Primul zbor programat pe Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav

Prima companie aeriană de linie care a anunţat zboruri de pe Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav a semnat luni, 24 aprilie, contractul cu Regia Autonomă „AIBG”, relatează Ziare.com.

Aeroportul Brașov ar putea deveni operațional din luna iunie 2023 / Se ia  în calcul un trafic de 300.000 de pasageri pe an

Primul zbor este programat în data de 15 iunie 2023 pe ruta Brașov – Nuremberg (Germania), conform planului de zbor parafat, luni 25 aprilie, de autoritățile brașovene și compania DAN AIR.

”DAN AIR este prima companie aeriană care a anunţat planuri concrete de a zbura pe Aeroportul Brașov chiar din data de 15 iunie 2023 şi iată că astăzi planurile s-au concretizat prin semnarea acestui contract de prestări servicii aeroportuare care asigură cadrul formal pentru începerea zborurilor.

Ne bucură faptul că această companie, prima care a avut încredere în proiectul nostru, punând de mai mult timp în vânzare bilete pentru destinaţii din şase ţări şi cea care practic va deschide zborurile de linie pe Aeroportul Braşov, este o companie cu capital autohton”, scrie Adrian Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov pe pagina de Facebook.

Rutele oficiale pentru Aeroportul Internațional Braşov-Ghimbav sunt:

Brașov – Barcelona – Brașov (în fiecare marți);

Brașov – Bruxelles BRU – Brașov (în fiecare miercuri);

Brașov – Budapesta – Brașov (în fiecare marți, duminică);

Brașov – Londra LGW – Brașov (în fiecare vineri);

Brașov – Milano LIN – Brașov (în fiecare luni);

Brașov – Munchen – Brașov (în fiecare sâmbătă);

Brașov – Nuremberg – Brașov (în fiecare joi);

Brașov – Stuttgart – Brașov (în fiecare joi)

În prezent sunt puse în vânzare bilete spre toate destinaţiile, cu excepţia Stuttgart.

Contractul prevede că Regia va pune la dispoziţie şi va asigura infrastructura aeroportuară (pista de decolare-aterizare, căile de rulaj, platforma de staţionare, inclusiv sistemul de iluminare aferent, terminalul de pasageri şi alte facilităţi conexe), cu suprafeţele corespunzător amenajate, funcţionale şi întreţinute pentru deservirea la sol a aeronavelor, precum şi spaţiile şi facilităţile necesare pentru asigurarea serviciilor necesare pasagerilor şi mărfurilor transportate, în schimbul achitării de către operatorul aerian a tarifelor convenite.

”Aşteptăm cu mare interes semnarea contractului cu WIZZ Air, dar şi cu alţi operatori aerieni care să deservească rute din întreaga Europă, dorite de braşoveni şi de comunităţile româneşti din străinătate”, a mai scris Veștea.

Potrivit sursei citate, aeronava de verificări din zbor YR-CAA aparținând Autorităţii Aeronautice Civile Române a încheiat ieri prima etapă de verificare din zbor a procedurilor de zbor la Aeroportul Brașov, în vederea autorizării acestora.

Au fost verificate atât procedurile de zbor convenţionale, cât şi RNAV, prin autorizarea cărora Aeroportul Internaţional Brașov-Ghimbav poate fi deschis operațional.

Astfel, Aeroportul Brașov va beneficia chiar din momentul inaugurării de cea mai înaltă tehnologie aplicată în aviația civilă, atât prin implementarea turnului de control virtual, cât şi prin procedurile de zbor convenţionale şi cele bazate pe semnal satelitar, care deschid o nouă etapă în dezvoltarea domeniului aeronautic din Român, mai spune președintele CJ Brașov.

A fost anunțat salariul mediu lunar pe economie în 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul mediu lunar pe economie va crește cu 2400 de lei și va ajunge la 16 100 de lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, scrie subiectulzilei.md

De mărimea salariului mediu lunar pe economie se ține cont la determinarea plafonului indemnizațiilor de asigurări sociale, a venitului lunar asigurat al salariaților parcurilor IT, dar și la stabilirea valorii pagubelor, în cazul săvârșirii unor abateri legale.

Tot astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat hotărârea privind mărimea salariului minim, care în anul 2025 va constitui 5500 de lei, cu 500 de lei mai mult decât în 2024. 

Creșterea salariului minim pe țară până la 5500 lei este argumentată de necesitatea menținerii capacității de cumpărare a forței de muncă. De asemenea, majorarea salariului minim este o măsură necesară pentru reducerea sărăciei și combaterea muncii nedeclarate.

Mărimea salariului minim pe ţară se stabileşte pentru un program complet de lucru de 169 de ore, constituind 32,54 lei pe oră. Din 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară a fost majorat cu circa 12,5% – până la 4000 de lei, iar în 2024, acesta a crescut cu încă 25%, ajungând la 5000 de lei.

Municipalitatea a dat startul tradiționalei caravane de Crăciun

Primăria Chișinău a dat startul tradiționalei caravane a cadourilor de Crăciun, alături de principalul erou al sărbătorii – Moș Crăciun, care a pornit în vizită la cei mai mici locuitori ai Capitalei, nerăbdători să-l întâlnească după un an întreg de așteptare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Primii care s-au bucurat de darurile oferite de municipalitate au fost copiii cu dizabilități accentuate și severe de la Centrul de plasament pentru copii separați de părinți „Lumina”, din sectorul Centru.

În cadrul vizitei, Moș Crăciun a oferit fiecărui copil cadouri, transformând timpul petrecut împreună într-o adevărată aventură plină de dulciuri, distracție și voie bună.

Centrul de plasament „Lumina”, aflat în subordinea Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, găzduiește în prezent 20 de copii separați de părinți, precum și copii cu dizabilități accentuate și severe, cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani.

Accidentul de la Edineț soldat cu trei morți: Ministrul Ala Nemerenco oferă detalii despre fetița rămasă orfană

Fetița de 10 ani, care și-a pierdut părinții și bunica, în accidentul cumplit din Rîșcani, se simte mai bine, însă rămâne internată în secția de terapie intensivă a Spitalului Clinic Bălți. Copila nu cunoaște, deocamdată că a rămas orfană. Anunțul a fost făcut astăzi, 18 decembrie, de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, scrie NewTV.

“Fetița, în principiu, se află într-o stare mai bună, ea este conștientă, dar este menținută deocamdată în secția de terapie intensivă, doar din punct de vedere al aspectului psihologic, deoarece transferul ei, care, de fapt, starea de sănătate îi permite într-o secție comună, ar putea, cumva, ca ea să afle faptul că a rămas fără părinți și bunică. Deocamdată, medici ascund acest lucru pentru a nu o trauma. Din acest motiv, ea este menținută în continuare în secție de terapie intensivă, în care accesul altor persoane nu este permis. Dar fetița este bine, per general, mai bine” a menționat Ala Nemerenco.

Amintim că accidentul rutier s-a produs pe 15 decembrie, pe traseul M5, în direcția raionului Edineț. Potrivit oamenilor legii, un tânăr de 19 ani, fără permis, a ieşit pe contrasens şi s-a izbit de automobilul în care se afla un polițist și soția sa, care au decedat pe loc. Ulterior, la spital, s-a stins din viață o altă femeie care era în interiorul automobilului – mama soției polițistului. A patra pasageră este fetița cuplului, în vârstă de 10 ani, care a fost transportată la Spitalul Clinic Bălți.

Tânărul care a provocat accidentul a primit 30 de zile de arest preventiv.

Părinții adoptivi vor fi obligați să le dezvăluie copiilor secretul adopției. Țara europeană care emite legea
Articolul anterior
ULTIMA ORĂ! Rusia va expulza un diplomat moldovean din Moscova. Reacția Chișinăului
Articolul următor