Producătorii moldoveni au exportat peste 5.000 de tone de cireșe

În plin sezon de recoltare a cireșelor de soiuri târzii, producătorii agricoli din Republica Moldova negociază comercializarea cireșelor pe noi piețe din Uniunea Europeană.

Producătorii moldoveni au exportat peste 5.000 de tone de cireșe

În pofida condițiilor dificile din acest an, inclusiv cauzate de războiul din Ucraina, producătorii moldoveni au reușit până la 24 iunie să vândă către diverse destinații mai mult de 5 mii tone de cireșe, transmite nordnews.md.

Antreprenoarea Mariana Pîslaru, din Ustia, Dubăsari, gestionează 50 de hectare de livezi, plantate cu soiuri moderne de cireșe precum: Early Star, Skeena, Black Star, Kordia, Regina. Anul acesta, antreprenoarea exportă în premieră, cireșe în Olanda.

„Anterior, cireșele erau exportate preponderent în țările CSI, însă în acest an avem o experiență nouă de export în Olanda.

Utilizăm tehnologii moderne de producere, avem soiuri solicitate de consumatori, de trei ani deținem certificatul GLOBALG.A.P. care confirmă respectarea a peste 200 de cerințe riguroase în procesul de producere, de aceea sperăm să extindem exportul și în alte țări ale Uniunii Europene”, a declarat Mariana Pîslaru.

Cumpărătorul a ajuns în livezile din R. Moldova urmare a unor misiuni comerciale organizate de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova și Moldova Fruct.

Anul trecut, compania olandeză a cumpărat prune și a avut importuri în scop de testare de struguri de masa și caise moldovenești, iar anul curent a manifestat interes pentru cireșe.

„Cireșele din R. Moldova pot concura cu cele produse în țările UE, dar sunt aspecte legate de infrastructura post-recoltă în care producătorii de aici trebuie să investească: linii de sortare pentru cireșe, ambalaj.

Ne dorim o conlucrare de durată cu producătorii de fructe din Moldova, totuși putem achiziționa doar fructe certificate GLOBALG.A.P.”, a menționat importatorul olandez, Eric Hendrikx,

Suprafețele de cireș au crescut în ultimii ani în R. Moldova de la 2,4 mii hectare în 2011 la peste 4 mii hectare în 2021.

În livezile noi se plantează soiuri solicitate pe diferite piețe, rezistente la crăpare și transportare, fiind implementate noi tehnologii de producere. În 2021, circa 70% din totalul exporturilor au fost efectuate în Federația Rusă, 23% – Belarus și 7% – restul piețelor.

La momentul actual, cireșele produse în Republica Moldova sunt puțin cunoscute de consumatorii din UE însă au potențial mare de afirmare pe piața europeană.

În 2021, circa 70% din totalul exporturilor de cireșe au reprezentat Federația Rusă, 23% – Belarus și 7% – restul piețelor Pentru penetrarea pieței europene, producătorii de fructe trebuie să planteze livezi super-intensive, care asigură o recoltă calitativă și uniformă, să mențină tehnologia de cultivare la parametrii corespunzători pentru a produce fructe ferme și de calibru mare ce vor asigura un preț înalt și vor putea concura cu cele obținute în Spania, Italia, Franța.

De asemenea, este necesar să investească în sisteme de protecție împotriva grindinei și ploii, să procure echipamente de sortare mecanizată și echipamente de asigurare a lanțului frigului etc.

”Câtă durere ai lăsat în urma ta, Andreea…” Val de mesaje îndurerate pe rețele după anunțul despre decesul Andreei Cuciuc, fiica lui Igor Cuciuc

Plânge tot Internetul. Val de mesaje îndurerate pe toate rețelele sociale după anunțul despre decesul Andreei Cuciuc, fiica lui Igor Cuciuc, informează unica.md.

Artiști, oameni de rând, tineri, dar și părinți vin cu cuvinte de condoleanțe în susținerea familiei interpretului Igor Cuciuc, dar și regrete imense pentru această pierdere greu de descris prin cuvinte.

Primul care a venit cu un mesaj a fost interpretul Oleg Spânu, care i-a fost coleg Andreei la Centrul de Excelență în Educație Artistică ”Ștefan Neaga”, acolo unde studia tânăra.

Oleg Spînu: ”Drum lin spre cer, Andreea. Să știi că noi, colegii tăi, te vom iubi mereu.”

Lumea muzicală de la noi, dar și cei din tânăra breaslă au venit cu mesaje îndurerate pe rețele:

Nicolae Botgros: ”Nu pot sa cred și n-o să cred ca Andreea Cuciuc a părăsit lumea cu dor… O veste tare tulburătoare. Lacrimi și durere în sufletele noastre, a părinților, Diana și Igoras, a celor care a iubit-o și o va iubi mereu… Ea va rămâne în sufletele noastre, ca o sfântă icoană creștinească… Condoleanțe părinților și tuturor celor care au îndrăgit-o.”

Cornelia Ștefăneț: ”Refuz să cred… Câtă durere ai lăsat în urma ta, Andreea… Condoleanțe familiei, nu găsesc efectiv cuvinte.”

Camelia Ursu: ”Mare durere… Prea mare! Mi se sfâșie sufletul.”

Ariana Boldurescu: ”Nu am cuvinte de când am aflat… Suflet bun, prea bun… Zbor lin spre stele. O să ne fie dor.”

Natalia Midoni-Rodideal: ”De ce, Doamne, atâta nedreptate? Viață, de ce ești așa de dură?”

Veste tragică! Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc, s-a stins din viață în această seară

O veste tragică a zguduit lumea muzicală. Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc s-a stins din viață în această seară. Despre asta au anunțat mai mulți colegi de-ai tinerei care i-au fost alături în ultimele clipe.

Seara trecută, Andreea ar fi petrecut alături de colegii ei la Balul Bobocilor într-un local din sectorul Botanica al Capitalei. Într-un moment, tânăra s-ar fi simțit rău, iar colegii au chemat ambulanța.

Medicii ar fi încercat să o resusciteze, dar era deja prea târziu, aceștia au fost nevoiți să constate decesul.

Andreea era singurul copil în familia Cuciuc.

Unica.md aduce sincere condoleanțe familiei.

Campania națională de împădurire, lansată oficial: Mobilizare națională – 16 noiembrie

Săptămâna trecută ministrul mediului, Sergiu Lazarencu, alături de Victor Durbală, directorul Agenției „Moldsilva”, au dat start campaniei de împădurire din toamna acestui an în localitatea Mălăiești, raionul Orhei. În cadrul acestei inițiative ambițioase, peste 7.300 de hectare de teren vor fi împădurite pe parcursul anului 2024, scrie unghiul.com.

Campania face parte din Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor și are scopul de a îmbunătăți biodiversitatea și de a contribui la combaterea schimbărilor climatice.

Detalii despre campanie
În primăvară, au fost plantați 3.300 de hectare de pădure, iar pentru această toamnă este planificată împădurirea a încă 4.000 de hectare. Din totalul suprafeței, în raionul Ungheni vor fi reîmpădurite peste 80 de hectare, implicând primăriile Măcărești, Morenii Noi, Pîrlița, Sculeni și Boghenii Noi.

Mobilizare națională
Începând cu data de 16 noiembrie, întregul Guvern se va alătura eforturilor de împădurire la Mălăiești, unde vor planta 40 de hectare de pădure. De asemenea, cetățenii din toată țara sunt încurajați să participe la acțiuni similare, fiind disponibile 440 de locații de plantare în cadrul a 160 de primării.

Declarațiile ministrului mediului
„Vom planta peste 26 de milioane de puieți în această toamnă, inclusiv specii precum stejar, frasin, salcâm și arțar, toate crescute în pepinierele „Moldsilva”. Fiecare copac plantat este un simbol al responsabilității noastre față de natură și de viitorul Moldovei”, a declarat Sergiu Lazarencu. El a evidențiat, de asemenea, cooperarea eficientă cu autoritățile locale, care au pus la dispoziție 24.000 de hectare de teren pentru împădurire de la începutul programului.

Această inițiativă are potențialul de a transforma peisajul țării și de a promova un mediu mai sănătos și mai verde pentru generațiile viitoare.

Primăria Chișinău a solicitat Guvernului să renunțe la contestarea actului administrativ ce prevede ajustarea tarifului la transportul public
Articolul anterior
Cea mai scumpă călătorie cu microbuzul într-o suburbie din Capitală ar putea costa până la 19 lei
Articolul următor