Putin obține fix ,,ceea ce nu și-a dorit”. Finlanda şi Suedia semnează protocolul de aderare la NATO

Finlanda şi Suedia vor semna marţi protocolul de aderare la NATO, pentru a deveni oficial state membre, a anunţat vineri secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, conform Reuters. Putin „obține exact ceea ce nu și-a dorit”, a anunţat Joe Biden joi, la finalul summitului NATO de la Madrid.

Finlanda și Suedia au depus cererile de aderare la NATO | Global | DW |  18.05.2022

Protocolul trebuie ratificat de parlamentele tuturor celor 30 de ţări care fac deja parte din NATO, iar astfel cele două ţări nordice vor fi primite în Alianţă şi vor beneficia de clauza de apărare colectivă a acesteia. NATO a anunţat miercuri că a invitat Suedia şi Finlanda să devină membre ale Alianţei Nord-Atlantice. „Am decis astăzi să invităm Finlanda şi Suedia să devină membre ale NATO şi am decis să semnăm protocoalele de aderare”, au declarat liderii Alianţei într-o declaraţie comună.

„Aderarea Finlandei şi Suediei va face ca aliaţii să fie mai în siguranţă, NATO mai puternică şi zona euro-atlantică mai sigură”, se subliniază în textul citat.

Biden: Putin „obține exact ceea ce nu și-a dorit”

Președintele american Joe Biden a spus joi la finalul summitului de la Madrid că deciziile și acordurile anunțate de NATO în Spania, arată că alianţa „se îndreaptă într-un loc care reflectă realitățile celui de-al doilea sfert al secolului XXI”. Răspunsul lumii la fiecare criză creată din cauza invaziei ruse în Ucraina arată că Putin „obține exact ceea ce nu și-a dorit”, a spus Biden. Pe acelaşi subiect

„La fiecare pas din această călătorie, am stabilit un reper de unitate, hotărâre și capacități profunde ale națiunilor democratice din lume de a face ceea ce trebuie făcut”, a spus el. „Putin a crezut că poate rupe alianța transatlantică. A încercat să ne slăbească. Se aștepta ca determinarea noastră să se rupă. Dar obține exact ceea ce nu și-a dorit.”

Biden: NATO este mai unită ca niciodată

Joe Biden a prezentat alianța transatlantică la finalul summitului ca fiind mai unită ca niciodată: „I-am spus lui Putin că, dacă va invada Ucraina, NATO nu numai că s-ar întări, ci și s-ar uni. Și am vedea cum democrațiile din lume se ridică și se opun agresiunii sale și apără ordinea bazată pe reguli. Și asta este exact ceea ce vedem astăzi.”

Biden: Rusia plătește un „preț foarte mare” pentru războiul din Ucraina

Președintele american a promis să „susțină Ucraina atâta timp cât este nevoie” şi a spus că războiul din Ucraina a afectat deja Rusia. „Uitați-vă la impactul pe care războiul cu Ucraina l-a avut asupra Rusiei. Au fost nevoiți să intre în incapacitate de plată pentru prima dată în aproape peste 100 de ani. Au pierdut 15 ani din câștigurile pe care le-au făcut în ceea ce privește economia lor.

Sunt într-o situație în care au probleme din cauza deciziei mele de a interzice ceea ce poate fi exportat în Rusia, din punct de vedere tehnologic. Vor avea probleme în menținerea producției de petrol, deoarece nu au tehnologia pentru a face acest lucru. Și se află, de asemenea, într-o situație similară în ceea ce privește sistemele lor de arme și unele dintre sistemele lor militare”.

„Deci plătesc un preț foarte, foarte mare pentru asta”, a spus Biden. Biden a promis că SUA și NATO vor „rămâne alături de Ucraina”. „Ucraina a dat deja o lovitură severă Rusiei: Rusia și-a pierdut deja statutul internațional. Rusia se află într-o poziție în care întreaga lume se uită și spune: „Stai puțin, tot acest efort pentru a încerca să cucerească întreaga țară; a încercat să cucerească Kievul, a pierdut, a încercat să cucerească Donbasul și încă nu a făcut asta””, a spus Biden. „Ideea generală este că le oferim capacitatea și curajul copleșitor pe care l-au demonstrat, aşa pot continua să reziste agresiunii ruse. Și, nu știu… cum se va termina, dar nu se va încheia cu o înfrângere rusă a Ucrainei în Ucraina, a continuat Biden.

Clienții unor restaurante vor fi taxați dacă nu mănâncă tot din farfurie. Câți bani vor trebui să plătească

Administratorul unui restaurant din Viena, Austria, a decis să introducă o regulă conform căreia clienții care nu mănâncă tot din farfurie vor fi taxați. Aceasta regulă a fost adoptată și de un bar din Elveția.

Este vorba despre restaurantul cu specific chinezesc Lucky Wok, de tip „All you can eat (n.r. – mănânci cât poți), care se află în cartierul Florisdorf din Viena. Clienții care își umplu în exces farfuria și nu termină mâncarea sunt nevoiți să plătească o taxă în valoare de 2 euro.

Exemplul antirisipă a fost urmat de un bar din Baden, Elveția, relatează Blick.

Restaurantul atrage atenția asupra acestui lucru în meniul său: „Atenție! Vă cerem înțelegere! Se vor percepe 2 euro pentru fiecare farfurie rămasă neterminată!”, este scris vizibil pe prima pagină a meniului.

„Dar cine se uită la meniul unui restaurant unde mănânci cât poți?”, s-a întrebat un client după ce o chelneriță l-a atenționat.

„Dacă oaspeții nu își termină mâncarea, atunci este o risipă completă”, a precizat conducerea Lucky Wok. Abordarea „nu este în niciun caz intenționată ca hărțuire”, au explicat proprietarii localului.

Exemplul antirisipă a fost urmat de un bar din Baden, Elveția. Acesta percepe o taxă de 5,1 euro clienților care nu termină ce au în farfurie.

„Eu am învățat că mâncarea este valoroasă, nu o arunci!”, a explicat proprietarul Salman Ghauri, care a crescut în India. „Este foarte important să tratezi mâncarea cu respect. Întotdeauna îmi avertizez clienții de trei ori și oamenii înțeleg asta. Farfuriile se întorc aproape întotdeauna goale”, a spus el.

Johannes Hahn consideră că Moldova poate deveni membră a UE până în 2030

Comisarul european pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, este convins că Republica Moldova poate deveni membră a UE până în anul 2030.

Oficialul european a făcut această declaraţie răspunzând joi la întrebările jurnaliştilor în cadrul unei vizite la Chişinău, transmite infotag.md.

„Bineînţeles (Moldova poate deveni membră a UE până în 2030 – „I”). Mai este încă de lucru, dar trebuie să spun că „însoţesc” Moldova de mai bine de un deceniu, am văzut „ascensiuni şi declinuri”, dar acum văd doar o tendinţă pozitivă…. Mai este încă de lucru, dar dacă se face la timp, putem începe negocierile reale şi atunci totul este posibil…. Sunt mai mult decât sigur că totul este posibil”, a spus oficialul.

Hahn este încrezător că Moldova va reuşi să facă munca necesară şi să obţină aprobarea Consiliului UE pentru a putea începe negocierile oficiale. El a spus că „temele” pe care Moldova trebuie să le facă se referă la sistemul de justiţie şi la respectarea principiilor statului de drept.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Moldovenii care au muncit în Spania vor avea dreptul să solicite diferite tipuri de pensii și indemnizații precum pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională, precum și pensii de urmaş.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Acordul în domeniul securității sociale între cele două țări, semnat la Madrid pe 21 iulie 2022, va intra în vigoare pe 1 iunie curent, transmite ziar.md.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul său, în conformitate cu legislația națională.

„Pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale prevăzute de acordurile internaţionale în domeniul securităţii sociale la care R. Moldova este parte, persoanele îndreptățite vor depune o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) sau la instituția competentă a celuilalt stat contractant”, a notat MMPS.

Informații cu privire la țările cu care R. Moldova a încheiat Acorduri de securitate socială, tipurile de prestații stabilite și instituțiilE responsabile de implementarea acestora din partea celuilalt stat contractant, pot fi găsite aici. Totodată, informații utile pentru lucrătorii migranți sunt disponibile pe pagina CNAS, la rubrica Relaţii internaţionale.

Conform datelor oficiale, în prezent în Spania sunt stabiliți circa 22 mii de cetățeni ai R. Moldova. Țara noastră a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 țări: Republica Austria, Republica Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Italia, Letonia, Grecia, Spania, dintre care 17 sunt deja în vigoare.

În Rusia se vinde ciocolată pentru recruți: ”Ai deja 18 ani? Te vor ridica în curând”
Articolul anterior
Prețul călătoriei cu troleibuzul 36 va rămâne de 2 lei, în Ialoveni. Cum argumentează autoritățile locale
Articolul următor