Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit modul în care forțele ruse au fost aproape de a-l captura sau asasina în primele ore ale invaziei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a descris modul în care forțele ruse au fost aproape de a-l captura sau asasina în primele ore ale invaziei, într-un interviu pentru revista Time.

Rușii au fost aproape să îl captureze pe Zelenski în primele ore ale invaziei

Zelenski a fost lăudat pentru reacția sa la invazia rusească, încă de la începutul acesteia pe 24 februarie.

De atunci, președintele ucrainean a devenit un adevărat lider mondial. Însă, timpul său ca lider al unei țări atacate de un vecin mult mai puternic s-ar fi putut încheia în primele ore de la începutul invaziei, potrivit interviurilor din revista Time, citată de digi24.ro.

Vorbind cu reporterul Simon Shuster, care a petrecut două săptămâni în complexul prezidențial din Kiev, Zelenski a descris modul în care trupele ruse au fost aproape de a-l găsi pe el și familia sa în primele ore ale invaziei.

În timp ce multe dintre amintirile sale din acele prime ore au rămas „fragmentate”, Zelenski a spus că zorii zilei de 24 februarie nu pot fi uitați.

După ce a început bombardamentul, el și soția sa, Olena Zelenska, s-au dus să le spună fiicei lor de 17 ani și fiului lor de nouă ani să se pregătească să fugă de acasă. „I-am trezit”, a spus Zelenski pentru revista Time. „A fost zgomotos. Au fost explozii acolo.”

Armata ucraineană i-a spus lui Zelenski că trupele ruse s-au parașutat la Kiev pentru a-l ucide sau a-l captura pe el și familia lui. „Înainte de acea noapte, văzusem astfel de lucruri doar în filme”, a declarat Andriy Yermak, șeful său de cabinet.

Focuri de armă au început să se audă în jurul cartierului guvernamental, când s-a lăsat noaptea, în prima zi a războiului. „Forțele de securitate din interiorul complexului au închis luminile și au adus veste antiglonț și puști de asalt pentru Zelenski și colaboratorii săi.”

Unul dintre puținii oficiali care au știut să folosească armele a fost Alexei Arestovici, un veteran al serviciului de informații militare al Ucrainei. „A fost o casă de nebuni, absolut”, a spus Arestovici pentru Time. „Automate pentru toată lumea.”

Trupele ruse au făcut două încercări de a lua cu asalt complexul prezidențial, în timp ce familia lui Zelenski se afla încă înăuntru.

În noaptea următoare, după ce a refuzat să primească securitate suplimentară sau chiar să fie evacuat de forțele americane și britanice, Zelenski a ieșit în curte pentru a înregistra un mesaj video, devenit celebru.

„Liderul partidului este aici, șeful oficiului președintelui este aici, premierul este aici. Cu toții suntem aici să aparăm independența noastră, aparăm Ucraina”, spunea la momentul respectiv președintele Ucrainei.

În acel moment, Zelenski a spus că a devenit cu adevărat conștient de rolul său în război. „Înțelegi că se uită. Ești un simbol. Trebuie să acționezi așa cum trebuie să acționeze șeful statului”, a mai spus acesta pentru revista Time, potrivit The Guardian.

Premierul bulgar Kiril Petkov a relatat că în timpul summitului extraordinar al UE organizat după ce Rusia a declanșat invaziua, a avut loc „o discuție foarte emoționantă” cu președintele Volodimir Zelenski, care le-a transmis nu știe dacă îi va mai vedea vreodată.

„A fost o discuție foarte emoționantă. Președintele Zelenski, care era într-un buncăr, a apărut și ne-a spus: Nu știu dacă o să vă mai văd vreodată, pentru că sunt pe lista de ținte (a Rusiei)”, a declarat Kiril Petkov într-o discuție cu jurnaliștii.

„Te cutremuri, pentru că omul ăsta, care cere ajutor și sprijin, ar putea să nu mai fie în viață în următoarele 48 de ore. Ne-a zguduit pe toți, pentru că una e să vezi victime ca statistici la televizor și alta e să te uiți în ochii cuiva pentru care supraviețuirea e o chestiune de ore”, a mai afirmat Petkov.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Rușii au furat peste 2.000 de opere de artă din muzeele din orașul Mariupol
Articolul anterior
Trimiterea avioanelor rusești spre Tiraspol este practic imposibilă. Sistemul antiaerian S-300, oferit de Slovacia, stă de strajă în sudul Ucrainei
Articolul următor