Familia regală a României a transmis, vineri, un mesaj de condoleanţe la moartea prinţului consort Philip al Marii Britanii, în care amintesc că prinţul şi regele Mihai, născuţi în același an, au fost veri şi au păstrat o prietenie de o viaţă întreagă.
Familia Regală a României este și ea în doliu, după ce nașul de botez al Custodelui Coroanei Margareta, Printul Philip, a murit.
Regina Elisabeta a II-a şi Principele Philip rămân drept modele spirituale, surse fundamentale de inspiraţie, subliniază mesajul Casei Regale.
Consortul suveranei britanice a încetat din viaţă în această dimineaţă la Castelul Windsor.
“Principele Philip şi Regele Mihai, născuţi în acelaşi an, au fost veri şi au păstrat o prietenie de o viaţă întreagă. Ducele de Edinburg a botezat pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi i-a purtat de grijă în şcoală, la liceu şi la facultate. Principele Philip, alături Regina Elisabeta, a fost mereu prezent în viaţa Familiei Regale române”, transmite Casa Regală a României.
După dispariţia Regelui Mihai, pentru Majestatea Sa Margareta Ducele de Edinburg a fost o figură părintească.
Toate generaţiile din Familiile Regale română şi britanică au fost apropiate, dar pentru generaţia de astăzi, Regina Elisabeta a II-a şi Principele Philip rămân drept modele spirituale, surse fundamentale de inspiraţie, a precizat comunicatul familiei regale.
Stindardul Majestății sale Margareta a fost lăsat în bernă, în semn de respect și de admirație. Prințul Philip al Marii Britanii a fost cel care, în 1949, a botezat-o pe Principesa Margareta, la acea vreme prima fiică a Regelui Mihai – a botezat-o în Religia Ortodoxă, în Grecia.
Prietenia dintre Regele Mihai și Prințul Philip a început când aveau doar 6 ani, în vacanțele pe care și le petreceau, fie pe domeniul Peleș la Sinaia, fie la Mamaia, la fostul palat de pe plajă. În fotografiile rare publicate de Casa Regală cu cei doi, se distinge alura suplă cu chip blond a prințului Philip, cât de drept, aproape militărește stătea Regele Mihai și cât de noncoformistă era postura principelui Philip.
Iar vizitele au tot continuat și în adolescență. Regele Mihai și-a cunoscut Regina la nunta regală britanică, apoi a început Războiul și după ce, în 1947 a fost forțat să abdice și a ajuns la Vila Sparta în Florența, la reședința Reginei Mamă Elena, cuplul regal român, Regele Mihai și Regina Ana a fost vizitat în 1950 de Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip.
Ducele de Edinburg a vizitat și România în 1991, dar membrii familiei regale nu erau încă primiți în țara lor pe atunci.
A fost un om al timpurilor sale – ar fi împlinit un secol peste 2 luni.