Prințul William a dat detalii despre cum se simte Kate Middleton

Prințul William a dat detalii despre starea lui Kate Middleton. Răspunsul lui la întrebarea unui veteran de război a adus o „oază de speranță” atât pentru cei prezenți la evenimentul la care a participat, cât și pentru oamenii din lumea întreagă, scrie catine.ro.

Prințul William a dat mai multe detalii despre cum se descurcă Kate Middleton, în timp ce își continuă lupta împotriva cancerului. El a participat la cea de-a 80-a aniversăre de la Ziua Z din data de 5 iunie.

În timp ce Prințesa de Wales își continuă tratamentul împotriva cancerului în afara atenției publice și a luminii reflectoarelor, soțul ei, Prințul William a vorbit despre cum a decurs călătoria ei pentru sănătate.

În timp ce vizita veteranii la cea de-a 80-a aniversare a debarcării Zilei Z din Portsmouth, pe 5 iunie, Prințul de Wales a explicat că Kate este din ce în ce mai bine și a adăugat: „I-ar fi plăcut să fie aici astăzi”.

„Le reaminteam tuturor celor care au venit aici căbunica ei a lucrat la Bletchley Park.”, a continuat el într-un videoclip distribuit pe X.

„Așadar, ea avea destul de multe în comun cu unele dintre doamnele de aici care erau la Bletchley.” Bunica paternă a lui Kate, Valerie Glassborrow, a lucrat la baza de spionaj al celui de-al Doilea Război Mondial, unde Alan Turing a spart codul Enigma care a fost folosit de naziști pentru a cripta mesajele ascunse.

După toate aceste cuvinte însă, se pare că William va continua să participe la evenimente singur.

Kate Middleton se concentrează pe recuperarea sa

Soția sa Kate se concentrează pe sănătatea ei și ascultă sfaturile medicilor. De fapt, ea va lipsi de la Colonel’s Review înainte de Ceremonia Trooping the Color din 8 iunie.

„Anul acesta, generalul James Bucknall K.C.B., C.V.O va îndeplini rolul de ofițer de inspecție”, a declarat un purtător de cuvânt al Palatului Kensington pentru NBC News pe 30 mai, „în numele ASR Prințesa de Wales la Colonel’s Review, în timp ce ea își continuă recuperarea”.

Kate a ales să lupte împotriva bolii în mod privat. Prințul William a asigurat publicul că ea și copiii rămân pozitivi.

„Totul merge bine, mulțumesc”, a spus bărbatul de 41 de ani, pentru The Daily Mail în aprilie. „Tuturor ne merge bine”.

În ceea ce o privește pe Kate, ea a subliniat cât de puternic a fost William de când ea a renunțat la îndatoririle sale regale în martie pentru a se concentra asupra sănătății ei.

„Au fost câteva luni incredibil de grele pentru întreaga noastră familie”, a spus ea în mesajul ei video. „A-l avea pe William lângă mine este o mare sursă de confort și liniștire.”

La aproape două luni după ce Prințesa de Wales a făcut public diagnosticul de cancer, un purtător de cuvânt al Palatului Kensington a declarat că ea nu are planuri imediate de a reveni la îndatoririle sale publice.

„Nu se așteaptă ca prințesa să se întoarcă la muncă”, a spus reprezentantul într-o declarație pentru BBC din 21 mai. Se pare că Kate nu va reveni „până când nu va fi aprobat de echipa ei medicală”.

Regele Charles, diagnosticat cu cancer, a revenit la îndatoririle regale

În timp ce Kate are grijă de sănătatea sa, Regele Charles își continuă atribuțiile. Și el a fost diagnosticat tot cu cancer și este supus tratamentelor medicale.

Pe 26 aprilie, la aproape trei luni după ce și-a făcut public diagnosticul de cancer, Palatul Buckingham a anunțat că Charles va reveni la sarcinile publice.

Pe 13 mai, Regele Charles i-a acordat fiului său titlul de colonel șef al Armatei Aeriene. Noul rol a stârnit controverse. Mulți admiratori regali credeau că titlul ar fi mai potrivit pentru Prințul Harry. Acesta s-a antrenat și a lucrat în armată.

Cu toate acestea, acest lucru nu ar fi fost posibil. Harry a renunțat la îndatoririle regale în 2020 când a plecat cu familia sa în SUA.

Regizorul Arcadie Spoială va fi înmormântat la Soroca: ”Acolo de unde i-au pornit pașii, pe care o iubea atât de mult”

Arcadie Spoială, tânărul regizor de la noi care s-a stins din viață ucis de o creangă în timpul furtunii nemiloase din seara zilei de 11 iunie, va fi condus în ultimul drum, sâmbătă, 15 iunie, la Soroca, acolo unde s-a născut și a copilărit. Despre asta a anunțat fratele său Dumitru Spoială.

„Dragi prieteni, Arcadie a revenit la Chișinău, aici unde a avut și succes, și aprecieri. Din păcate, nu vă mai poate răspunde cu zâmbetul lui plin de bunătate.

Mergem să-l ducem acolo de unde i-au pornit pașii – la Soroca lui, pe care o iubea atât de mult. Vineri, de la ora 14:00, puteți să vă apropiați la casa părintească str. Chiriat ATE 16.

Sâmbătă, 15 iunie, va fi îngropat. Cine poate și dorește, veniți să-i spuneți sufletului lui ce frumos a pășit în această lume”, a scris fratele regizorului, Dumitru Spoială.

Arcadie s-a stins pe 11 iunie, la 36 de ani, după ce peste cortul în care se afla pe malul Nistrului, la odihnă cu familia, a căzut o creangă imensă în timpul furtunii. Acesta s-a stins în ochii copiilor și a soției sale, deoarece nu a reușit să iasă din cort când a început furtuna.

Arcadie Spoială s-a născut în 24 februarie 1980, a fost regizor, producător și scenarist.

A absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău și a fost cunoscut pentru abordarea sa umanistă și atentă la detalii în filmele sale, punând accent pe relațiile interpersonale și dinamica socială.

Lucrări Notabile:

  1. „Visuri în amurg” (2009)
    • Un film despre întoarcerea unui bărbat în satul natal după mulți ani, explorând teme de redescoperire și reconciliere.
  2. „Ecoul pașilor” (2014)
    • Abordează tematica migrației și efectele ei asupra comunităților și familiilor rămase în urmă.
  3. „Umbra vântului” (2020)
    • Un thriller psihologic ce analizează complexitatea relațiilor umane și traumele din trecut.

Frații Arcadie și Dumitru Spoială, regizori și producători de film din Republica Moldova, cunoscuți pentru contribuțiile lor îna cinematografia moldovenească și românească, au fondat compania Spoiala Brothers, sub egida căreia au produs și regizat mai multe filme și proiecte cinematografice.

Frații Spoială au devenit rapid cunoscuți pentru promovarea filmelor de autor și a tinerilor talente din cinematografia noastră.

Un laureat al premiului Nobel pentru Pace, inculpat într-un dosar de corupţie

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace Muhammad Yunus din Bangladesh a fost inculpat miercuri într-un dosar de corupţie, cele mai noi acuzaţii la adresa acestui respectat economist, în spatele cărora susţinătorii săi consideră că există motivaţii politice, relatează AFP.

Muhammad Yunus, în vârstă de 83 de ani, este cunoscut pentru că a scos milioane de oameni din sărăcia extremă în Bangladesh prin oferirea de microcredite rurale prin Grameen Bank, o bancă pe care a fondat-o în 1983, însă a atras şi mânia premierului Sheikh Hasina, care l-a acuzat că „a supt sângele” săracilor.

Sheikh Hasina a lansat mai multe atacuri verbale virulente împotriva laureatului premiului Nobel pentru Pace, care a fost considerat la un moment dat un potenţial rival.

În actul de acuzare depus miercuri, Agenţia naţională anticorupţie îl acuză pe Muhammad Yunus şi alte 13 persoane că au deturnat echivalentul a 2,1 milioane de dolari de la Grameen Telecom, una dintre companiile pe care el le-a fondat.

Avocatul lui Yunus, Abdullah Al Mamun, a declarat pentru AFP că acest act de acuzare este cel mai grav cu care s-a confruntat clientul său până acum. „Dacă este găsit vinovat, riscă închisoare pe viaţă”, a explicat Mamun.

Yunus şi-a susţinut nevinovăţia în faţa jurnaliştilor după audiere, spunând că şi-a dedicat viaţa în „slujba oamenilor, şi nu deturnării banilor”.

El a adăugat că faptul că a fost forţat să apară în una dintre cuştile introduse recent în sălile de judecata din Bangladesh a fost „umilitor”.

„Nu ştim de ce trebuie să suportăm o asemenea hărţuire”, a spus el.

Grameen Telecom, înfiinţată pentru a furniza servicii de telefonie mobilă ieftină în zonele rurale, este una dintre cele mai bogate companii din Bangladesh. Ea deţine o participare de 34% în cea mai mare reţea de telefonie mobilă din ţară, în valoare de câteva miliarde de dolari.

Yunus şi trei colegi de la Grameen Telecom au fost condamnaţi la şase luni de închisoare în ianuarie după ce au fost găsiţi vinovaţi de încălcarea legislaţiei muncii.

Toţi patru au respins acuzaţiile împotriva lor, considerate ca fiind motivate politic de către grupurile pentru apărarea drepturilor omului. Ei au fost eliberaţi pe cauţiune în aşteptarea apelului.

Măsuri pentru a preveni decesul în penitenciare a deținuților grav bolnavi

Guvernul ia măsuri care să prevină decesele în penitenciare a deținuților grav bolnavi și să excludă situațiile în care Republica Moldova este condamnată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), din cauza asistenței medicale neadecvate, oferite după gratii.

Ministerul Justiției a intervenit cu o serie de modificări în „Regulamentul privind procedura de examinare medicală a deținuților grav bolnavi pentru aplicarea liberării de la executarea pedepsei sau înlocuirea, revocarea arestului preventiv”. Regulamentul în formulă nouă a fost susținut de executiv la ședința din 12 iunie.

În prezent, procedurile de identificare, selectare, examinare și înaintare în instanța de judecată a demersului pentru aplicarea liberării de la executarea pedepsei sau pentru înlocuirea, revocarea arestului preventiv, sunt excesiv de îndelungate. Din acest motiv, până își văd aprobată cererea, unii deținuți grav bolnavi mor în închisori. Noul regulament, elaborat de Ministerul Justiției, își propune să urgenteze procesul.

Astfel, nu vor activa trei comisii cu drept de decizie asupra prezentării deținuților grav bolnavi pentru liberare de la executarea pedepsei, ci doar de una. Sarcina îi va reveni Consiliului medical consultativ din cadrul spitalului penitenciar. Membrii Consiliului vor stabili diagnosticul și administrarea tratamentului. În cazul în care constatarea medicală se regăsește în lista bolilor grave care împiedică detenția, Consiliul va înainta un demers în instanța de judecată pentru aplicarea liberării de la executarea pedepsei sau pentru înlocuirea, revocarea arestului preventiv. Raportul Consiliului va fi prezentat secretariatului instituției, pentru a fi examinat de administrația organului care pune în executare pedeapsa sau arestul preventiv. Procedurile vor fi inițiate imediat, dar nu mai târziu de cinci zile de la recepționarea raportului medical.

Lista bolilor grave a fost actualizată conform Clasificatorului internațional al maladiilor (CIM) aplicabil în Republica Moldova, extinzând astfel gama de diagnostice care permit deținuților să fie tratați acasă sau în instituții medicale externe. Ministerul își propune în așa mod să elimine birocrația și să stabilească termene clare pentru fiecare factor de decizie implicat în proces.


Această inițiativă face parte dintr-un proces amplu de revizuire a cadrului normativ în domeniul detenției, inițiat odată cu reorganizarea sistemului penitenciar și ghidată de experți de la Consiliul Europei. Cazul Cosovan vs. Republica Moldova, judecat la CEDO, unde reclamantul a murit în arest preventiv din cauza asistenței medicale inadecvate și a lipsei unui mecanism de liberare pentru persoanele grav bolnave, a fost un argument esențial pentru modificarea regulamentului. Asigurarea respectării drepturilor și libertăților omului în instituțiile penitenciare este unul dintre obiectivele Ministerului Justiției pentru anul 2024.

Cea mai scumpă vacă din lume, vândută cu patru milioane de dolari! Are propriul bodyguard
Articolul anterior
NATO organizează cele mai mari exerciții navale din istorie, în coasta Rusiei
Articolul următor