președintele Maia Sandu a venit cu un mesaj, după apariția online în stare gravă a fostului președinte al Georgiei, Mihail Saakashvili, aflat în detenție. „Îndemn autoritățile georgiene să își pună în prim-plan bunăstarea sa și să asigure urgent accesul la tratament medical vital în străinătate”, a scris Maia Sandu pe Twitter, scrie unimedia.info.
„Profund tulburată de imaginile îngrijorătoare ale lui Mihail Saakașvili în instanță, care dezvăluie o gravă deteriorare a sănătății sale în timpul detenției. Îndemn autoritățile georgiene să pună în prim-plan bunăstarea sa și să-i asigure urgent accesul la tratament medical vital în străinătate”, a menționat președinta în mesajul postat.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a făcut apel către partenerii externi, după apariția gravă a fostului președinte al Georgiei, Mihail Saakashvili, aflat în detenție. „Orice om merită și trebuie să aibă parte de proces de judecată corect, unde să-i fie respectate drepturile și care să nu-i afecteze starea generală de sănătate”, a menționat Grosu.
Fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakashvili, aflat în detenție, a fost audiat ieri, 3 iulie, la o ședință de judecată a Tribunalului orașului Tbilisi, unde a fost analizat cazul mitingului din 7 noiembrie 2007. Acesta a apărut, la această audiere online cu faţa slăbită.