Prima țară europeană care declară sfârșitul epidemiei Covid-19

Slovenia a proclamat sfârşitul epidemiei de Covid-19 pe teritoriul său şi şi-a redeschis frontierele, chiar dacă unele măsuri preventive rămân în vigoare, informează AFP, potrivit Agerpres.

separator

„Astăzi Slovenia are cea mai bună situaţie clinică din Europa, ceea ce ne permite să punem capăt stării epidemice” declarate pe 12 martie în ţară, a afirmat joi premierul sloven Janez Jansa.

Frontierele Sloveniei vor fi redeschise pentru toţi cetăţenii UE, în timp ce cetăţenii altor state vor trebui să stea în carantină.

Slovenia, ţară cu 2 milioane de locuitori ce se învecinează cu Italia, Croaţia şi Austria, a înregistrat în total 1.500 de contaminări şi 103 de decese de Covid-19, cu puţine noi contaminări în ultimele zile.

Unele restricţii vor rămâne în vigoare, cum ar fi interdicţia de adunări publice, obligativitatea de a purta mască şi respectarea regulilor de distanţare socială.

Mai devreme în cursul acestei săptămâni, guvernul sloven a anunţat ridicarea celor mai multe restricţii începând de săptămâna viitoare, printre care redeschiderea centrelor comerciale şi a hotelurilor cu mai puţin de 30 de paturi.

Potrivit radioului public sloven, prin declararea sfârşitului epidemiei statul evită prelungirea automată, până la sfârşitul lui iunie, a unui set de măsuri de susţinere economică votate pentru a ajuta populaţia şi afacerile. Prin urmare, aceste măsuri se vor încheia la sfârşitul lunii mai.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Încă 26 de cadre medicale, testate pozitiv cu Covid-19
Articolul anterior
Agricultura din Marea Britanie, aproape de dezastru. Prinţul Charles: ,,Avem nevoie de o armată ca să strângem fructele și legumele”
Articolul următor