Primul oraș italian care interzice fumatul în spațiul public

De la 1 ianuarie 2025, Milano va interzice fumatul de tutun în spaţii exterioare, la mai puţin de 10 metri de alte persoane, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea aerului, fiind însă permisă utilizarea ţigărilor electronice, scrie democracy.md.

Potrivit autorităților italiene, această măsura face parte din ”Planul pentru Aer şi Climă”, care vizează reducerea emisiilor de substanţe nocive în oraş după ce ”numeroase studii clinice au demonstrat că expunerea la poluanţii din aerul oraşului Milano dăunează sănătăţii”.

”De la 1 ianuarie 2025, interdicţia de a fuma va fi extinsă la toate spaţiile publice exterioare, cu excepţia locurilor izolate unde este posibil să se respecte o distanţă de cel puţin 10 metri faţă de alte persoane”, se arată în text.

Totodată, fumatul a fost interzis și în parcuri, stații de transport public, zone în care se practică activităţi sportive şi cimitire, iar la începutul anului 2025 măsura va fi extinsă la toate locurile publice în aer liber, inclusiv trotuarele.

Media locală menționează că deocamdată nu se știe cum va fi reglementată aplicarea acestor reguli, însă totul pare să indice că va fi vorba mai degrabă de o măsură de descurajare decât de una punitivă.

În cazul în care Consiliul Municipal din Milano menţine amenzile din interdicţiile actuale, persoanele care încalcă reglementările riscă sancţiuni cuprinse între 40 şi 240 de euro. Interdicţiile exceptează utilizarea ţigărilor electronice, foarte răspândite în Italia, care pot fi utilizate în continuare fără limitări.

Conform celor mai recente date publicate de Institutul Italian de Statistică (ISTAT), în 2023, în Italia, 18,7% dintre persoanele de 11 ani şi peste această vârstă se declarau fumătoare, un procent ce creşte semnificativ în rândul tinerilor, atingând vârfuri la grupa de vârstă 25-34 de ani (26,9%).

Fumatul de tutun se numără printre principalele surse de emisii de PM10, alături de transportul rutier, utilizarea solvenţilor şi „arderea cauzată de pizzerii cu cuptoare pe lemne”, printre altele. Municipalitatea continuă punerea în aplicare a Planului pentru Aer şi Climă, în pofida faptului că în 2021 şi 2022 Curtea Regională de Apel (TAR) din Lombardia a anulat unele dintre propunerile sale, cum ar fi interzicea focurilor de artificii.

Insula Santorini din Grecia se pregătește de un cutremur major

Autoritățile elene au trimis forțe speciale, echipe de salvare, corturi și drone pe insula Santorini, după ce sute de seisme au fost înregistrate în zonă, potrivit The Guardian citat de digi24.ro.

Pe fondul temerilor legate de un cutremur mai mare care ar putea provoca un tsunami, oamenii au fost sfătuiți să evite țărmul și clădirile abandonate, să golească piscinele și să se abțină de la a se aduna în număr mare în spații închise. Ministerul Protecției Civile a declarat că școlile vor fi închise ca măsură de precauție luni. „Nimic nu poate fi exclus”, a declarat Kostas Papazachos, profesor de geofizică la Universitatea Aristotel din Salonic, pentru postul de stat ERT. „Și de aceea sunt puse în aplicare măsuri de precauție, tocmai pentru a limita impactul unui cutremur mai puternic.” Grecia se află pe mai multe linii de falie și este adesea zguduită de cutremure, dar experții au descris creșterea activității seismice în spațiul de 48 de ore, cu peste 200 de tremurături înregistrate, ca fiind dramatică, deși au subliniat că seismele au fost declanșate mai degrabă de mișcările tectonice decât de activitatea vulcanică.

Papazachos a declarat presei locale că multe dintre cutremure au măsurat între 4 și 4,5 pe scara Richter, cele mai puternice fiind înregistrate în apele dintre Santorini și Amorgos. Locul uneia dintre cele mai mari erupții vulcanice din istoria înregistrată, Santorini este, de asemenea, cea mai populară insulă din Marea Egee a Greciei, atrăgând aproximativ 3,5 milioane de turiști, anul trecut.

Până la începutul serii de duminică, când au fost luate măsuri similare pe Amorgos și pe insulele Ios și Anafi din apropiere, echipele de salvare din Santorini au montat corturi în zonele înalte de pe terenurile de baschet și în parcări. În cazul unui tsunami, oamenilor li s-a spus să se îndrepte spre interior. Companiile de feriboturi au declarat că a existat o creștere a numărului de muncitori străini care părăsesc insula spre portul Pireu. Cercetările au arătat că crusta de sub mările din jurul Santorini este plină de linii de falii. În 1956, insula a suferit daune mari după ce a fost lovită de un cutremur de peste șapte pe scara Richter, care a provocat un tsunami. Gerasimos Papadopoulos, seismolog, a spus că „totul este posibil”, dar activitatea intensificată a fost înregistrată „în mare, la distanțe semnificative de insule”, ceea ce a fost „norocos”. Alte măsuri de protecție au fost discutate în cadrul unei reuniuni a cabinetului convocate de prim-ministrul, Kyriakos Mitsotakis, mai târziu, duminică, la care a participat șeful forțelor armate, pe fondul speculațiilor că armata va fi trimisă și în insulele din Egee.

A fost descoperit un asteroid care riscă să lovească Pământul. Astronomii vin cu avertizări

Un asteroid nou descoperit, denumit 2024 YR4, cu un diametru estimat la 60 de metri, prezintă un risc de 1 din 83 de a lovi Pământul în decembrie 2032, transmite miercuri Space.com, potrivit Agerpres citat de digi24.ro.

În prezent asteroidul se află la distanţa de peste 43 de milioane de kilometri. Asteroidul descoperit în 2024 se va apropia până la 106.200 kilometri de Pământ la 22 decembrie 2032, conform estimărilor Centrului NASA pentru studiul obiectelor din apropierea Pământului (CNEOS). Ţinând cont de incertitudinile orbitale, acest survol ar putea să se transforme într-o coliziune cu Pământul. În cazul unei coliziuni, asteroidul ar putea să se dezintegreze în atmosferă sau ar putea produce un crater de impact în cazul în care va lovi suprafaţa terestră.

Aceste informaţii au propulsat asteroidul 2024 YR4 în topul listelor de risc ale ESA şi NASA pentru obiecte din apropierea Pământului. „Riscul a crescut uşor la 1 din 83” a declarat David Rankin, vânător de asteroizi şi inginer în cadrul Catalina Sky Survey.

„Este una dintre cele mai ridicate probabilităţi de impact al unui asteroid de dimensiuni semnificative ce au fost înregistrate vreodată” a adăugat el. Asteroidul a primit o evaluare de nivel 3 pe scala Torino a riscului, care indică apropierea unui obiect cosmic ce necesită atenţie deosebită din partea astronomilor şi un risc de impact de peste 1% (în acest caz de 1,19%). Asteroidul 2024 YR4 a fost descoperit iniţial în cadrul proiectului ATLAS al NASA, folosind un telescop din Rio Hurtado, Chile. David Rankin a identificat asteroidul din datele colectate în cadrul Catalina Sky Survey. „Oamenii nu trebuie să se îngrijoreze în legătură cu acest asteroid”, a declarat Rankin pentru Space.com. „Probabilitatea unui impact este încă foarte mică, iar cel mai probabil rezultat va fi trecerea acestei roci prin vecinătatea Pământului”.

Conform lui Rankin, „coridorul de risc” pentru un impact trece prin America de Sud, peste Atlantic şi până în Africa subsahariană. „Este important să ţinem cont de faptul că orbita sa este încă incertă pentru a şti dacă va lovi, iar deocamdată cel mai probabil rezultat este că nu va lovi”, a mai susţinut el. Astronomii vor putea estima mai bine caracteristicile acestui asteroid în 2028, când 2024 YR4 va trece la aproximativ 8 milioane de kilometri de planeta noastră. În cazul în care estimarea dimensiunii acestui asteroid este corectă, un eventual impact ar putea produce un efect similar fenomenului Tunguska din 1908.

„Chiar dacă efectele impactului vor fi mai degrabă localizate decât regionale, cu siguranţă că un astfel de asteroid are potenţialul de a produce distrugeri masive în zona de impact”, conform lui Rankin. Cu o energie eliberată echivalentă cu explozia a 50 de milioane de tone de TNT, fenomenul Tunguska a fost provocat de explozia în atmosferă a unui asteroid deasupra unei regiuni slab populate din Siberia. Explozia a culcat la pământ aproximativ 80 de milioane de copaci pe o suprafaţă de 2.150 de kilometri pătraţi. „Dacă (asteroidul 2024 YT4) este făcut din rocă, poate produce o puternică explozie în atmosferă. Dacă este făcut din fier, va străpunge atmosfera şi va produce un crater de impact. Din acest motiv este important să aflăm mai multe nu doar despre orbita ci şi despre compoziţia acestui asteroid”, a adăugat Rankin.

Cununia civilă digitalizată pune bețe în roate mirilor care își doresc să se căsătorească în aer liber

Cununia civilă digitalizată pune bețe în roate mirilor care își doresc să se căsătorească în aer liber. Drept urmare oamenii încearcă să găsească soluții, scrie evz.ro.

Cei care urmează să se căsătorească de anul acesta au adevărate probleme legat de digitalizare. ”Fetelor, vin si eu cu o situație, poate găsesc la voi o rezolvare. Deoarece cununia civilă va fi digitalizată de anul acesta și va avea loc doar în incinta Stării Civile, căutăm o soluție. Pentru a putea face o cununie civilă în grădina restaurantului. Cunoașteți o persoană/actor care se ocupă cu mimarea unei ceremonii ca alternativă la cununia civilă?”, a întrebat o persoană interesată.

Desigur că cei care au trecut prin acest lucru, au găsit și firme care se ocupă de așa ceva. Asta în timp ce alții au venit cu alte soluții. ”Bună! Noi am făcut cununia anul trecut în aer liber și era în discuție această digitalizare, însă cei de la primărie au venit cu soluția. În caz că se implementa până la nuntă, să venim înainte să semnăm la primărie actele și în ziua planificată venea ofițerul de stare civilă și făcea o simulare în locația aleasă”, a explicat cineva. Pe de altă parte, o altă persoană a constat că dispare și scrisul de mână.

”Mi se pare atât de trist că nici măcar pe un act de genul asta să nu mai semnezi de mână, caligrafic. Să simți pixul/stiloul cum alunecă pe hârtie… Scrisul de mână dispare încet dar sigur…”, a comentat o altă persoană. ”Incredibil cum digitalizarea în loc să ajute, încurcă…”a explicat altcineva.

Cert este că sunt deja firme care ”oficializează” astfel de ceremonii, fără ca acestea să aibă însemnătate legală. Nu de alta, dar doar la starea civilă se poate face semnătura digitalizată. Iar cei care își doresc o celebrare îna er liber vor trebui să apeleze la așa ceva.

40% din veniturile moldovenilor, risipite pe alimente neconsumate
Articolul anterior
Maia Sandu, mesaj după atacul terorist din Germania
Articolul următor
Close menu