Primul val al deportărilor staliniste din Basarabia și Nordul Bucovinei, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941

În noaptea de 12 spre 13 iunie, cu 81 de ani în urmă, a început procesul de epurare etnică și de distrugere a elitelor naționale de către autoritățile sovietice. Peste 32 de mii de români basarabeni și bucovineni au fost ridicați și duși în mod forțat în cele mai îndepărtate locuri din Siberia și Kazahstan. O parte din ei au fost condamnați la munci silnice în lagărele de muncă, alta – la moarte.

Evrei deportaţi în Transnistria. Foto: Wikipedia (FOTO 1) » Monitorul de  Suceava - joi, 10 martie 2016

Operaţiunea de deportare a început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, în jurul orei două şi a cuprins teritoriile anexate de URSS de la România în iunie 1940. Grupuri de militari înarmaţi şi un lucrător al securităţii, le băteau cu putere oamenilor la uși, în miez de noapte, luând prin surprindere gospodarii. „Într-un sfert de oră să fiţi gata!”. Acesta era ordinul care li se dădea basarabenilor cuprinşi de teamă și disperare.

Le era permis să ia doar câte 10 kg de bagaje de fiecare persoană, numai că, de multe ori, tot ce era mai de preţ sau mai util era confiscat de către cei care i-au ridicat în miez de noapte. Oamenii erau urcaţi în camioane, fiind duşi până la gară. Acolo erau îmbarcați în marfare, fără apă, mîncare, înghesuiți câte 100 de persoane, în vagoane cu o capacitate de câteva ori mai mică.

Drumul spre punctele de destinaţie durau câteva săptămâni. Condiţiile erau îngrozitoare. Deportații primeau doar câte 200 de grame de apă pe zi, iar de mâncare, li se dădea doar peşte sărat. La fiecare oprire a trenului, în câmp erau aruncate cadavrele, care, fie că erau îngropate sumar, fie că erau lăsate ca hrană animalelor.

Se împlinesc 75 de ani de la primul val de deportări staliniste din  Basarabia şi Nordul Bucovinei — Moldova.org

Contingentul deportat era distribuit în felul următor: capul familiei, arestat, era izolat de soţie şi copii şi dus în lagărul de muncă forţată, în GULAG, sau împușcat. Ceilalţi membri ai familiei erau trimişi în Siberia sau Kazahstan. Cei deportaţi, de la copil la bătrân, erau repartizaţi la muncă în întreprinderile industriei silvice, în sovhozuri şi în cooperative meşteşugăreşti. Mulți din ei și astăzi își aduc aminte cu greu de acele momente.

Potrivit istoricilor, în iunie 1941 au fost deportaţi peste 30 de mii de locuitori ai Basarabiei și Bucovinei de Nord. După moartea lui Stalin, care a avut loc în martie 1953, deportaţilor li s-a permis să revină acasă, dar cei care au făcut acest lucru au avut mari probleme de reintegrare. 

sursa: www.deschide.md

Captură impresionantă de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa un milion de lei

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță o captură de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa 1.000.000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul celor 9 percheziții, desfășurate la Comrat și Chișinău, au fost depistate cantități impunătoare de mărfuri de larg consum fără acte de proveniență: haine de brand, produse de parfumerie a unor producători cu renume mondial, produse alimentare, precum și produse chimice de uz casnic. Mărfurile care acum sunt indisponibilizate de oamenii legii ar fi fost introduse în Moldova prin regiunea sudică, însă în afara postului vamal, după care au fost puse în vânzare în Comrat și Chișinău. În cadrul perchezițiilor au fost de asemenea ridicate înscrisuri de ciornă, suporturi informaționale, precum și conversațiile dintre persoanele implicate în comiterea contrabandei. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Victorie pentru echipa IGP la Campionatul Republicii Moldova la Triatlon Forță

Circa 400 de sportivi au concurat în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță. Sportivi din întreaga țară au demonstrat o înaltă pregătire fizică și s-au calificat pe locuri de frunte, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La proba ,,genuflexiuni”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, iar pe locul s-a calificat Gumenco Vadim.

La proba ,,împins culcat”, locul a fost ocupat de Saachian Mariana, Gaidaenco Eric, Podlubneac Andrei, Jimbea Veaceslav, Matcovschi Ruslan, Cvasniuc Vasile și Brînzei Viorel, pe locul s-a calificat Gumenco Vadim și Ceban Veaceslav, iar pe treapta a urcat Tilipeț Ion.

La proba “dezdoiri de spate”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, locul de Gumenco Vadim, iar de Gaidaenco Eric.

”Felicitări, colegi! Poliția Națională se mândrește cu performanțele voastre sportive.”, se mai arată în comunicat.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Atac cu rachete ruseşti Kalibr asupra oraşului ucrainean Ciortkiv: 22 de răniți, printre care un copil de 12 ani
Articolul anterior
Rușii recrutează cu forța tineri din Donbas: „L-au luat de pe stradă. I-au schimbat hainele și l-au trimis să lupte”
Articolul următor