Preotul Maxim Melinti, despre Bobotează: ,,Scăldatul în râuri nu are nimic comun cu sărbătoarea”

Mâine, pe 19 ianuarie, creștinii ortodocși pe rit vechi sărbătoresc Boboteaza. În această zi, enoriașii merg la biserică, să ia agheasmă. În unele regiuni, există o tradiție ciudată: oamenii fac băi în apa înghețată a lacurilor sau a râurilor. Preotul Maxim Melinti vorbește despre miturile și adevărurile legate de această sărbătoare.

separator

“DESPRE AGHIASMĂ ȘI SCĂLDATUL ÎN RÂURI

1. Nu există aghiasmă mai puternică! Apă sfințită sau aghiasma din ajunul sărbătorii (18 ianuarie) și din ziua Bobotezei (19 ianuarie) este identică: nu există „aghiasma mai puternică din ajun” – este o invenție populară!

2. La sfințirea apei, nu are loc reacție chimică: contact între crucea argintată și apa, cum zic unii sceptici! Apă se sfințește prin lucrarea Duhului Sfânt. Pentru ca să nu mai apară dubii, recomand preoților să folosească la slujba sfințirii cruci de lemn.

3. Calitatea sfințitoarea a apei nu se schimbă, chiar dacă culoarea aghesmei se schimbă. Rugăciunea este identică, puterea Duhului Sfânt este neschimbată.

4. Scăldatul în râuri, iazuri, piscine și alte rezervoare de apă de Botează nu are nimic comun cu sărbătoarea și nu se regăsește în Evanghelie sau în Sfânta Tradiție. Să nu încurcați scăldatul cu Sfântul Botez, care este irepetabil („Mărturisesc un botez spre iertarea păcatelor”). Scăldatul respectiv nu poate ierta păcatele, nici să curețe sufletul. Ar fi prea ușor să te speli de păcate, răbdând frigul și apă înghețată. Însă Hristos spune să intrăm pe poarta cea strâmtă, care este ingustă! (cf Matei 7,13,14).

5. Creștinii trebuie să se împărtășească în această zi! Iar dacă s-au împărtășit, nu mai au nevoie de scăldat, căci Împărtășania se oferă „spre trezirea sufletului, spre iertarea păcatelor, spre împărtăşirea cu Sfântul Tău Duh”.

6. Părinților, nu puneți în pericol viața copiilor, băgându-i în apă rece; nu faceți experimente, nu încercați pe Dumnezeu!

7. Totodată se observă, scăldatul este însoțit de consumul de alcool, lucru dăunător atât pentru suflet, cât și pentru trup.

8. Creștinii trebuie să se comporte decent la primirea aghesmei, fără îmbulzeală și sfadă! Să dăm dovadă de cultură, răbdare și dragoste față de aproapele!

9. Nu e nevoie să cărați căldări cu aghiasmă, pentru că după regula bisericească consumul aghesmei mari se face doar 8 zile, iar în restul anului se consumă aghiasma mică (obișnuită)!

10. Preoți nu trebuie să profite de această sărbătoare, făcând vânzări de aghiasmă și busuioc în curtea bisericii. Hristos învață: „în dar ați luat și în dar să dați”!”

Momentul care i-a șocat pe fanii Eurovision: „Cum i-a fost permis reprezentantului Finlandei să cânte dezbrăcat?”

Fanii Eurovision au rămas cu gurile căscate când cântărețul finlandez Windows95man a părut că este dezbracat complet în timpul show-ului său care a avut loc sâmbătă seara.

Windows95man, al cărui nume real este Teemu Keisteri, a urcat pe scenă pentru a-și interpreta piesa No Rules! iar la un moment dat … a fost îmbrăcat cam sumar.

Starul finlandez a fost filmat cu ajutorul unor unghiuri de filmare foarte atent alese, în timp ce purta un tricou alb decupat, precum și o pereche de șosete cu sandale.

Potrivit Daily Mail, prestația sa a stârnit indignarea telespectatorilor, care au intrat pe X – fostul Twitter – pentru a spune că sunt șocați de faptul că i s-a permis să cânte în felul acesta.

Înainte de intrarea pe scenă, el a declarat pentru PA: „Toți fii mei și toți tinerii și toate bunicile îl plac, cred că le place foarte mult spectacolul meu și… copiilor și bătrânilor nu le mai pasă și nici mie nu-mi mai pasă.

‘Așa că eu cred că adulții ar trebui să învețe un pic și să lase lucrurile să meargă și să nu fie atât de serios încât să se vadă (o) bucățică (din) fundul meu’.”

El a continuat: „Ceea ce fac arată ca și cum ar fi arta mea și (să fiu curajos) să nu încerc să mă prefac în ceva… nu este ușor să fii mereu tu însuți.

Și sper ca în finală să pot fi, nu știu dacă e posibil? Pot fi chiar mai mult eu însămi acolo pe scenă, dar este vorba doar de a spune povestea fără reguli, care este motto-ul meu cu arta mea (pe care o am de) mai bine de 10 ani, ca și cum mi-am dat seama că nu am nevoie de o viață de bază și de o slujbă de zi cu zi și că pot începe să îmi fac arta.

Și să folosesc acest motto fără reguli… împreună cu picturile mele, cu arta și cu muzica și, de data aceasta, cu cântecul Eurovision, primul meu… single.”

sursa

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune a drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

Masca de față cu măr – un remediu naturist contra îmbătrânirii
Articolul anterior
Daniela Ciocanu a avut parte de o surpriză deosebită în Maldive! Iată cu cine s-a întâlnit
Articolul următor