Prietenii băiatului de preot care s-a sinucis la 13 ani: „Tatăl său scotea cuțitul la el. De multe ori l-a strâns de gât”

Vestea sinuciderii unui băiat de 14 ani, din Drobeta Turnu Severin, a șocat o țară întreagă. Gestul dramatic a fost pus, în baza declarației unui apropiat, pe seama unei “decepții în dragoste”. Realitatea pare a fi cu totul alta, potrivit mărturiilor culese de o româncă stabilită în Marea Britanie, dar care este din Drobeta Turnu Severin.

Ioan, fiul unui preot, s-a sinucis

Ioan, fiul unuia dintre preoții de la Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu Severin, s-a aruncat luni, 10 noiembrie, de la etajul fostei maternități din oraș. Decizia dramatică ar fi fost luată în urma unei decepții sentimentale. Cel puțin acestea au fost informațiile vehiculate imediat după gestul dramatic al copilului si preluate apoi de presa din toată țara, scrie realitatea.net.

O româncă din Drobeta Turnu Severin, stabilită de ani buni la Londra, a fost extrem de mișcată de moartea copilului și a încercat, prin mijloace proprii, să afle cât mai multe informații. A pornit propria “anchetă”, mai exact a cules mărturii ale colegilor și prietenilor lui Ioan, pentru a înțelege ce l-ar fi putut determina pe copilul de 13 ani să își ia viața.

“Astăzi va fi înmormântat Ioan, băiatul de preot din Drobeta Turnu Severin care a decis să își pună capăt zilelor aruncându-se de pe o clădire părăsită.

Un copil frumos de 13 ani, un copil dezvoltat perfect, cu prieteni și cunostințe foarte multe, cu simțul umorului (așa cum chiar cei din jur spun), cu “iubite”, cu absolut niciun motiv aparent de a recurge la acest gest. Social era bine, la școală era bine, sănatos era, plăcut de fete, deci DE CE?”, se întreabă Claudia Guțulescu. 

“Tatăl și unchiul său, ajunși la locul tragediei, au lămurit-o imediat: se certase cu iubita! Eșec în dragoste! Și asta a rulat imediat în paginile ziarelor și în toate știrile despre eveniment. “Iubita”, o fetiță de 14 ani. Bun titlul, s-au hăhăit la știre câțiva, altii l-au clasat imediat ca slab de înger pe băiat, majoritatea i-au plâns părinții și aia a fost. Caz clasat. 

Sunt mamă de băiat de 14 ani. Și da, într-adevăr cam asta este vârsta la care încep să tatoneze relaționări “mai altfel” cu o fată sau alta. Însă dacă cineva crede că din astfel de relații absolut nevinovate un băiat sare de pe o clădire, vă rog să vă reveniți cu picioarele pe pământ. Știm și despre ce fusese așa-zisa ceartă: o problemă la matematică, spun prietenii. Și se împăcaseră pe la 6, când de fapt au și schimbat ultimele mesaje.

Și atunci, din nou, DE CE??”Femeia spune că a aflat, din discuțiile cu prietenii băiatului, amănunte terifiante despre calvarul pe care îl trăia acasă Ioan.

“Am făcut, după cum bine știți, apelul către prietenii și cunoștințele lui Ioan, să îmi povestească despre motivele pentru care ei cred că prietenul lor nu mai este. Și, spre uimirea mea, m-au scris mulți. După șocul experimentat în urma citirii poveștilor lor, cred că al doilea șoc a fost că ABSOLUT TOȚI au spus același lucru. Prieteni, colegi, părinți de prieteni și colegi, vecini, absolut totți au spus, în linii mari, aceeași poveste. Pe care v-o las și eu mai jos. Și vă rog, încă o dată, să rețineți: nici măcar un singur om nu a spus ceva diferit. 

În total am discutat pe larg cu cinci surse directe (colegi și prieteni ori vecini care au fost în contact direct cu Ioan) și sase surse indirecte (părinți ai unor prieteni/colegi, sau profesori care știu povestea de la copiii lor)”, scrie Claudia Guțulescu pe pagina sa de Facebook.

“Mai bine mă omor, decât să trăiesc așa.”Apoi redă, sub protecția anonimatului, mărturiile celor cu care i-au scris mesaje sau cu care a reușit să stea de vorbă în ultimele trei zile.“Bună ziua! Am fost prietena lui Ioan și colega lui, cunoșteam toți din grupul nostru de prieteni situația acestuia. Ioan era un copil bun niciodată nu i-a dezamăgit sau să le încalce cuvântul, de multe ori tatăl lui îl bătea și pe el si pe frații lui și pe soția acestuia, tatăl lui era foarte violent cu ei din câte ne povestea, îi luase apărarea fratelui cel mic care făcuse o „prostie” și tatăl lui a luat cuțitul.. Ideea că s-a sinucis din „dragoste” nu este adevărată… Toți prietenii, chiar și profesorii știu situația acestora”. 

“El în ziua respectivă era plecat de mai mult timp”, (n.r.nu de la 21:30 cum spun părinții). “La ora 7 a fost văzut pe o bancă din fața maternității stând cu ochii închiși”.

“Buna ziua! Aș dori să vă povestesc despre cazul lui Ioan, sunt o colegă de școală care a ieșit în mai multe ocazii cu el afară. Noi îl știam pe Ioan de ceva timp, iar el ne povestea ce i se întâmpla în familie, cum a încercat de multe ori să își apere mama, iar tatăl său scotea cuțitul la el și de multe ori l-a strâns de gât”.

“Buna seara!Personal am vazut semne grave pe acest copil de la bătăi, pe coaste, vânătăi. De asemenea, avea tendințe suicidale de ani intregi din cauza tatălui său. Țin minte vorbele lui “mai bine mă omor, decât să trăiesc așa.” Semnele de la bătăi nu erau niciodată vizibile. Niciodata pe față, iar vara, cand se poartă tricou și pantalon scurt, niciodată în zonele goale. Dar era plin de vânătăi pe coaste, pe spate, pe burtă.Ioan susținea că tatăl sau îl bate atât pe el, cât și pe fratele său mai mare. Doar că bătăile suferite de el erau mai crunte și mai dese. 

Pedepsele erau sub forma “dormi afară!” Astfel, Ioan dormea de multe ori pe bancă în parc, lângă scară.Taică-su avea nopți în care pe la ora 2, ieșea afară după băieții care au fost lăsați să doarmă în frig, și dacă nu-i vedea în fața scării, îi căuta și era alt scandal.

Chiar azi m-am întâlnit cu o vecină de-a lui și când a realizat de ce băieții stăteau afară până târziu a rămas șocată”.

Claudia Guțulescu mai spune și că a întrebat dacă vreodată copilul a ajuns la spital din cauza loviturilor.

“Nu a ajuns. Tatăl său a refuzat să îl dea cu o cremă care ameliora durerea de spate, deoarece acest lucru îl feminiza și era împotriva bisericii.Știu că Ioan își rupsese mâna, iar taică-su i-a spus să stea acasă să i se sudeze, că e bărbat.Dar maică-sa l-a dus la spital”.

“Înainte cu o zi s-a întâlnit cu un coleg, iar Ioan era afară cu fratele lui și colegul meu l-a întrebat dacă sunt frați, că seamănă prea mult, iar el a zis că da, doar că nu o să mai semănăm în curând.A avut în plan de ceva timp doar că toți am crezut că nu o să o facă.În perioada când a avut-o iubită pe prietena mea a încercat să se sinucidă de minim 3 ori, prietena mea a știut să gestioneze situația și l-a oprit”.

Femeia din Drobeta Turnu Severin care a ales să facă publice aceste mărturii cere acum poliției să se implice serios în acest caz.

“Voi încuraja pe toți cei ce mi-au scris să facă sesizări online sub protecția anonimatului către inspectoratul local de Politie, pentru că înțeleg că și dânșii au nevoie de multe informații venite direct și nu sub forma unei postări pe Facebook a subsemnatei.Și promit că dacă voi mai primi mesaje care fie infirmă, fie confirmă cele de mai sus, le voi publica în același mod. Pentru că primordial este acum să se afle adevărul, astfel ca finalul lui Ioan să nu fie în zadar… Închei cu gândul la acest copil și cu gândul la disperarea și suferința pe care le avea când s-a apropiat de marginea clădirii. Nimeni, niciodată, nu ar trebui să simtă asta, cu atât mai puțin un copil care încă la vârsta respectivă ar trebui să fie protejat de globul cald și liniștit al familiei…”, mai scrie Claudia Guțulescu în postarea sa.

Ioan era elev în Drobeta-Turnu Severin la Liceul I.Șt. Paulian, la secția de muzică. Avea rezultate foarte bune atât la școală, cât și la numeroase concursuri și olimpiade. Băiatul era fiul preotului paroh de la Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu Severin, educat în spirit religios.

Moldovenii consideră că salariul bărbaților trebuie să fie mai mare decât al femeilor

Cei mai mulți dintre moldovenii, care au participat la un studiu efectuat recent, cred că „ceea ce își doresc cu adevărat femeile este să aibă familie și copii” și că atunci „când există puține locuri de muncă, bărbații au dreptul la slujbă mai mult decât femeile”. Totodată 46% din respondenții studiului au spus că, „în foarte mare măsură” și „în mare măsură”, susțin afirmația – „în general, salariul unui bărbat trebuie să fie mai ridicat decât al unei femei”, scrie NM.md.

Au fost de acord cu afirmația, dar „în mică măsură”, 16% din respondenți și nu cred aceasta sau cred „în foarte mică măsură” 36%. Se întâmplă pe fundalul anunțului Guvernului că legislația privind asigurarea egalității de tratament între femei și bărbați va fi îmbunătățită, în conformitate cu legislația europeană în domeniu.

73% din respondenții studiului au spus că sunt de acord „în foarte mare măsură” și „în mare măsură” cu afirmația că „a avea o slujbă este un lucru foarte bun, dar ceea ce își doresc cu adevărat femeile este să aibă familie și copii”. Au fost de acord cu afirmația „în foarte mică măsură” sau „deloc” – 9%. „În mică măsură” au fost de acord 15%.

52% sunt de acord cu afirmația, „în foarte mare măsură” și „în mare măsură”, că atunci „când există puține locuri de muncă, bărbații au dreptul la slujbă mai mult decât femeile”, iar 26% sunt mai puțin de acord sau nu cred aceasta. „În mică măsură” au fost de acord 19%.

46% cred că, „în foarte mare măsură” și „în mare măsură”, că „în general, salariul unui bărbat trebuie să fie mai ridicat decât al unei femei”. Pe când 36% au fost de acord cu afirmația „în foarte mică măsură” sau nu cred aceasta. Au fost de acord cu afirmația, însă „în mică măsură”, 16% din respondenți.

39% din respondenții studiului cred, „în foarte mare măsură” și „în mare măsură”, că „în general, bărbații sunt lideri politici mai buni decât femeile”. Iar 26% nu au fost de acord cu afirmația sau cred aceasta „în foarte mică măsură”. „În mică măsură” au fost de acord 29%.

19% au susținut afirmația, „în foarte mare măsură” și „în mare măsură”, că „studiile universitare sunt mai importante pentru un băiat decât pentru o fată”. Aici 59% nu au fost de acord „deloc” sau au susținut afirmația „în foarte mică măsură”. „În mică măsură” au fost de acord 17%.

Studiul a fost efectuat în Republica Moldova, în perioada 25 martie-17 mai 2024, și a fost realizat cu suportul Guvernului Japoniei prin Fondul Organizației Națiunilor Unite pentru Securitate Umană, în cadrul unui proiect implementat de Programul Națiunilor unite pentru Dezvoltare (PNUD). La studiu au participat 1 100 respondenți, cu vârsta de 18 și mai mult. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, exclusiv Transnistria. Eroarea maximă de eșantionare este de ± 3%.

În acest context că, pe 26 iunie, Guvernul a anunțat că legislația privind asigurarea egalității de tratament între femei și bărbați va fi îmbunătățită, în conformitate cu legislația europeană în domeniu. Reprezentanții Guvernului au precizat că au aprobat modificări care promovează egalitatea de șanse între femei și bărbați, în toate aspectele vieții economice și sociale.

Au fost operate modificări la Legea privind protecția consumatorilor, Legea cu privire la asigurarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi și Legea cu privire la asigurarea egalității.

„Mai exact, au fost definite noțiunile „măsuri pozitive” și „tratament egal al femeilor”, a fost îmbunătățit mecanismul de protecție a aplicării principiului egalităţii și au fost extinse competențele atribuite autorităților publice responsabile de acest segment. Examinarea și soluționarea plângerilor referitoare la fapte de discriminare urmează să fie făcută de Consiliul pentru egalitate, alte autorități publice de profil și instanțele de judecată”, au comunicat reprezentanții Guvernului.

Potrivit datelor statistice, prezentate pe 7 martie curent de Biroul Naţional de Statistică, în Republica Moldova femeile predomină în numărul populaţiei – la 100 femei revin 90 bărbați. Totodată femeile trăiesc cu 8,6 ani mai mult decât bărbații, se căsătoresc mai timpuriu la 26 ani în comparație cu bărbații care se căsătoresc la 29 ani și câștigă cu 15,5% mai puțin decât bărbații. Potrivit acelorași date, șomajul afectează mai mult bărbații decât femeile, totuși mai mulți bărbați sunt în funcții de conducere iar nivelul sărăciei în rândul femeilor este 31,4%, pe când în rândul bărbaților – 30,8%. Detalii AICI.

Nepoata președintelui Kîrgîzstanului a zburat la propria petrecere de logodnă cu un elicopter de stat. Cui i-a spus ”DA”

Președintele Kîrgîzstanului, Sadîr Japaro, a prezentat scuze după ce nepoata sa, Lazat Nurkojoeva, 23 de ani, fostă Miss Kîrgizstan 2020, a folosit un elicopter al Ministerului Situațiilor de Urgență pentru a merge la propria logodnă, scrie libertatea.ro.

Ceremonia de logodnă a avut loc pe 24 iunie, în defileul Oruu-Sai din Kîrgîzstan. Nurkojoeva a postat un videoclip pe Instagram, în care se vede cum ea și logodnicul său zboară cu un elicopter aparținând Ministerului Situațiilor de Urgență și apoi se urcă pe o platformă decorată unde se află prietenii și rudele lor.

Ea s-a logodit cu nepotul șefului Comitetului de Stat pentru Securitate Națională.

Lazat Nurkokoeva, ruda cea mai mediatizată a președintelui, are propriul brand de îmbrăcăminte și 180.000 de urmăritori pe Instagram. A fost implicată în nenumărate scandaluri din cauza comportamentului ei și a comentariilor de pe rețelele de socializare. Tânăra a câștigat concursul Miss Kîrgîzstan în 2020.

Ministerul Situațiilor de Urgență din acest stat din Asia Centrală închiriază oficial elicoptere. Închirierea pentru o oră costă de la 185.000 de somi, aproximativ 2.150 de dolari. Salariul mediu în Kîrgîzstan este de aproape șase ori mai mic: 380 de dolari.

Președintele Sadîr Japarov a menționat că banii din închirierea elicopterelor merg la buget, iar Ministerul Situațiilor de Urgență îi folosește pentru a reînnoi flota de elicoptere. În același timp, el a subliniat că membrii familiei sale ar trebui să fie „mai restrânși în cheltuieli”. „Obișnuiam să îi critic pe alții. Acum, prezint scuze oamenilor pentru nepoata mea”, a spus președintele. El și-a exprimat încrederea că ea va trage concluzii și „în viitor, comportamentul ei va fi rezonabil”. Japarov conduce Kîrgîzstanul din ianuarie 2021. A ajuns la putere după răsturnarea lui Sooronbai Jeenbekov, unul dintre principalele motive ale loviturii de stat a fost nemulțumirea locuitorilor țării privind faptul că președintele și-a numit rudele în funcții-cheie ale guvernului.

Republica Kîrgîză este o țară din Asia Centrală. Se învecinează la nord cu Kazahstanul, la vest cu Uzbekistanul, la est cu China, iar în sud-vest cu Tadjikistanul. Kîrgîzstanul este un stat fără ieșire la mare și muntos. Capitala este la Bișkek.

Caz revoltător la Hâncești: Mai multe ghivece cu flori, vandalizate intenționat

Un act de vandalism a avut loc recent în municipiul Hâncești, unde mai multe ghivece cu flori au fost distruse în mod intenționat. Cu un anunț în acest sens au venit reprezentanții Primăriei Hâncești.

Potrivit reprezentanților Primăriei locale, este important ca IP Hâncești să se implice prompt în acest caz și să depună toate eforturile pentru a-i găsi și a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili de cele întâmplate, transmite Știri.md.

„Numai prin aplicarea legii și prin sancționarea făptuitorilor putem asigura că astfel de incidente nu vor mai avea loc în viitor. Comunitatea noastră merită să trăiască într-un mediu sigur și frumos”, adaugă reprezentanții Primăriei Hâncești. 

Rusia a încercat să testeze ”Arma Apocalipsei”, însă a întâmpinat dificultăți tehnice
Articolul anterior
Ce au descoperit jurnaliștii în telefonul pierdut de un maior rus care a murit în Ucraina. Fotografia făcută cu o zi înaintea invaziei
Articolul următor