Presedintele Raionului Orhei solicită revenirea elevilor la ore cu prezență fizică

Presedintele Raionului Orhei, Dinu Turcanu, a trimis un demers către prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi prin care solicită revizuirea măsurilor privind desfășurarea procesului educațional la nivel de instituție, și nu per localitate.

În unele localități din raionul Orhei, cu un număr mic de populație, la înregistrarea a 1-2 cazuri de Covid li se atribuie cod roșu de alertă, ceea ce are impact negativ și asupra activității scolilor.

În același timp, multe persoane infectate, care au viza de reședință în localitatile din raionul Orhei, activează în municipiile Chișinău și Orhei, astfel indicatorul de îmbolnăvire nu arată situația reală din localitate. 

„In ciclul primar la nivel de raion sunt inregistrati 4608 elevi, multi dintre ei, in perioada invatarii la distanta, se afla singuri, fara supravegherea parintilor, acestia fiind angajati in campul muncii. Astfel se pune in pericol securitatea si siguranta online a elevilor, ce constituie o prioritate in organizarea si desfasurarea invatamantului la distanta. In anul 2020 au fost sesizate cazuri de neglijare a copiilor de catre parinti, lipsa de supraveghere, vagabondaj, in timpul cat parintii acestora sunt la serviciu. Totodata aceeasi sursa raporteaza un numar crescut de cazuri de abuz psihologic asupra copiilor.

Conform chestionarelor completate de catre elevi din clasele primare, o mare parte se conecteaza la orele online de pe telefonul mobil al parintilor. Elevii la aceasta varsta au nevoie de suportul unui adult pentru a accesa platformele educationale. Invatarea online nu poate fi realizata in cazul dotarii insuficiente si nivelului redus al competentelor digitale ale copiilor.

Totodata, s-a constatat ca in familiile numeroase, ce dispun de un singur dispozitiv electronic, se prioritizeaza accesul elevilor mai mari si a celor din clasele absolvente, astfel unii fiind lipsiti de dreptul fundamental la invatatura”, se mai arata in comunicatul de pe pagina Consiliului raional Orhei.

Testul negativ la Covid-19 NU mai este obligatoriu la intrarea în Republica Moldova
Articolul anterior
Rusia va dona Republicii Moldova 182.000 doze de vaccinuri Sputnik-V
Articolul următor