Prețul călătoriei cu troleibuzul 36 va rămâne de 2 lei, în Ialoveni. Cum argumentează autoritățile locale

Tariful pentru călătoria cu troleibuzul nr. 36 crește, de astăzi, în Chișinău, nu și la Ialoveni. În perioada iulie – august 2022 prețul unei călătorii pe ruta rfespectivă, pe teritoriul orașului Ialoveni, va rămâne acelaș – 2 lei, anunță Primăria urbei, scrie unimedia.info.

Primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu, a convocat ședința consultativă a reprezentanților fracțiunilor din Consiliului orășenesc Ialoveni, în cadrul căreia s-a discutat modificarea costului călătoriei cu troleibuzul nr. 36 pe teritoriul orașului Ialoveni.
Deoarece Primăria municipiului Chișinău a decis majorarea prețul călătoriei cu transportul public de călători, a apărut necesitatea revizuirii prețului călătoriei cu troleibuzul și pe teritoriul or. Ialoveni. Primarul Sergiu Armașu a propus ca în perioada iulie-august 2022, prețul unei călătorii cu troleibuzul pe teritoriul orașului Ialoveni să rămână cum a fost – 2 lei. Diferența urmează să fie compensată din bugetul local.
Problema modificării prețului va fi examinată la ședința Consiliului orășenesc Ialoveni, în cadrul căreia se va decide costul călătoriei cu troleibuzul nr.36 pe teritoriul orașului Ialoveni. Propunerea a fost susținută de consilierii prezenți.
Astfel, în perioada iulie-august 2022, prețul unei călătorii cu troleibuzul pe teritoriul orașului Ialoveni va rămâne același – 2 lei.

De astăzi, 1 iulie, prețul unui bilet de călătorie cu troleibuzul sau autobuzul în zara municipiului Chișinău este de 6 lei. Primăria anunță că persoanele care folosesc frecvent transportul public pot să-și procure abonamente, ce vor diminua prețul biletelor până la cinci ori, în funcție de numărul călătoriilor și durata valabilității abonamentului. Prețul unui abonament lunar constituie 234 de lei, un abonament valabil pentru trei luni costă 594 de lei, iar un abonament pentru șase luni – 972 de lei. Totodată, până la epuizarea stocurilor de bilete, pasagerilor le vor fi eliberate bilete de călătorie în valoare de 6 lei.

Incendiu într-un bloc de locuit cu 9 nivele din cartierul Telecentru

În după amiaza zile de 31 mai 2024, pompierii din capitală au fost solicitați să intervină la lichidarea unui incendiu care a izbucnit într-un bloc locativ cu 9 nivele de pe strada Gheorghe Asachi 64/1.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 15:01. Potrivit primelor informații a fost observat fum de la etajul 8. La fața locului pentru stingerea arderii au fost îndreptate 5 echipe de intervenție, inclusiv o autoscară. Ajunși, pompierii au stabilit că flăcările au cuprins o debara de la etajul 8 a blocului de locuit.

Totodată, în timpul intervenției au fost evacuate două persoane din două apartamente de la etajul 9, pentru evitarea intoxicării acestora cu fum și produsele de ardere.

Angajații IGSU au reușit localizarea arderii la ora 15:19 și lichidarea completă a incendiului la ora 15:28. Potrivit IGSU, focul a distrus bunuri materiale din interiorul încăperii cu suprfața de 3m2.

Circumstanțele și cauza producerii arderii urmează a fi stabilite. În ultimele 24 de ore angajații IGSU au intervenit în 27 situații de risc.

Șeful din Poliție care a refuzat mita de 20.000 de dolari a fost avansat în grad înainte de termen

Sergiu Rusu, șeful de Poliție care a refuzat mita de 20.000 de dolari de la un cetățean ucrainean, a fost avansat în grad înainte de termen. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.

„Cu deosebită mândrie, am semnat astăzi Ordinul prin care am conferit următorul grad special înainte de termen, cel de comisar-șef, domnului Sergiu Rusu, Șef al Inspectoratului de Poliție Botanica.

Mențiunea este o apreciere a gestului său de integritate și onestitate. Astfel de acțiuni reflectă valorile fundamentale ale angajaților Ministerului Afacerilor Interne, care trebuie cultivate și promovate în continuare”, a scris ministrul, conform Zugo.

„Corupția reprezintă un risc eminent pentru securitatea Republicii Moldova și are efecte grave. Denunțarea actelor de corupție este esențială în angajamentul nostru de a eradica acest flagel. Acțiunile domnului Rusu sunt de apreciat și reprezintă un model corect și demn de urmat pentru toți.

Mulțumesc domnului Sergiu Rusu pentru serviciul său devotat și pentru exemplul de transparență care l-a oferit. Felicitări pentru conferirea următorului grad special și pentru dedicarea de care ați dat dovadă în apărarea valorilor noastre comune! Această promovare este pe deplin meritată și simbolizează respectul și recunoștința noastră pentru angajamentul dumneavoastră neclintit în fața provocărilor”, a mai scris Adrian Efros.

Contactul cu singura sondă trimisă pe planeta Venus s-a pierdut

S-a pierdut legătura cu sonda trimisă pe Venus. Agenția Spațială Japoneză a anunțat recent că a pierdut legătura cu sonda sa spațială Akatsuki, singura misiune dedicată explorării planetei Venus, scrie space.com.

Lansată în 2010, sonda spațială a întâmpinat inițial dificultăți și nu a reușit să intre pe orbită din cauza unor defecțiuni la motor, transmite dcnews.ro.

Totuși, după cinci ani, a apărut o nouă oportunitate, iar echipa de misiune a reușit să plaseze cu succes sonda pe orbită. S-a întâmplat, mai exact, în 2015. De atunci, Akatsuki, cunoscută și sub denumirea de Venus Climate Orbiter, a desfășurat cercetări științifice asupra planetei Venus, realizând câteva descoperiri remarcabile.

Se încearcă restabilirea conexiunii

Din păcate, contactul cu nava spațială Akatsuki a fost pierdut la sfârșitul lunii aprilie, iar echipa de la sol depune eforturi intense pentru a restabili comunicarea. Pentru a putea transmite date către Pământ, nava trebuie să mențină o orientare stabilă, esențială pentru comunicare. Deși planurile viitoare pentru Akatsuki sunt încă în proces de elaborare, misiunea și-a atins deja obiectivele principale. Pierderea comunicării cu sonda subliniază atât dificultățile explorării spațiale, cât și capacitatea echipei JAXA de a gestiona problemele.

Chiar dacă Akatsuki ar putea fi pierdută definitiv, studierea planetei Venus rămâne esențială din cauza efectului de seră și a potențialilor biomarkeri din atmosferă. Deși viitorul lui Akatsuki este incert, alte agenții spațiale, precum NASA și ESA, alături de misiuni private, planifică explorări viitoare ale lui Venus. Interesul pentru investigarea planetei noastre vecine rămâne ridicat, garantând că Venus va continua să fie un subiect important pentru cercetările științifice.

Putin obține fix ,,ceea ce nu și-a dorit”. Finlanda şi Suedia semnează protocolul de aderare la NATO
Articolul anterior
Codul Portocaliu de secetă hidrologică a fost prelungit
Articolul următor