Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi suspendarea contribuţiei SUA la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe motivul “proastei gestionări” a pandemiei noului coronavirus, informează miercuri agenţiile de presă internaţionale, potrivit Agerpres.
“Astăzi ordon suspendarea finanţării OMS pe perioada realizării unui studiu care va examina rolul OMS în gestionarea profund eronată şi ascunderea răspândirii coronavirusului“, a declarat liderul de la Casa Albă în cadrul conferinţei de presă zilnice.“Lumea a primit numeroase informări false privind transmiterea şi mortalitatea” în cazul îmbolnăvirii cu Covid-19, a adăugat Trump într-un rechizitoriu amplu la adresa agenţiei ONU, potrivit AFP, relatează Agerpres.
Preşedintele Trump a mai declarat că OMS a “eşuat în îndeplinirea obligaţiei sale de bază şi trebuie trasă la răspundere”, conform Reuters.
Liderul american a adăugat că OMS a promovat “dezinformarea” din partea Chinei în legătură cu acest virus care probabil a determinat o răspândire mai largă a acestuia decât ar fi fost cazul dacă organizaţia cu sediul la Geneva ar fi gestionat corect criza.
Precizând că suma pe care contribuabilii americani o plătesc anual OMS este de 400 – 500 de milioane de dolari, comparativ cu aproximativ 40 de milioane de dolari şi “chiar mai puţin” cât contribuie China, Donald Trump a apreciat că SUA au datoria să ceară explicaţii.
“Dacă OMS şi-ar fi făcut treaba şi ar fi trimis experţi medicali în China pentru a studia în mod obiectiv situaţia pe teren, epidemia ar fi putut fi ţinută sub control la sursă, cu foarte puţine decese”, a explicat preşedintele american, citat de AFP.
În cursul zilei de marţi, secretarul de stat american Mike Pompeo anunţase că SUA doresc să “schimbe radical” modul de funcţionare al organizaţiei. “În trecut, OMS a făcut o treabă bună. Din păcate, de data această, nu a făcut tot posibilul şi trebuie să procedăm astfel încât să facem presiuni pentru a schimba radical” situaţia, a afirmat şeful diplomaţiei americane.
În urmă cu o săptămână, Donald Trump, a anunțat intențiile de a pune capăt finanțării americane pentru Organizația Mondială a Sănătății, acuzând agenția specializată a Organizației Națiunilor Unite că este “foarte centrată pe China” și a criticat îndrumările anterioare ale OMS care au vizat combaterea răspândirii internaționale a coronavirusului.
Pe parcursul răspunsului administrației americane la coronavirus, președintele Donald Trump și-a promovat în mod repetat decizia, la sfârșitul lunii ianuarie, de a închide frontiera cetățenilor străini care au fost recent în China, în timp ce a instituit o carantină obligatorie de două săptămâni pentru cetățenii americani care se întorceau din provincia chineză Hubei, epicentrul focarului.
Aceste directive au contrazis o serie de recomandări ale OMS care avertizau că “interdicțiile de călătorie în zonele afectate sau refuzul de intrare a pasagerilor care provin din zonele afectate nu sunt de obicei eficiente pentru a preveni importarea” cazurilor de coronavirus, dar pot în schimb “să aibă un impact economic și social semnificativ”.
Pandemia de coronavirus, izbucnită inițial în luna decembrie a anului trecut în orașul Wuhan din China, a venit cea mai gravă provocare a umanității de la cel de-al doilea Război Mondial încoace. La nivel global, sunt înregistrate peste 2 milioane de cazuri și peste 126.000 de decese, cele mai afectate țări fiind SUA, Spania, Italia, Franța și Germania. Statele Unite au deopotrivă cel mai mare număr de cazuri de îmbolnăvire (peste 600.000) și de decese (peste 26.000).