Prima zi în teren! Premierul Recean, în vizită de lucru la Fălești

Guvernul intenționează să suplinească, în acest an, fondul de subvenționare în agricultură cu circa 600 de milioane de lei și să susțină în continuare eforturile fermierilor din Republica Moldova. Declarația a fost făcută la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu reprezentanții mediului de afaceri în domeniul agriculturii, din raionul Fălești. 

„Vom asigura condițiile necesare pentru a dezvolta acest sector esențial pentru economia națională, inclusiv prin investiții în industrializarea agriculturii. În același timp, pe lângă fondurile pe care le oferim, vă îndemnăm să aplicați și la proiectele din exterior care ne vor ajuta să promovăm sectorul agricol în Republica Moldova”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean.

În discuții, agricultorii au vorbit despre importanța accesului la noi piețe de desfacere, majorarea volumului producției agricole, dar și despre necesitatea asigurării unor condiții de concurență loială. De asemenea, au fost accentuate procesele de importanță majoră pentru agricultori, precum supravegherea calității solului, prevenirea secetelor și acumularea apelor subterane. „Una din prioritățile incluse în Programul de guvernare este împădurirea. Trebuie să revenim la 35% de păduri din suprafața țării, pentru că altfel nu rezolvăm problema de mediu. În plus, avem inițiate 3 proiecte mari de irigare, precum și Programul pe zootehnie”, a spus șeful Executivului.

În cadrul vizitei de lucru la Fălești, premierul s-a întâlnit și cu reprezentanții autorităților publice locale (APL) cu care a discutat despre reforma APL și necesitatea îmbunătățirii calității serviciilor prestate cetățenilor, menționând că bunăstarea oamenilor este o prioritate a Executivului.

„Guvernul este preocupat de identificarea resurselor necesare pentru a ajuta autoritățile locale și cetățenii în soluționarea problemelor cu care se confruntă în comunități: apeduct, iluminat stradal, drumuri mai bune sau transport între localități. Vom continua, astfel, programul „Satul European”, prin care să implementăm noi proiecte de modernizare a țării. În același timp, aderarea la Uniunea Europeană a devenit o politică internă, iar Moldova europeană înseamnă că ne dorim să făurim o țară cu cetățeni prosperi, cu instituții puternice și transparente, cu mediu de afaceri competitiv, pentru care relația cu statul nu e un obstacol”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Premierul a discutat azi și cu șefii serviciilor desconcentrate în teritoriu, îndemnându-i să dea dovadă de cât mai multă implicare în soluționarea problemelor cetățenilor: „Trebuie să depunem și mai mult efort pentru ca instituțiile să funcționeze bine, să fie eficiente și să-și intensifice interacțiunea cu celelalte instituții, pentru a facilita rezolvarea problemelor pe care le au cetățenii”.

În acest context, au fost discutate modificările necesare pentru actele de stare civilă, posibilitatea diminuării prețurilor la serviciile de urgență și, în mod prioritar, digitalizarea proceselor și a serviciilor.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Explozie într-un apartament: Trei persoane au ajuns la spital. Proprietarul se află în stare gravă
Articolul anterior
Reacția MAEIE, după ce Putin a abrogat un decret ce vizează Transnistria: ,,Rămânem ferm atașați unui proces de reglementare pașnică a conflictului”
Articolul următor