Prima școală de vară dedicată designului urban perfecționează infrastructura orașului

15 participanți ai școlii de vară dedicate designului urban – ZIPurban și-au prezentat proiectele finale pentru amenajarea spațiului verde din fața Centrului de Excelență în Design și Tehnologii „ZIPhouse”. Situat pe teritoriului campusului universitar al Universității Tehnice din Moldova (UTM), mica grădină dintre blocuri va deveni peste câteva săptămâni o adevărată oază de relaxare pentru rezidenții ZIPhouse, studenții, profesorii, dar și pentru locuitorii din preajmă.

separator

Școală de vară ZIPurban a fost organizată de Centrul de Excelență în Design și Tehnologii „ZIPhouse”, FabLab Chișinău, Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei. Tabăra   și-a propus să instruiască tinerii, inclusiv studenții de la specialitățile de design ale UTM, pentru crearea proiectelor de design urban și să le ofere posibilitatea de a-și forma noi competențe în domeniu.

Doina Nistor, director, Proiectul de Competitivitate din Moldova:

„Proiectul ZIPurban este produsul unei sinergii reușite dintre industria ușoară și sectorul industriilor creative, ce va avea un impact major asupra dezvoltării acestor două domenii în care lucrează foarte mulți tineri. Am decis să le oferim participanților cunoștințele necesare pentru ca ulterior să-și poată pune în practică creativitate în spațiul verde aflat între blocurile UTM.”

Școală de vară s-a desfășurat timp de o săptămână și le-a oferit posibilitatea participanților să afle de la cei mai buni experți din domeniu, informații despre designul urban și totodată să-și pună în aplicarea atuurile creând concepte pentru amenajarea spațiilor verzi. Astfel, tinerii au discutat despre mobilierul urban în spațiile publice din perspectiva confortului și a infrastructurii dar și despre tehnologiile și materialele ce pot fi folosite în amenajarea spațiului, precum și facilitățile oferite de FabLab Chișinău.

Studenții au participat și la un workshop public pe parcursul căruia au discutat despre proiectele urbane realizate în alte țări, au analizat spațiile, problemele și constrângerile existente în procesul de amenajare. Iar printre trainerii școlii s-au numărat: Benjamin Kohl – Biroul Planwerk (România), Maria Axenti – Centrul de Urbanism Chișinău, Mihai Stamati – Atelier de Design, Andrei Vatamaniuc – Laboratorul de Arhitectură Miez, Ivan Rabei, Andrei Gramațchi și Victor Bujoreanu – Atelier 99.

Proiectul ZIPurban se încadrează în activitățile desfășurate de Proiectul de Competitivitate din Moldova pentru dezvoltarea industriilor creative și a sectorului industriilor ușoare marcat în ultimii ani de o explozie de tinere talente. Cu un potențial enorm pentru dezvoltare și export, cele două domenii în ascensiune economică au toate condițiile necesare pentru a păstra tinerii în țară.

Oportunitate unică pentru tineri de a explora tehnologii avansate pentru carieră! Ultima zi pentru înregistrarea la cursurile gratuite

Clubul Tinerilor Makeri dă startul unei noi runde de cursuri inovatoare, dedicate tinerilor și tinerelor care își fac studiile în cadrul instituțiilor de învățământ profesional tehnic. Aceste cursuri reprezintă o oportunitate unică de a explora tehnologii avansate, de a dezvolta abilități tehnice și creative esențiale pentru carieră. Participarea este gratuită, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Participanții vor învăța să aplice tehnologiile moderne într-un mediu colaborativ și creativ, având ocazia să lucreze cu echipamente de ultimă generație. Astfel, Clubul Tinerilor Makeri își propune să contribuie activ la formarea unei noi generații de profesioniști pregătiți pentru provocările pieței muncii din sectorul tehnologic.

Alătură-te și tu unei comunități care inspiră inovație, creativitate și colaborare

Dacă îți faci studiile într-o instituție de învățământ profesional tehnic – școală profesională, colegiu sau centru de excelență – această oportunitate este pentru tine! Cursurile vor avea loc în perioada 21 ianuarie – 13 mai și îți vor permite să explorezi universul fascinant al tehnologiei și să-ți dezvolți noi abilități. Înscrie-te azi și profită de o serie de beneficii importante AICI.

Cursurile disponibile în această sesiune sunt:

  1. Electronică și Programare – Introducere în simularea circuitelor, programarea Arduino și crearea unor proiecte interactive.
  2. Modelare 3D și Tăiere Laser – Primii pași în design industrial și utilizarea mașinilor cu tăiere laser.
  3. Drone și Aparate de zbor – Pilotarea dronelor și programarea acestora în Python.
  4. Modelare și Imprimare 3D – Dezvoltarea designului 3D și utilizarea imprimantelor 3D moderne.
  5. Modelare 3D și Programarea Mașinilor CNC – Proiectare avansată și utilizarea mașinilor cu control numeric.
  6. Robotică și Mecatronică – Programare în C++ și Python și lucru cu sisteme robotice complexe.

Fiecare curs include 10 ateliere practice de câte 2 ore (16:00-18:00), organizate de două ori pe săptămână, pe o perioadă de o lună.

Cursurile vor avea loc în cele patru locații ale Clubului:

  • Chișinău – Centrul Tekwill, str. Studenților 9/11
  • Bălți – Centrul Tekwill Bălți, str. Pușkin 38
  • Cahul – FabLab Cahul, bd. Victoriei 12 A
  • Ungheni – FabLab Ungheni, str. Eminescu 39

Beneficiile participării în cadrul cursurilor CTM:

  • Acces la echipamente de ultimă generație, inclusiv imprimante 3D, Arduino, CNC și altele.
  • Înțelegerea și aplicarea celor mai noi tehnologii în proiecte creative.
  • Participarea la evenimente speciale, precum makeathoane și vizite la companii de profil.
  • Acumularea de experiență relevantă pentru viitoarele oportunități educaționale și profesionale.
  • Dezvoltarea unor prietenii de durată cu tineri care împărtășesc aceleași pasiuni.

Cum te poți înscrie?
Completează formularul de înscriere disponibil AICI. Termen limită: 20 ianuarie 2025.

Perioada desfășurării cursurilor: 21 ianuarie – 13 mai 2025.
Locurile sunt limitate! Toți participanții selectați vor fi contactați.

Clubul Tinerilor Makeri – platformă eficientă de învățare, inovare și colaborare

Clubul Tinerilor Makeri este un proiect inovator, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și susținut de Fundația Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED Moldova). Scopul său este să ofere tinerilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic oportunități educaționale unice, acces la tehnologii de ultimă generație și un mediu de învățare colaborativ, sprijinindu-i să dezvolte competențe tehnice și creative relevante pentru integrarea pe piața muncii.

Dacă doriți să fiți la curent cu cele mai recente inițiative și oportunități oferite de Clubul Tinerilor Makeri, vă invităm să urmăriți pagina de Facebook sau pagina web oficială https://ctm.md a Clubului. 

Tiraspolul cere ajutorul Chișinăului pentru furnizarea gazelor naturale în regiune

Tiraspolul a anunțat că este pregătit să primească gaze naturale prin intermediul „Moldovagaz”, scrie curentul.md.

În acest sens, „Tiraspoltransgaz” a adresat sâmbătă, 18 ianuarie curent, un demers către „Moldovagaz”.

„Garantăm plata pentru furnizarea gazelor naturale. Vă rugăm – îndepliniți-vă promisiunile!”, a declarat Vadim Krasnoselski, liderul de la Tiraspol.

El a mai spus că nu e vorba de „niciun complot” și nu e vorba de jocuri politice, ci de oameni și case fără căldură.

Podcast cu președinta Maia Sandu pentru a răspunde la întrebările cetățenilor despre situația din țară

Astăzi, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat un nou produs video prin care vor fi aduse în prim-plan discuții deschise despre provocările actuale, soluțiile propuse și pașii necesari pentru a depăși aceste încercări, informează unica.md cu referire la un comunicat al Președinției

În primul episod, realizat împreună cu Natan Garștea, Președinta Sandu abordează subiecte de actualitate precum, criza energetică provocată de Kremlin, măsurile de susținere pentru populație implementate de guvernare și manipulările recente din spațiul public. Prin acest format de discuții, cetățenii vor avea ocazia să afle mai multe despre deciziile luate, într-un mod clar și accesibil.

„Vă invităm să ne lăsați întrebările voastre în comentarii. În episoadele următoare, vom selecta câteva dintre acestea pentru a le discuta împreună”, a remarcat Președinta Maia Sandu.

Puteți urmări primul episod mai jos.

De ce Meghan Markle poartă doar rochii roz?
Articolul anterior
Copil pișcat complet de purici, într-un bloc de locuit din Capitală
Articolul următor