Președintele Klaus Iohannis: ,,Dragii mei, nu veniți anul acesta acasă de Sărbători”

Președintele Klaus Iohannis a făcut vineri un nou apel către românii din Diaspora, cărora le-a cerut să nu vină în țară, peste două săptămâni, de Paște.

separator
Klaus Iohannis s-a adresat din nou românilor, într-un discurs care cheamă la solidaritate și unitate națională:

„Urmează săptămâni mult mai grele, care vor fi critice pentru sistemul medical din România. Vor veni momente cu o mare încărcătură emoţională, care ne vor testa solidaritatea şi unitatea. Avem deja de deplâns 116 morți. 116 semeni de-ai noștri și-au pierdut viața răpuși de acest virus. Câte victime va mai face epidemia? Nu ştim. Dar depinde de noi să fie cât mai puţine. Dacă nu respectăm măsurile luate de autorităţi, cazurile se vor înmulţi. Dacă nu respectăm cu strictețe măsurile impuse de autorități, pierderile de vieți omenești vor fi din ce în ce mai multe”, a spus Klaus Iohannis.

,,Trebuie să câștigăm această bătălie, o luptă pe viață și pe moarte, și de aceea măsurile de distanțare socială trebuie să rămână în vigoare până când pericolul acestui virus va trece. Nimeni nu va fi cu adevărat în siguranță până când nu vom fi cu toții în siguranță.

Învierea Domnului găsește întreaga omenire într-un moment de criză profundă. Fac un apel către românii din Diaspora, un apel necesar, dar care mă umple de tristețe. Dragii mei, nu veniți anul acesta acasă de Sărbători. Revenirea în țară poate fi extrem de periculoasă atât pentru voi cât și pentru cei la care țineți atât de mult. Vom fi alături de cei dragi de la distanță.

Vom face astăzi aceste sacrificii dureroase, pentru a putea fi împreună mai târziu.

Această perioadă dificilă va trece și ne vom reuni în bisericile noastre cu și mai multă credință. Acum nu există altă cale.

Sacrificiile pe care le facem fiecare dintre noi ajută enorm la limitarea răspândirii infecției. Cu toții ne-am dori să existe soluții mai ușoare. În acest moment, doar păstrarea distanței față de ceilalți stopează răspândirea infecției.

Este imperativ să staţi acasă şi să limitaţi deplasările doar la cele strict necesare. Păstraţi distanţa de cel puţin 2 metri, nu vă îmbrăţişaţi cu prietenii, nu daţi mâna, spălaţi-vă pe mâini când reveniţi acasă. Autorităţile dotează spitalele cu tot ce este necesar, dar nu în spitale vom stopa epidemia, răspândirea virusului are loc în comunitate.”

Olena Zelenska și Dmitro Kuleba, în vizită în Serbia

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a sosit duminică într-o vizită în capitala Serbiei, Belgrad, împreună cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, aceasta fiind prima dată când o delegație ucraineană la nivel înalt vizitează Serbia de când Rusia a lansat campania militară împotriva Ucrainei.

Alături de prima doamnă a Serbiei, Tamara Vucic, și de ministrul Kuleba, Olena Zelenska a făcut un tur al Belgradului și a vizitat fortăreața medievală Kalemegdan, relatează agenția Tanjug, citată de Reuters, notează Agerpres.

De asemenea, soția președintelui Volodimir Zelenski a asistat la semnarea unui acord de cooperare între universitățile din Belgrad și Kiev.

Serbia, care aspiră să adere la UE, a condamnat încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei în urma agresiunii militare ruse lansate în februarie 2022, dar a refuzat până în prezent cererile statelor occidentale de a se ralia sancțiunilor contra Rusiei, țară cu care menține legături tradiționale de prietenie.

În schimb, Serbia a preluat mii de refugiați ucraineni, a oferit Kievului ajutoare umanitare și a promis asistență pentru operațiunile de deminare a teritoriului ucrainean în cadrul viitoarelor eforturi de reconstrucție post-război.

Potrivit unui raport al Pentagonului declasificat anul trecut, Serbia ar fi furnizat de asemenea arme și muniții Ucrainei, în pofida relațiilor sale apropiate cu Rusia.

În perioada scursă din 2022, președintele sârb Aleksandar Vucic s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski de trei ori în cadrul unor reuniuni internaționale, ultima lor întâlnire având loc la Tirana (Albania) în februarie.

Un moldovean a fost reținut în timpul protestelor din Georgia

Un cetățean moldovean a fost reținut în timpul protestelor din Georgia. Informația a fost confirmată de Ministerul de Externe de la Chișinău.

„Misiunea noastră diplomatică este în contact cu autoritățile georgiene și este dispusă să întreprindă toate acțiunile necesare care se impun”, a precizat MAE într-un comunicat.

Duminică, mii de oameni au protestat la Tbilisi în ajunul examinării de către Parlament, în a treia și ultima lectură, a controversatului proiect de lege privind „influența străină”. Poliția a aplicat forța împotriva manifestanților și a reținut cel puțin 20 de persoane. Printre cei reținuți se numără cetățeni ruși și americani, potrivit Europei Libere.

Moment impresionant! Natalia Barbu interpretează deosebit piesa „In the Middle”, acompaniată de Isaak, reprezentantul Germaniei la Eurovision

Deși au fost concurenți la ediția din acest an a concursului Eurovision, unii interpreți au reușit să lege prietenii și să-i unească talentele, spre bucuria fanilor.


Natalia Barbu, care a reprezentat R. Moldova la competiția muzicală care s-a desfășurat în Suedia, a făcut publică o înregistrare în care cântă altfel piesa „In the Middle”, fiind acompaniată la chitară de reprezentantul Germaniei la Eurovision, Isaac.

„O sesiunea live magică împreună cu artist și muzician extraordinar din Germania, Isaak. Frumoasă amintire! Mulțumesc, Isaak!”, a scris Natalia Barbu pe Facebook, potrivit ziarulnational.md.

„Este superbă versiunea asta!” sau „Minunată!!!”, i-au transmis fanii.

Situație macabră în Franța. O mare piaţă alimentară de lângă Paris va fi transformată în morgă
Articolul anterior
Model Victoria’s Secret, infectat cu coronavirus: ,,Mă durea în piept”
Articolul următor