China a dezvăluit publicului primul program antropomorf de inteligență artificială care prezintă știrile. Qui Hao este noul membru al agenției de stat Xinhua. Angajatul digital va prezenta toată ziua, „neobosit”, știri din orice colț al țării.
„Nu doar că pot fi alături de voi 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an. Pot fi reprodus până la infinit pentru a vă aduce știrile din orice loc al țării”, s-a prezentat Qui Hao în prima lui transmisiune în direct, relatează The Guardian. Programul de inteligență artificială a fost dezvoltat de agenția Xinhua în parteneriat cu motorul de căutare Sogou.
Prezentatorul digital poate reproduce diferențele de ton, precum și varietatea de expresii faciale a unui om pentru a fi cât mai aproape de o „imagine reală și nu de un robot rece”, conform agenție naționale de știri. Qui Hao și-a făcut debutul în timpul World Internet Conference, un eveniment de calibru din China care se dorește a fi o replică a celebrei reuniuni anuale a oamenilor de afaceri la Davos.
ANSA a demarat măsuri ferme pentru a limita răspândirea focarelor de pestă porcină și de a combate comerțul ilicit cu porci și carne de porc
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a demarat o serie de acțiuni ferme pentru a limita răspândirea focarelor de Pestă porcină africană(PPA) și de combatere a comerțului ilicit cu porci și carne de porc, care reprezintă un risc major pentru sănătatea animalelor și a populației, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Măsurile întreprinse includ:
1. Intensificarea controalelor în exploatațiile de porci, în piețe și în locurile de comercializare a produselor de origine animală, pentru a depista și a elimina focarele de PPA și pentru a preveni introducerea pe piață a produselor provenite din comerțul ilicit;
2. Colaborarea cu autoritățile locale și cu alte instituții competente pentru a identifica și a sancționa persoanele implicate în comerțul ilegal cu porci și carne de porc;
3. Informarea și sensibilizarea crescătorilor de porci și a populației cu privire la riscurile PPA și la importanța respectării măsurilor de trasabilitate și de biosecuritate;
4. Monitorizarea permanentă a situației epizootice și actualizarea măsurilor de control în funcție de evoluția acesteia.
Totodată, ANSA a emis Ordinul nr. 58 din 06.02.2025 cu privire la aplicarea unor măsuri suplimentare de control și prevenire a răspândirii focarelor de PPA (se anexează), precum și o dispoziție internă privind inițierea unor serii de controale oficiale inopinate în locațiile unde este comercializată carne de porc.
Astfel, în cadrul acestor controale, s-a depistat, într-un singur caz, intenția de comercializare a aproximativ 500 kg de carne de porc de proveniență dubioasă într-o piață agroalimentară din țară. Carnea a fost confiscată și distrusă, iar spațiile unde se intenționa comercializarea acesteia au fost supuse unei dezinfecții riguroase.
La fel, a fost descoperit un târg de animale care activa ilicit și unde se comercializau porci vii neidentificați și fără actele necesare. Astfel, au fost solicitate explicații de la administrația publică locală. Toate persoanele implicate au fost documentate, fiind deschise dosare administrative, iar spațiile acestui așa-zis târg au fost supuse unei dezinfecții riguroase.
După elucidarea tuturor aspectelor, persoanele găsite vinovate vor fi sancționate pentru încălcările admise.
În același timp, au fost înăsprite controalele la frontieră pentru depistarea și confiscarea cărnii sau a produselor din carne transportate în bagajele călătorilor.
ANSA îndeamnă cetățenii să fie responsabili, iar administrațiile piețelor să verifice riguros proveniența cărnii și să nu admită produse din circuite dubioase, pentru că riscă sancțiuni.
Cetățenii care desfășoară practici ilegale în domeniul comerțului cu animale sau carne sunt îndemnate să renunțe la aceste acțiuni și să-și legalizeze activitățile.
Pesta porcină africană este o amenințare gravă pentru sectorul zootehnic și pentru sănătatea publică.
ANSA rămâne angajată în eforturile sale de a asigura un nivel ridicat de siguranță alimentară și de sănătate animală în Republica Moldova.
Facem apel la responsabilitatea tuturor actorilor implicați pentru a proteje sănătatea animalelor și a populației. Împreună cu autorițile implicate (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratului General al Poliției, Agenției Naționale a Transportului , Serviciului Vamal, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și APL-uri, etc.) se depune tot efortul pentru a limita difuzarea acestei boli și pentru a combate comerțul ilegal cu porci și carne de porc.
Lot de medicamente și suplimente alimentare de contrabandă, depistate în vama Palanca
La pista de intrare în țară a postului vamal Palanca, pentru efectuarea controlului de specialitate, s-a prezentat un autocar ce efectua cursa Odessa-Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
În cadrul controlului vamal al bagajelor personale ale pasagerilor, într-una dintre valize au fost depistate medicamente și suplimente alimentare, în cantități comerciale, nedeclarate în scopul transportării ilicite.
Documentat în acest caz este unul dintre pasageri, un cetățean al Armeniei, în vârstă de 49 de ani.
Lotul comercial de medicamente a fost ridicat și este pasibil de confiscare, iar persoana riscă sancționare contravențională.
Prețul uriaș cerut de Donald Trump de la Ucraina pentru a garanta pacea
În urmă cu trei zile, Volodimir Zelenski a refuzat semnarea unui acord cu SUA asupra zăcămintelor minerale ucrainene. Conform presei britanice, termenii de negociere ai lui Donald Trump au fost duri și se referă la o cotă mai mare din PIB-ul ucrainean decât despăgubirile impuse Germaniei prin Tratatul de la Versailles din 1919, scrie evz.ro.
Concret, Donald Trump a cerut o răsplată de 500 de miliarde de dolari din partea Ucrainei, o sumă care depășește cu mult controlul SUA asupra mineralelor esențiale ale țării. Aceasta acoperă totul, de la porturi și infrastructură la petrol și gaze, precum și baza mai largă de resurse a țării.
Ar însemna colonizarea Ucrainei
Practic, condițiile puse de Trump ar fi însemnat colonizarea economică a Ucrainei de către SUA. Documentul care a ajuns pe masa lui Volodimir Zelenski a provocat consternare și panică la Kiev.
Contractul propus ar acoperi valoarea economică asociată cu resursele Ucrainei, cu tot cu resursele minerale, resursele de petrol și gaze, porturile și alte infrastructuri, transmite telegraph.
SUA ar fi primit primi 50% din veniturile recurente încasate de Ucraina din extracția resurselor și 50% din valoarea financiară a tuturor licențelor noi eliberate terților pentru monetizarea viitoare a resurselor.
Mai mult decât atât, una din clauze stipulează că „pentru toate licențele viitoare, SUA vor avea un drept de prim refuz pentru achiziționarea de minerale exportabile”.
De asemenea, Washingtonul ar beneficia de imunitate suverană și va dobândi un control aproape total asupra celei mai mari părți a economiei de materii prime și resurse a Ucrainei.
Trump vrea banii cheltuiți de SUA în război
Dacă acest contract va fi semnat, cererile lui Trump ar reprezenta o parte mai mare din PIB-ul ucrainean decât despăgubirile impuse Germaniei prin Tratatul de la Versailles din 1919.
Trump a declarat că SUA au cheltuit 300 de miliarde de dolari pentru război până în prezent.
„S-ar putea să facă o înțelegere. S-ar putea să nu facă o înțelegere. S-ar putea să fie ruși într-o zi, sau s-ar putea să nu fie ruși într-o zi. Dar vreau acești bani înapoi”, a spus el.