Prețurile tot mai mari la petrol au ajutat Kremlinul să evite un dezastru financiar

Economia Rusiei a scăzut cu 0,4% în primele şase luni ale anului 2022, faţă de un an în urmă, dar investiţiile de capital, unul dintre principalii factori de creştere economică, au crescut cu 7,8%, arată datele de miercuri ale serviciului federal de statistică Rosstat, transmite Reuters. Economia rusă, dependentă de exporturi, se scufundă în recesiune, lovită de sancţiunile occidentale ample pentru ceea ce Moscova numeşte „o operaţiune militară specială” în Ucraina, notează news.ro.

Dar amploarea contracţiei nu a fost până acum atât de mare pe cât se credea iniţial. În 2022, economia se va micşora cu mai puţin de 3%, a declarat săptămâna aceasta un oficial guvernamental rus. Estimarea sa contrastează cu previziunea anterioară a Ministerului Economiei, care avertizase despre o contracţie de peste 12% – care ar fi fost cea mai mare scădere a producţiei economice de la criza de la mijlocul anilor 1990, după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Numai în trimestrul al doilea, investiţiile de capital au crescut cu 4,1% în termeni anuali, după o creştere de 12,8% în primul trimestru, arată datele Rosstat, sectoarele minier şi de producţie reprezentând cea mai mare parte a creşterii din prima jumătate a anului.

Datele oficiale, contrazic estimările analiștilor

Datele Rosstat contrazic aşteptările multor economişti care au anticipat că economia Rusiei se va prăbuşi în acest an sub greutatea sancţiunilor occidentale fără precedent, care au îngheţat aproximativ jumătate din rezervele de aur şi valută ale Rusiei. Cu preţurile mai mari la exporturile sale de petrol, care atenuează impactul sancţiunilor occidentale, economia a evitat colapsul, la şase luni după ce Moscova şi-a trimis forţele în Ucraina.

Dar dificultăţile apar pentru unii ruşi. Şomajul oficial s-a situat la un minim record de 3,9% în iulie, au arătat miercuri datele Rosstat, dar salariile reale, care sunt ajustate pentru inflaţie, s-au micşorat în iunie cu 3,2%, de la an la an.

Datele au mai arătat că vânzările cu amănuntul, indicatorul cererii consumatorilor, au scăzut cu 8,8% în iulie, în termeni anuali, după o scădere de 9,6% în luna precedentă. Preţurile de consum din Rusia şi-au extins declinul pentru a opta săptămână consecutiv, au arătat datele Rosstat, după ce preţurile pentru aproape toate produsele au crescut brusc după 24 februarie.

Scăderea indicelui preţurilor de consum poate deschide uşa pentru mai multe reduceri de dobândă de către banca centrală, necesare pentru a ajuta economia.

Comandantul mercenarilor ruși Wagner a fost ucis în Ucraina. El a mai luptat în Cecenia, Siria, Libia și Georgia

Comandantul mercenarilor Wagner, Alexei Nagin (indicativul „Terek”), a fost ucis în Ucraina. El a fost eliminat lângă Bahmut la 20 septembrie, anunță numeroase surse ucrainene.

El era un apropiat al lui Evgheni Prigojin, afaceristul care a înființat gruparea Wagner. Nagin a fost decorat post-mortem cu titlul de Erou al Federației Ruse.

Moartea mercenarului Alexei Nagin în Ucraina a fost confirmată de presă din Rusia.  Evgheni Prigojin a participat de altfel la înmormântarea să.

Un om de afaceri apropiat de Kremlin, Evgheni Prigojin, a admis luni că a fondat, în 2014, grupul paramilitar Wagner pentru a lupta în Ucraina și a recunoscut prezența lui în special în Africa, Orientul Mijlociu și America Latină, transmite agenția France Presse, citată de Agerpres.

Într-o postare pe rețelele sociale ale companiei sale Concord, Prigojin a spus că a fondat grupul paramilitar în scopul trimiterii de combatanți competenți în regiunea ucraineană Donbas, în 2014.

”La acel moment, 1 mai 2014, a luat naștere un grup de patrioți care și-a luat numele Grupul tactic al batalionului Wagner”, a explicat omul de afaceri într-un comunicat.

Grupul Wagner este suspectat de mai mulți ani că pune în practică planurile Kremlinului în diferite teatre de operațiuni, ceea ce Moscova a dezmințit constant.

Evgheni Prigojin este acuzat de numeroase puteri occidentale și de media ruse de finanțarea grupului Wagner, ai cărui combatanți au fost văzuți mai ales în Siria, Libia, Ucraina și Republica Centrafricană.

Kremlinul a respins întotdeauna că are legături cu grupări paramilitare.

sursa

Forţele ucrainene recuceresc oraşul Kupiansk şi alungă trupele ruse de pe malul estic al râului Oskil

Forţele ucrainene au cucerit întreg teritoriul oraşului Kupiansk şi au alungat trupele ruse din poziţiile de pe malul estic al râului Oskil, care desparte oraşul din nord-estul Ucrainei.

soldati ucraina

Cea mai mare parte a oraşului Kupiansk, un nod feroviar strategic, a fost recucerită la începutul acestei luni, ca parte a unei contraofensive uimitoare a trupelor ucrainene în nord-estul ţării, conform presei străine.

Unele trupe ruse au rezistat pe malul estic al râului Oskil, peste un pod rutier distrus.

Civilii au fugit pe teritoriul ucrainean în timp ce bombardamentele continuau zi şi noapte.

Încă un oligarh rus a fost găsit mort. E sinucidere, conform anchetei

Șirul morților suspecte în rândul oligarhilor ruși continuă. Managerul Relațiilor Publice al Căilor Ferate Ruse și-a pierdut viața într-un mod suspect.

Oligarhul, în vârstă de 57 de ani, a fost găsit împușcat în locuința sa din Moscova. Anchetatorii au spus despre moartea sa că este o sinucidere, însă nu au dezvăluit mai multe detalii despre acest caz.

Decesul managerul de PR al Căilor Ferate Ruse face parte dintr-un șir de morți suspecte care a fost declanșat la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

Din februarie și până acum zeci de oligarhi ruși au murit, iar decesele tuturor au fost declarate sinucideri. 

sursa

Cuplu îmbogăţit peste noapte, după ce a găsit sub podeaua din bucătărie un adevărat tezaur. Au crezut că este un cablu electric
Articolul anterior
Sute de procese în România împotriva campaniei de vaccinare anticoronavirus. Ce acuzaţii sunt aduse statului
Articolul următor