Primul prezervativ unisex din lume. Din ce este făcut şi unde se vinde

Un medic ginecolog din Malaezia a dezvăluit prezervativul unisex Wondaleaf, despre care spune că este primul din lume de acest fel. El speră că noua sa invenție, care poate fi purtată atât de bărbați, cât și de către femei, ar putea revoluționa sănătătatea sexuală și să le ofere oamenilor opțiuni contraceptive mai flexibile, scrie descopera.ro.

Prezervativul Wondaleaf Uni este alcătuit dintr-o peliculă transparentă care fie se înfășoară în jurul penisului, fie este plasată în interiorul vaginului, fiind fixată ușor cu ajutorul unei pelicule adezive care se lipește de zona pubiană. Creând o barieră rezistentă la lichide, funcționează la fel ca un prezervativ convențional, împiedicând schimbul de fluide corporale și contactul direct cu pielea în timpul actului sexual, reducând riscul transmiterii de boli și a sarcinii, a precizat medicul citat de Reuters.

„Este practic un prezervativ obișnuit cu un înveliș adeziv”, a afirmat John Tang Ing Chinh, ginecolog la firma de produse medicale Twin Catalyst și inventator al prezervativului unisex Wondaleaf.

„Este un prezervativ cu un înveliș adeziv care se atașează de vagin sau penis, acoperind și zona adiacentă pentru o protecție suplimentară”, a adăugat el.

Prezervativul unisex este fabricat din poliuretan, ceea ce înseamnă că este sigur pentru persoanele cu alergii la latex, neavând nici miros sau gust de cauciuc.

Material subțire în primul prezervativ unisex din lume

Echipa coordonată de ginecolog a lucrat că facă materialul cât mai subțire posibil, având numai 0,03 milimetri grosime, pentru a nu diminua senzația.

Medicul afirmă că folia adezivă nu produce prea multă durere atunci când este îndepărtată de pe piele, deși ar putea fi mai confortabilă pentru persoanele care se epilează în zona pubiană.

Prezervativul unisex a trecut prin câteva studii clinice de mici dimensiuni care au arătat că atât bărbații, cât și femeile au constatat că avea performanțe similare sau mai bune decât prezervativele tradiționale, afirmând că s-a rupt sau a alunecat semnificativ mai puțin. Totodată, respectivele studii au arătat că majoritatea bărbaților și femeilor au preferat utilizarea prezervativelor unisex față de prezervativul feminin.

În prezent, prezervativele unisex pot fi distribuite și achiziționate numai în Malaezia, deoarece, în diferite țări, aceste produse trebuie să treacă prin verificări serioase ale standardelor. Cu toate acestea, compania speră să le pună la dispoziție pe piața internațională.

Astăzi este marcată Ziua Mondială a medicilor de familie

Anual, la 19 mai, marcăm Ziua Mondială a medicilor de familie, la inițiativa Organizației Mondiale a Medicilor de Familie, cu scopul de a accentua rolul și importanța asistenței medicale primare în sistemele de sănătate din întreaga lume. În instituțiile medicale din Republica Moldova activează 1 656 de medici de familie.

Ziua Mondială a medicilor de familie este o oportunitate de a remarca că, medicii de familie și echipele sale sunt pilonii sistemului de sănătate, fiind mereu aproape de oameni și acordând asistență medicală necesară tuturor persoanelor, începând de la nou-născuți până la persoane în etate.

Totodată, este și un prilej de a aprecia devotamentul și grija pe care o au față de pacienți.

Mulțumiri și recunoștință tuturor medicilor de familie și echipelor lor pentru curaj, dedicație, răbdare și profesionalism.

Şapte persoane, între care şi două femei, au fost spânzurate sâmbătă în Iran

Şapte persoane, între care se numărau şi două femei, au fost spânzurate sâmbătă în Iran, în condiţiile în care Republica Islamică recurge tot mai des la pedeapsa cu moartea în scopuri politice, potrivit ONG-ului IHR (Iran Human Rights), cu sediul în Norvegia.

La Nishapur (est), o femeie în vârstă de 27 de ani, Fatemeh Abdullahi, a fost spânzurată pentru uciderea soţului ei, care era şi vărul ei, potrivit news.ro.

IHR susţine că a înregistrat 223 de execuţii în acest an, dintre care cel puţin 50 numai în luna mai, după o accelerare a execuţiilor în urma încheierii Anului Nou persan şi a Ramadanului în aprilie.Execuţiile în Iran sunt efectuate prin spânzurare.

Republica Islamică execută cele mai multe femei din lume, potrivit grupurilor pentru drepturile omului, multe dintre ele fiind victime ale căsătoriilor forţate sau abuzive.

În 2023, cel puţin 22 de femei au fost executate acolo, cel mai mare număr din ultimul deceniu, potrivit ONG-urilor. „Tăcerea comunităţii internaţionale este inacceptabilă”, a declarat pentru AFP directorul IHR, Mahmoud Amiry-Moghaddam. „Cei executaţi aparţin grupurilor sărace şi marginalizate din societatea iraniană şi nu au avut parte de un proces corect”.

IHR susţine că Moussavi a fost deţinută timp de patru ani înainte de a fi executată. IHR citează o sursă care a declarat că a fost plătită cu echivalentul a 15 euro pentru a transporta un pachet care trebuia să conţină medicamente, dar care, de fapt, conţinea cinci kilograme de morfină.Arvin Ghahremani, în vârstă de 20 de ani, a fost condamnat la moarte pentru crimă în timpul unei bătăi de stradă când avea 18 ani. El urmează să fie spânzurat luni în Kermanshah (vest). IHR menţionează şi cazul lui Kamran Sheikheh, ultimul membru în viaţă al unui grup de kurzi arestaţi în 2009 şi 2010 pentru „corupţie funciară”, în legătură cu presupusa lor apartenenţă la grupuri extremiste.

Ceilalţi şase au fost executaţi în aprilie. Recent, Iranul a stârnit proteste internaţionale după ce Toomaj Salehi, un celebru rapper iranian acuzat că a susţinut protestele din 2022, a fost condamnat la moarte. Avocaţii săi au făcut apel împotriva sentinţei.Sute de persoane au fost ucise şi mii de persoane au fost arestate în timpul manifestaţiilor de la sfârşitul anului 2022, în urma morţii, la 16 septembrie, a Mahsei Amini, o tânără reţinută de poliţia pentru moralitate pentru că a încălcat codul vestimentar strict pentru femei.

Premierul Dorin Recean pleacă la Bruxelles săptămâna viitoare. Se va întâlni cu șeful diplomației europene Josep Borell

Dorin Recean pleacă la Bruxelles săptămâna viitoare, alături de o delegație din care face parte și viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov. Oficialii moldoveni vor participa la cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Consiliul se va întruni marți, 21 mai.  Conform Biroului Integrare Europeană, reuniunea va fi co-prezidată de șeful diplomației europene Josep Borell și prim-ministrul Moldovei Dorin Recean, iar la întrunire va participa și Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

„La Bruxelles va fi discutată evoluția relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, prin prisma implementării Acordului de Asociere și a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, precum și mersul pregătirilor pentru deschiderea formală a negocierilor de aderare”, informează Biroul pentru Integrare Europeană.

Agenda cuprinde discuții despre dialogul politic și reforme, justiția, libertatea și securitatea, colaborarea și convergența în domeniul politicii externe şi de securitate, precum și cooperarea economică și sectorială, în prim-plan fiind domeniul energetic și cel al comerțului.

Autoritățile de la Chișinău mai anunță că vor fi semnate Parteneriatul în domeniul de Securitate și Apărare RM-UE și Acordul privind participarea Republicii Moldova în Programul pentru Ocupare și Inovații Sociale (EaSI), care va permite accesarea de fonduri pentru implementarea politicilor sociale.

Doi tineri din Bălți, dați dispăruți, au fost găsiți fără suflare cu semne de moarte violentă
Articolul anterior
Încă 46 de moldoveni, răpuși de Covid. Cea mai tânără victimă avea 18 ani
Articolul următor