Producător autohton: „Doar oferind calitate și produse locale autentice, putem cuceri consumatorii”

Copți, prăjiți, umpluți cu brânză sau asezonați cu busuioc. Cartofii sunt legumele nelipsite de pe mesele noastre pe orice timp. Uneori din rațiuni financiare, alteori din obișnuință, un moldovean consumă în medie circa 93 de kilograme de cartofi pe an, arată datele statistice. Ca să răspundă necesităților pieței, fermierii din țară alocă resurse importante pentru creșterea și comercializare produsului. Chiar dacă piața de desfacere rămâne a fi una dintre marile lor provocări, producătorii reușesc să aducă pe mesele moldovenilor cartofi autohtoni de o calitate înaltă.

separator

Radul Grosu gestionează de 9 ani o afacere specializată în cultivarea cartofilor. Și-a făcut studiile la Universitatea Agrară din Moldova, cunoștințe pe care le aplică astăzi în practică la dezvoltarea propriei afaceri. A început de la importarea materialului semincer, a continuat cu plantarea cartofilor și a dezvoltat o afacere înfloritoare – de la 5 hectare în primul an, la 120 de hectare actualmente. Astăzi 35 de angajați își câștigă existența muncind pe terenurile agricole ale fermierului.

Radu Grosu, producător autohton:

„În agricultură obții reușite cu investiții tehnologice majore în calitatea produsului. Am suportat cheltuieli enorme, în special pentru educarea și școlarizarea în producerea acestei culturi. Am investit foarte mult în crearea sistemului de depozitare, ambalare și livrare, astfel încât să asigurăm întregul ciclu: de la producere până la furnizarea către consumatorul final. Cu multă muncă, dar și cu mult suflet în ceea ce facem, am ajuns să producem cartofi de calitate, aici în țară.”

Anul aceasta mulți agricultori au suferit din cauza restricțiilor stabilite în contextul  pandemiei de COVID-19. Radu Grosu știe însă că drumul spre reușită este însoțit de urcușuri și coborâșuri, iar expertiza și susținerea pe care o poți obține de la parteneri este foarte importantă pentru depășirea oricărei situații.

 Radu Grosu, producător autohton:

„METRO a fost primul nostru partener, de la care a venit și ideea procurării liniilor de ambalare. Pentru a avea durabilitate, să oferi produse de calitate consumatorului final, iar asta îți asigură un parteneriat stabil. Noi punem accent în primul rând pe calitate. Pentru următorii ani, ne dorim să extindem suprafețele agricole cu culturi precum morcov, sfeclă și altele. Lucrăm foarte mult, implementăm în fiecare an tehnologii noi, pentru ca moldovenii să consume produse autohtone excelente.”

Produsele METRO – crescute local, de calitate certificată

METRO susține producătorii autohtoni prin oferirea unei piețe de desfacere stabile și îi încurajează să-și construiască afaceri durabile în Moldova. Prin parteneriate de succes, în rețeaua de magazine cumpărătorii se bucură din plin de fructe și legume de calitate certificată, produse crescute acasă și cu gust autentic.

Adrian DOCIU, Șeful Secției Produse Alimentare Proaspete, METRO:

„Susținerea producătorilor autohtoni face parte din programul nostru de responsabilitate socială corporativă. Peste 50 la sută din produsele alimentare aflate în rețeaua noastră de magazine vin de la producătorii locali, iar asta ne face mândri, întrucât contribuim cu succes la oferirea unei oportunități de dezvoltare a micilor afaceri locale. Cumpărând cu toții produse autohtone, facem, de fapt, o investiție în viitorul comunității. Rămânem aproape!”

METRO – #RămânemAproape!

Momentul în care blocul de 10 etaje din orașul rus Belgorod se prăbușește după ce a fost lovit de o rachetă

Pe rețelele de socializare au apărut imagini care arată momentul în care un bloc de 10 etaje s-a prăbușit în Belgorod.

Cel puțin șapte persoane au fost ucise și alte 17 au fost rănite după ce clădirea a fost lovită de o rachetă doborâtă, a declarat presa rusă, potrivit protv.ro.

Oficialii ruși spun că racheta a făcut parte dintr-un atac aerian al Ucrainei. Afirmațiile nu au fost verificate.

Imaginile arată, de asemenea, că serviciile de urgență care continuă să caute în moloz pentru supraviețuitori.

Adresele celor 52 de secții de vot deschise de către România pe teritoriul Republicii Moldova pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie

Cetățenii R. Moldova care dețin și cetățenia României sunt așteptați la urne pe 9 iunie curent pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European.

Guvernul de la București va deschide în total 52 de secții de vot în stânga Prutului, cu 16 mai multe decât acum cinci ani, în cadrul cărora basarabenii români își vor putea exercita dreptul la vot, anunță Ministerul Afacerilor Externe al României. Din numărul total de secții, 13 vor funcționa în municipiul Chișinău – la Consulatul general al României, la Universitatea de Stat din Moldova, la Teatrul „Satiricus”, la liceele „Muguel de Cervantes”, „Gheorghe Asachi” și „Spiru Haret”, două la Bălți și câte una în centrele raionale sau în câteva sate.

Cetățenii vor putea vota în baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Votarea va începe la ora locală 7:00, pe 9 iunie, și se va încheia la ora 22:00.

La alegerile din 9 iunie 2024 vor fi aleși cei 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European. Mandatul eurodeputaților este de 5 ani.

„Cetățenii R. Moldova pot să decidă , în mare parte, cum va arăta viitorul Parlament European, pentru că au cetățenia română și au dreptul să voteze pentru alegerile europarlamentare. Cred eu că este pentru prima dată când miza alegerilor europarlamentare este atât de mare pentru R. Moldova, pentru că Parlamentul care va fi ales pe 9 iunie și, automat, viitoarea Comisie Europeană va decide soarta integrării R. Moldova. Este foarte important ca cetățenii să iasă la vot pe 9 iunie și să decidă cum va arăta viitorul Parlament European. Anume acest parlament poate decide nu doar deschiderea negocierilor, dar și integrarea în Uniunea Europeană a R. Moldova. E clar că în următorii cinci ani se va decide acest lucru. Deci, această miză pentru cetățenii R. Moldova este mai mare ca niciodată”, a declarat recent secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, potrivit ziarulnational.md.

Moldovenii din șase state ar putea vota prin corespondență. Decretul, semnat de Maia Sandu

Cetățenii R.Moldova din șase state ar putea vota la următoarele alegeri republicane prin corespondență. Decretul șefului statului privind promulgarea documentului a fost publicat în ediția Monitorului Oficial din 10 mai.

Documentul reglementează participarea la alegeri prin exercitarea votului prin corespondență, procedurile electorale specifice și atribuțiile organelor electorale. Autoritățile menționează că procedurile electorale privind securizarea votării, păstrarea și asigurarea integrității plicurilor cu buletinele de vot recepționate se vor stabili printr-un regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală, scrie deschide.md.

Astfel, se propune ca pilotarea votului prin corespondență să aibă loc în SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. În acest sens, cetățenii vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze pentru exercitarea votului prin corespondență și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare. Totodată, buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite. Documentul conține și prevederi privind procedura de numărare și totalizare a voturilor de către biroul electoral al secției de votare, precum și situațiile în care buletinele de vot se declară nevalabile.

De menționat că, la alegerile prezidențiale din 2021, au participat 212 434 alegători din afara Republicii Moldova. La nivel global, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență.

Coronavirus: Ce s-ar fi întâmplat dacă nu era izolarea? Scenariu sumbru
Articolul anterior
Atentie, părinți! Terenurile de joacă din Chișinău se închid
Articolul următor