Primar: Condițiile în captivitatea rusă din Melitopol, „mai rele decât la Auschwitz”. „Le rup mâinile și picioarele prizonierilor”

Primarul ucrainean din Melitopol, Ivan Fedorov, a descris marți condițiile „chinuitoare” la care sunt supuși ucrainenii capturați de forțele ruse în orașul ocupat, conform rapoartelor martorilor, relatează Sky News, citat de libertatea.

Potrivit lui Fedorov, rezidenții care au arătat sprijin pentru Ucraina au fost răpiți și torturați, iar „prizonierii” s-au întors subnutriți și răniți.

„Tocmai am fost informat despre un prizonier eliberat din Melitopol, care a rămas doar piele și os”, a declarat primarul pentru publicația Kyiv Post.

Fostul prizonier are craniul fracturat și a mărturisit că condițiile în captivitatea rusă „sunt mai rele decât la Auschwitz”, a adăugat edilul, referindu-se la lagărul de concentrare și exterminare nazist.

„Când trec dintr-o celulă în alta și rup brațele și picioarele prizonierilor, astfel încât țipetele lor să poată fi auzite în tot centrul de detenție, înțelegi că, în orice moment, ei pot veni și în celula ta să îți facă același lucru”, a mai transmis edilul, citând mărturia ucraineanului eliberat de ruși.

Fedorov a fost și el răpit pe 11 martie de forțele ruse, dar a fost eliberat după șase zile, în schimbul a nouă recruți ruși capturați.

Melitopol, din regiunea Zaporojie, a fost capturat de trupele ruse la începutul lunii martie. Localnicii s-au opus ocupației ruse în primele zile de la capturare și au organizat o serie de proteste.

Cinci femei din Găgăuzia dezvoltă afaceri cu ajutorul României

Un program de abilitare economică a femeilor susține lansarea și dezvoltarea a cinci afaceri în UTA Găgăuzia.

Cinci femei din Găgăuzia dezvoltă afaceri cu ajutorul RomânieiFoto: PNUD

Acestea sunt administrate în exclusivitate de către femei, iar printre angajații lor se numără și persoane din grupurile vulnerabile.

Inițiativa este implementată de PNUD, cu sprijinul RoAid – Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României și se înscrie în proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Găgăuzia, Republica Moldova”.

Câștigătoarele au fost alese în urma unei competiții a planurilor de afaceri, desfășurată la finele programului de abilitare economică.

Participantele la instruire au învățat a elabora un plan de afaceri, a evalua și evita riscurile, dar și a promova afacerile, astfel ca acestea să devină cât mai profitabile și durabile.

Programul de abilitare economică a fost implementat în colaborare cu Asociația Obștească „Biaz Gul” din Comrat.

 Una dintre beneficiarele programului, Maria Rotari, a obținut echipament în valoare de circa 39 de mii de lei pentru patiseria pe care a lansat-o recent în Comrat.

Femeia speră că printre clienții noii afaceri se vor număra nu doar oamenii din oraș, dar și cei din satele din împrejurimi.

„Acest echipament pe care l-am obținut este exact ceea ce îmi lipsea ca să pot crește volumul producției. Mă bucur că am câștigat într-o competiție deschisă și onestă și, totodată, am învățat atât în teorie, cât și în practică, să pun pe roate o afacere”, spune ea.

O altă beneficiară, Victoria Cucer, a obținut echipamente pentru salonul său de frumusețe. „În afară de serviciile tradiționale pe care le oferă astfel de saloane, mă specializez și pe organizarea de cursuri în domeniu. Asta înseamnă că îi ajut pe oameni să însușească o profesie foarte bună, aproape de locul lor de trai”, afirmă femeia.

„Sperăm că, odată cu îmbunătățirea capacității economice a femeilor, le fortificăm totodată reziliența și independența, precum și asigurăm reducerea incidenței violenței în bază de gen. 

Acest suport completează serviciile pentru supraviețuitoarele violenței și beneficiarele primului centru de suport din Găgăuzia pentru victimele violenței.

Ne propunem să prevenim violența și să luptăm împotriva stereotipurilor de gen, să investim în capacitatea economică a femeilor, educația populației, promovând totodată o cultură a non-toleranței față de violență, asigurând egalitatea de șanse dintre bărbați și femei și prevenind violența față de femei”, a afirmat Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

 „Atunci când Guvernul României, prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare – RoAid, decide să acorde un sprijin financiar, se orientează către acele proiecte care sunt în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de regiunea în care trăiesc, de limba vorbită, de religie sau de gen.

Or, proiectul implementat de PNUD întrunește, în mod sinergic, toate atributele necesare unui proiect de succes: se adresează femeilor dintr-o regiune a Republicii Moldova cu o anumită specificitate, provenite din categoriile vulnerabile de populație, care își propune să adreseze una dintre cele mai acute probleme sociale – violența în familie – utilizând instrumente pro-active cum este dezvoltarea și încurajarea spiritului antreprenorial al acestora”, a declarat Cristian-Leon Țurcanu, Ambasadorul României în Republica Moldova.

 Un studiu efectuat în 2021 de PNUD în UTA Găgăuzia a arătat că femeile care trăiesc în sărăcie, cele care nu sunt angajate în câmpul muncii și depind de prestațiile sociale sunt cele mai vulnerabile la violența în bază de gen.

Astfel, abilitarea economică a femeilor este una dintre cele mai bune soluții pentru prevenirea și combaterea violenței.

Studiul a constatat că în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 35 și 54 de ani din UTA Găgăuzia, nivelul șomajului o depășește pe cea a bărbaților din aceeași categorie de vârstă. 

Totodată, tot mai mulți tineri cu vârsta între 15 și 29 de ani nu sunt angajați în câmpul muncii, nu participă la cursuri sau alte forme de instruiri/formare.

Dintre aceștia, numărul femeilor este mai mare decât cel al bărbaților.

Proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Găgăuzia, Republica Moldova” este implementat de PNUD cu sprijinul Guvernului României.

România a oferit 75.000 euro, prin intermediul unei contribuții acordate de către RoAid – Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României.

„Această contribuție a României pe linia de asistență în UTA Găgăuzia nu este una singulară, ci face parte dintr-o serie de acțiuni congruente și aici aș menționa doar renovarea unor grădinițe, construcția noului corp de clădire a Liceului ‘Mihai Eminescu’, cu predare în limba română, din Comrat, menite să operaționalizeze în toate regiunile țării Parteneriatul strategic dintre România și Republica Moldova privind susținerea parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv în domenii precum promovarea și respectarea drepturilor omului, atât ca valoare europeană, cât și ca o condiționalitate tehnică de îndeplinire a criteriilor de la Copenhaga, de aderare la Uniunea Europeană”, a precizat Cristian-Leon Țurcanu, Ambasadorul României în Republica Moldova.

Catherine Zeta Jones, cu un decolteu amețitor pe covorul roșu. Cine este tânărul cu care s-a afișat

Soția lui Michael Douglas uimește din nou: actrița a apărut luni seară la premiera noului ei serial, „National Treasure: Edge of History” într-o salopetă cu un decolteu foarte adânc.

Catherine Zeta Jones, cu un decolteu amețitor pe covorul roșu. Cine este tânărul cu care s-a afișat

Luni seara a avut loc la Hollywood premierea noului serial marca Disney Plus „National Treasure: Edge of History”, iar printre vedetele care au defilat pe covorul roșu s-a regăsit și Catherine Zeta Jones. Aceasta a atras toate privirile datorită ținutei sale care a pus-o perfect în evidență pe actrița în vârstă de 53 de ani. Este vorba despre o salopetă mov, o creație semnată Elie Saab, cu cu un decolteu adânc care i-a pus în valoare trăsăturile feminine.

National Treasure: Edge Of History Premiere - LA

Dincolo de spectaculozitatea ținutei sale, Catherine Zeta Jones a fost în centrul atenției și datorită însoțitorului său. Actrița și-a făcut apariția la eveniment împreună cu Dylan, fiul pe care îl are cu Michael Douglas. Tânărul de 22 de ani a purtat un costum maro, cămașă albă și pantofi din piele întoarsă.

Deși există o diferență de vârstă de 25 de ani între Catherine Zeta Jones și Michael Douglas, cei doi formează unul dintre cele mai solide cupluri de la Hollywood.

National Treasure: Edge Of History Premiere - LA
I Want What They Have: Catherine Zeta-Jones and Michael ...

Turcia blochează în Marea Neagră navele cu petrol rusesc

Un blocaj s-a creat în ultimele zile pe o rută importantă de tranzacționare a petrolului. Dacă este lăsat nerezolvat, acesta ar putea afecta oferta globală și ar crește prețurile într-un moment fragil pentru piețele energetice, relatează CNN.

Turcia blochează în Marea Neagră navele cu petrol rusesc

Joi, 16 petroliere care navigau spre sud dinspre Marea Neagră așteptau să traverseze strâmtoarea Bosfor, în creștere cu 5 față de marți, potrivit unui raport al Tribeca Shipping Agency, cu sediul la Istanbul, transmite digi24.ro.

Alte nouă petroliere mai așteptau să traverseze spre sud din Marea Marmara prin strâmtoarea Dardanele. Blocajul pe căile navigabile controlate de Turcia, despre care oficialii turci spun că afectează în principal transporturile de țiței destinate Europei, a atras atenția oficialilor guvernamentali din Regatul Unit și SUA, care sunt acum în discuții cu Ankara pentru a rezolva impasul tot mai mare. 

Problema este legată de plafonul de preț impus de Occident pentru petrolului rusesc, care a intrat în vigoare luni. Plafonul ar trebui să limiteze veniturile Kremlinului, fără a spori stresul asupra economiei globale prin reducerea ofertei. 

Dar Turcia insistă ca navele să demonstreze că au o asigurare validă, în conformitate cu noile sancțiuni, înainte de a le permite să treacă prin strâmtorile care leagă Marea Neagră și Marea Mediterană. 

Deși acum nu provoacă nicio întrerupere a aprovizionării globale cu petrol și, prin urmare, a prețurilor, blocajul ar putea deveni o problemă dacă nu este rezolvat, a spus Jorge Leon, vicepreședinte pentru analiza pieței petroliere la Rystad Energy. 

„Acesta este o rută foarte populară pentru comerțul global și în special pentru țiței”, a declarat el pentru CNN Business. 

Țări precum Rusia, Kazahstan și Azerbaidjan folosesc strâmtorile turcești pentru a-și duce petrolul pe piețele petroliere mondiale. Blocajul din strâmtorile Turciei a apărut în urma impunerii în această săptămână a plafonului de preț pentru petrolul rusesc. 

Acesta împiedică proprietarii de nave care transportă petrol rusesc să acceseze asigurări și alte servicii de la furnizorii europeni, cu excepția cazului în care petrolul este vândut cu cel mult 60 de dolari pe baril. Autoritățile maritime turce sunt îngrijorate de riscul de accidente sau de scurgeri de petrol care implică nave neasigurate, așa că împiedică trecerea navelor prin apele turcești, cu excepția cazului în care acestea pot oferi garanții suplimentare că tranzitul lor este acoperit. 

Într-o notificare emisă luna trecută de guvernul Turciei, înainte de plafonarea prețului, directorul general maritim Ünal Baylan a spus că, având în vedere „consecințele catastrofale” pentru țară în cazul unui accident care ar implica un petrolier, „este absolut necesar să confirmăm într-un fel că asigurarea lor pentru protecție și despăgubire este încă valabilă și cuprinzătoare.” 

International Group of P&I Clubs, care oferă asigurări pentru 90% din mărfurile expediate pe mare, a declarat că se poate alinia politicii Turciei. 

Cerințele guvernului turc „depășesc cu mult informațiile generale care sunt conținute într-o scrisoare normală de confirmare a asigurării” și ar cere companiilor din grup să confirme acoperirea chiar și în cazul unei încălcări a sancțiunilor conform legislației UE, Regatul Unit și SUA, potrivit unui comunicat al organizației. 

Oficialii turci spun că această poziție este „inacceptabilă” și au reiterat joi cererile de scrisori din partea asigurătorilor. 

„Majoritatea petrolierelor care așteaptă să treacă strâmtoarea sunt nave UE, iar cea mai mare parte a petrolului este destinată porturilor UE”, a declarat autoritatea maritimă turcă într-un comunicat. 

„Este greu de înțeles de ce companiile de asigurări din UE refuză să furnizeze această scrisoare pentru navele care aparțin UE, care transportă țiței către UE, atunci când sancțiunile în cauză au fost stabilite de UE”, se adaugă în comunicat. 

Oficialii occidentali, îngrijorați în mod clar de eventualele perturbări ale aprovizionării cu petrol, spun că sunt în discuții cu guvernul Turciei pentru a rezolva situația. Secretarul adjunct al Trezoreriei al SUA, Wally Adeyemo, i-a spus ministrului adjunct de externe al Turciei, Sedat Onal, că plafonul de preț se aplică numai petrolului rusesc și „nu necesită controale suplimentare asupra navelor” care trec prin apele turcești. 

„Ambii oficiali și-au evidențiat interesul comun de a menține piețele globale de energie bine aprovizionate prin crearea unui regim simplu de conformitate care să permită petrolului să tranziteze strâmtorile Turciei”, a declarat Departamentul Trezoreriei într-un comunicat. 

„Regatul Unit, SUA și UE lucrează îndeaproape cu guvernul turc și industria de transport maritim și de asigurări pentru a clarifica implementarea plafonului pentru prețul petrolului și a ajunge la o rezoluție”, potrivit unui comunicat al Trezoreriei Marii Britanii. 

„Nu există niciun motiv pentru ca navelor să li se interzică accesul în strâmtoarea Bosfor din motive de mediu sau de sănătate și siguranță”, a adăugat comunicatul. În ciuda numărului mare de petroliere, timpul mediu de așteptare pentru a traversa strâmtoarea Bosfor este încă mult sub nivelul de anul trecut, potrivit lui Leon de la Rystad Energy. 

„Având în vedere reacția oficialilor din Marea Britanie și SUA, bănuiala mea este că acest lucru va fi rezolvat foarte curând”, a spus el.

Prima reacție a lui Cristiano Ronaldo după ce a fost dat afară de Manchester United
Articolul anterior
Video! Farsă la nivel mondial. Un rus l-a sunat pe președintele Poloniei și s-a dat drept Emmanuel Macron
Articolul următor