Prigojin se comportă ca un posibil candidat la alegerile prezidențiale din Rusia

Șeful mercenarilor, Evgheni Prigojin, încearcă să se prezinte în peisajul mediatic din Rusia ca un posibil candidat la următoarele alegeri prezidențiale, prevăzute să aibă loc pe 17 martie 2024, remarcă analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), scrie adevarul.ro.

Analiza ISW pornește de la un interviu acordat recent de șeful Wagner pentru Russia Today, RIA Novosti și Federal News Agency.

Potrivit ISW, Prigojin este filmat într-un mod diferit față de aparițiile sale obișnuite în mass-media. În locul scenelor dinamice în spații extinse, șeful Wagner apare la un birou într-o poziție care o imită pe cea a lui Vladimir Putin.

În opinia ISW, nu este exclus ca Prigojin să fi ales acest format pentru a sugera subtil că intenționează să-i ia locul lui Putin și să devină următorul lider de la Kremlin.

De altfel, Prigojin a insinuat anterior că l-ar putea înlocui într-o zi pe Putin. Tot în aceeași notă se înscrie și declarația sa sarcastică din 11 martie precum că va candida la președinția Ucrainei, subliniază ISW.

Prigojin nu a ezitat să-i califice drept „trădători” pe unii membri de rang înalt ai regimului Putin. În plus, el a respins retorica Kremlinului potrivit căreia Rusia luptă împotriva NATO în Ucraina și a pus la îndoială faptul că ar exista neo-naziști în țara vecină.

Prin acest comportament, Prigojin încearcă să dea de înțeles că are aspirații politice în Rusia, notează ISW.

Fostul ofițer FSB Igor Ghirkin a glumit recent pe seama ambițiilor politice ale lui Evgheni Prigojin comparându-l cu Iulius Cezar, cu excepția faptului că Iulius Caesar a câștigat războaie înainte de a instaura dictatura la Roma. Un critic al lui Prigojin, Ghirkin s-a referit probabil la eșecul șefului Wagner de a-și îndeplini promisiunea de a captura orașul Bahmut până în septembrie 2022.

Doi bărbați reținuți pentru pungășii comise în centrul Capitalei

Doi bărbați de 24 și 48 de ani din Chișinău și Criuleni au fost arestați pentru 30 de zile, fiind suspectați de comiterea unei pungășii în sectorul Centru al Capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Aceștia, aflându-se în incinta unui local, au profitat de neatenția unui bărbat și i-au sustras din buzunar portmoneul cu acte de identitate și bani, telefonul mobil și alte bunuri personale, suma totală a prejudiciului fiind de 22.000 de lei.

În urma acțiunilor de investigație și urmărire penală efectuate de către ofițerii Inspectoratului de poliție Centru, la scurt timp indivizii au fost identificați și reținuți.

Bărbații sunt cercetați penal pentru pungășie, iar dacă vor fi găsiți vinovați, riscǎ închisoare de până la 4 ani.

Rusia acuză Moldova de o colaborare cu NATO

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a acuzat miercuri NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea armatei ucrainene şi că încearcă să îşi aducă infrastructura militară mai aproape de Rusia, relatează Reuters citat de evz.ro.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului, a făcut această acuzaţie în cadrul briefingului de presă săptămânal, în timpul căruia a declarat că majoritatea populaţiei din Republica Moldova nu doreşte să adere la alianţa militară.

Ea s-a referit la transferurile extinse de arme către Moldova în ultimele luni şi la opiniile pro-occidentale ale Maiei Sandu, preşedintele Moldovei.

Atac „inuman” de Crăciun

Rusia a lansat zeci de rachete și drone asupra rețelei energetice a Ucrainei în dimineața zilei de Crăciun.

Alarmele au sunat încă de la ora 5:30 dimineața, după ce Rusia a lansat rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră.

„Putin a ales în mod deliberat Crăciunul pentru a ataca. Ce ar putea fi mai inuman? Mai mult de 70 de rachete, inclusiv rachete balistice, și mai mult de o sută de drone de atac. Ținta este sistemul nostru energetic,” a spus Zelenski.

„Dimineața de Crăciun a arătat din nou că nimic nu este sacru pentru țara agresor”, a declarat Svitlana Onșciuk, șefa regiunii Ivano-Frankivsk.

Ea a spus că o parte a regiunii a rămas fără electricitate „într-un moment în care sărbătorim una dintre cele mai mari sărbători religioase — Crăciunul luminos.”

Crăciun pe rit nou

Acesta a fost al 13-lea atac de amploare asupra sistemului energetic al Ucrainei din acest an, cel mai recent din campania Rusiei care vizează rețeaua electrică în timpul iernii.

Documentarea celor 140 de mii de oameni care și-au vândut votul la alegeri abia începe

Peste 80 de dosare penale au fost pornite pe fapte de corupere electorală, a precizat pentru Teleradio-Moldova, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, transmite IPN.

„În ultima perioadă, avem o accelerare la procesul de documentare și, dacă o să analizăm comunicatele Procuraturii, zilnic sunt expediate în instanța de judecată diferite dosare la capitolul respectiv”, a menționat Viorel Cernăuțeanu.Cât ține de coruperea pasivă, adică primirea de bani pentru a susține un anumit candidat, circa 140 de mii de oameni vor fi documentați prin prisma Codului Contravențional, amenda prevăzută fiind de până la 37 de mii de lei.„Cei 140 de mii de cetățeni care s-au lăsat corupți și influențați în acest proces abia acum am finalizat procedura de descifrare detaliată, absolut toate datele, și cred că în cel mai scurt timp vom purcede la examinarea și documentare acestor persoane. Dar nu înseamnă că toți ei vor fi sancționați. Mulți colaborează”, a menționat Cernăuțeanu.

Potrivit șefului IGP e nevoie de o îmbunătățire continuă a legislației pentru a ușura munca oamenilor legii.„Infractorii organizației criminale Șor au schimbat doar în ultimul an cel puțin 5, 6 forme de finanțare pe teritoriul republicii, anume de asta trebuie modificate normele legale, pentru a crea pârghii legale de documentare pentru ca instituțiile de drept să poată curma aceste fenomene”, a notat șeful IGP.

Cursuri pentru adulți gratuite la Cahul și Ungheni, cu sprijinul Uniunii Europene
Articolul anterior
Papa Francisc în palton alb de puf. Imagine virală pe rețelele de socializare creată de inteligența artificială
Articolul următor