Primarii aleși din primul tur în șapte din cele 11 municipii, niciunul nu e de la PAS

Şapte din cele 11 municipii din Republica Moldova în care duminică au avut loc alegeri locale şi-au desemnat primarii din primul tur, însă niciunul dintre câştigători nu este al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), actualul partid de guvernământ, transmite presa din România.

Potrivit datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală, au fost aleşi din primul tur primarii din municipiile Chişinău, Cahul, Ceadîr-Lunga, Hînceşti, Orhei, Soroca şi Străşeni, unde s-au impus fie candidaţi independenţi, fie ai partidelor de opoziţie. În municipiul Chişinău, primarul în exerciţiu, Ion Ceban, care a candidat din partea Mişcării Alternativa Naţională, a obţinut 50,62% din voturi, învingându-l pe candidatul PAS, Lilian Carp, care a fost votat de 28,23% din alegători.

La Cahul, independentul Nicolae Dandiş a atras voturile a 73,63% din electorat, surclasându-l pe candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM), Marcel Cenuşa, care a avut de partea sa voturile a 19,49% dintre alegători.

Alegerile din municipiul Ceadîr-Lunga (Găgăuzia) au fost câştigate de independentul Anatoli Topal, cu 73,89%, devansându-l pe un alt independent, Gheorghi Marangoz, care a avut 11,54% din voturi.

În municipiul Hînceşti, candidatul Partidului Dezvoltării şi Consolidării Moldovei (PDCM), Alexandru Botnari, a fost declarat câştigător cu 51,72% din voturi, pe locul al doilea situându-se candidatul PAS, Marcel Petruşan, cu 26,63%. La Orhei s-a impus Tatiana Cociu, candidata Forţei de Alternativă şi Salvare a Moldovei, care a fost susţinută de 57,59% din votanţi. Ea l-a învins pe candidatul PAS, Sergiu Stanciu, care a obţinut doar 17% din voturi.

Tot o femeie a câştigat şi alegerile din municipiul Soroca. Candidata PSRM, Lilia Pilipeţchi, s-a impus cu 71,01%, devansându-l pe candidatul PAS, Viorel Ţîmbaliuc, care a întrunit 15,62% din sufragii. Independenta Valentina Casian a câştigat alegerile din municipiul Străşeni cu 83,47%, impunându-se în faţa candidatului PDCM, Alexandru Trohin, care a avut un scor de 9,15%.

În municipiile Bălţi, Comrat, Edineţ şi Ungheni va fi organizat al doilea tur al alegerilor locale, PAS având candidat calificat doar la Ungheni. La Bălţi, lupta din turul al doilea se va da între reprezentantul Partidului „Nostru”, Alexandr Petkov, care a obţinut duminică 22,69% din voturi, şi independenta Arina Corşicova, care a fost votată de 21,52% dintre alegători.

La Comrat au acces în turul al doilea doi independenţi, Serghei Anastasov (45,43%) şi Nicolai Dudoglo (30,03%). În municipiul Edineţ, viitorul primar va fi ales dintre Constantin Cojocari de la Liga Oraşelor şi Comunelor, care a fost votat duminică de 40.61% dintre electori, şi Oleg Sanduleac de la PSRM, care a acces în turul doi cu 25,31% din voturi.

În cel de-al patrulea municipiu în care va avea loc turul al doilea, Ungheni, s-au calificat candidatul PAS Dionisie Ternovschi, care a fost votat de 30,57% dintre alegători, şi independentul Vitalie Vrabie, susţinut de 25,51% dintre cetăţenii care au votat.

În Republica Moldova mai există două municipii, Tiraspol şi Bender, însă acestea se află sub controlul autorităţilor separatiste transnistrene şi acolo s-au desfăşurat alegeri.

Igor Grosu: PAS a obținut „cel mai bun rezultat pe ţară”

Preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, de guvernământ), Igor Grosu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că partidul pe care îl conduce a obţinut, la alegerile locale organizate duminică în Republica Moldova, „cel mai bun rezultat pe ţară”. El susţine că scorul electoral este bun în condiţiile în care a existat „un amestec fără precedent din partea unei ţări străine în treburile interne” ale Republicii Moldova.

Liderul PAS a precizat că formaţiunea sa politică a câştigat alegerile pentru funcţia de primar, din primul tur, în 244 de localităţi, iar în alte 153 candidaţii PAS au intrat în turul al doilea.

Două românce, printre victimele incediului devastator din Valencia. Bilanțul a crescut la 10 morți

Două românce care locuiau în blocul din Valencia unde a izbucnit incendiul de proporții sunt de negăsit. Ministerul de Externe afirmă că autorităţile locale nu au confirmat până în prezent existenţa unor cetăţeni români printre persoanele dispărute.

Administratorul blocului din Valencia, Adriana Banu, a declarat pentru presa din România, că două românce locuiau în imobilul respectiv. 

„Am confirmat informaţia că în bloc erau două românce, în apartamentul numărul 95. Erau de aproape 2 ani, chiar deasupra apartamentului unde s-a generat incendiul. O tânără, o adolescentă, între 15 şi 18 ani, şi mama ei. Au confirmat 10 cadavre şi dacă se confirmă situaţia ar fi ele, dar deocamdată nu putem să stabilim că e o certitudine atâta timp cât trebuie să ţineţi cont că sunt nişte cadavre care au fost total calcinate şi atunci, ca să le identifice, o să mai întârzie. Portarul nu ne-a zis, în principiu, nu că erau în casă, ci că stau în apartamentul ăla, dar nu ştim dacă erau în casă. Cert nu ştim lucrul ăsta”, a afirmat Adriana Banu. 

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat duminică seară că nu sunt cetăţeni români printre persoanele dispărute în incendiul din Valencia. 

“Reprezentanţii oficiului consular au întreprins în regim de urgenţă demersuri pe lângă autorităţile spaniole competente în vederea verificării informaţiilor cu privire la dispariţia a doi cetăţeni români. MAE precizează că, până la acest moment, autorităţile locale nu au confirmat existenţa unor cetăţeni români printre persoanele dispărute”, conform instituţiei.

MAE mai informează că, la nivelul oficiului consular, a fost primită o solicitare de asistenţă consulară din partea unei familii de cetăţeni români care locuia în clădirea afectată, în vederea eliberării unor noi documente de identitate, întrucât documentele vechi au fost distruse în incendiu.

”Reprezentanţii oficiului consular continuă dialogul cu autorităţile spaniole competente şi vor acorda asistenţă consulară, conform competenţelor legale”, au transmis reprezentanţii MAE 

Un incendiu de proporţii a cuprins, joi, o clădire de 14 etaje din cartierul Campanar din Valencia. Potrivit unui bilanţ încă provizoriu, zece persoane au murit şi până la 15 ar fi dispărute. În timpul incendiului, care s-a propagat extrem de rapid, ajutat de vântul puternic, mai multe persoane au rămas blocate pe balcoane încercând să scape din focul care ar fi izbucnit la etajul şapte şi în circa jumătate de oră a cuprins întreaga clădire.

O femeie de 39 de ani, născută în Iran, a câștigat concursul Miss Germania. Este mama a doi copii

O femeie în vârstă de 39 de ani, născută în Iran, a câștigat concursul Miss Germania, scrie DW. Este vorba despre Apameh Schönauer, care s-a mutat în Germania la vârsta de 6 ani. Apameh Schönauer este și mama a doi copii. 

Apameh Schönauer s-a născut la Teheran, iar la vârsta de 6 ani s-a mutat în Germania. Ea locuiește la Berlin și activează în calitate de arhitect. Apameh Schönauer este mama a doi copii.

În seara zilei de 24 februarie, Apameh Schönauer a obținut titlul de Miss Germania. În timpul competiției, Schönauer a subliniat de mai multe ori angajamentul ei în lupta pentru drepturile femeii, cu accent pe situația din Iran.

Câștigătoarea competiției Miss Germania va primi și o remunerare în valoare de 25 de mii de euro.

15 mii de femei au aplicat la concursul Miss Germania. În finală, Schönauer a reușit să învingă 8 concurente. De această dată, potrivit sursei, limita de vârstă la concurs a fost ridicată. Cea mai în vârstă finalistă a fost o femeie de 42 de ani.

Concursul Miss Germania în ultimii ani și-a schimbat conceptul. Anterior, participantele trebuiau să meargă pe podium în bikini. Din 2019 au fost puse în prim-plan calitățile femeilor. Totodată, câștigătoarea nu mai poartă o coroană, însă panglica peste umăr rămâne. 

Ucraina intenționează să invite Rusia la un summit de pace. Reacția Kremlinului

Ucraina şi partenerii săi străini ar putea invita Rusia la un viitor summit de pace pentru a discuta o încheiere a invaziei Moscovei în condiţiile Kievului, a indicat duminică Andrii Yermak, şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev.

Elveţia va găzdui un summit la care să se discute o viziune pentru pace a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care ar putea fi prezentată Rusiei la o a doua reuniune la o dată ulterioară, a spus Iermak, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

„Poate exista o situaţie în care noi împreună invităm reprezentanţi ai Federaţiei Ruse, unde li se va prezenta planul în cazul în care oricine reprezintă ţara agresoare la acel moment va dori în mod real să pună capăt acestui război şi să revină la o pace justă”, a spus el la Kiev într-o conferinţă televizată.

Zelenski şi-a anunţat prima dată formula de pace în noiembrie 2022, la un summit al G20. Aceasta reclamă restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi retragerea totală a trupelor ruse.

Kievul a afirmat constant că nu va discuta cu Moscova până când forţele ruse nu vor părăsi teritoriul ucrainean.

Kremlinul a declarat că în prezent nu există o bază de discuţii între Rusia şi Ucraina şi că planul de pace al Kievului este absurd dat fiind că exclude Rusia.

”M-am pornit la muncă!” Prima reacție a lui Ion Ceban după ce a câștigat al doilea mandat
Articolul anterior
Partidul Maiei Sandu a pierdut alegerile în localitatea natală a președintei
Articolul următor