Cea mai scumpă călătorie cu microbuzul într-o suburbie din Capitală ar putea costa până la 19 lei

Cea mai scumpă călătorie cu microbuzul în suburbiile din Capitală ar putea fi până la Vadul lui Vodă. Mai exact, biletul va costa 17 lei până în oraş şi 19 lei până la plajă.

Vor ajunge mai repede la destinație. La Durlești au fost lansate două linii  noi de microbuz | PUBLIKA .MD - AICI SUNT ȘTIRILE

Noile preţuri ar urma să fie aplicate din 1 iulie. Decizia finală în acest sens urmează însă să fie luată după ce se va expune instanţa, în condiţiile în care Cancelaria de Stat a atacat proiectul CMC prin care primarul a fost împuternicit să stabilească noile tarife pentru transportul public, transmite publika.md.

Şoferii care circulă pe ruta Chişinău-Vadul lui Vodă spun că până acum cei care mergeau la plajă achitau 10 lei:

„Nu ştim ce va fi şi cum vor reacţia călătorii, noi sperăm însă ca ei să fie înţelegători, motorina e foarte scumpă. Până acum la plajă era 10 lei.Oamenii nu-s de acord, e sărăcie în ţară”.

Călătorii sunt indignaţi de aceste scumpiri, mai ales că în microbuze condiţiile sunt aceleaşi. Vehiculele nu au aparate de aer condiţionat şi sunt mai mereu arhipline:

„Sunt nişte preţuri exagerate, faţă de salariile care sunt foarte mici. Oamenii nu-şi permit să achite preţurile respective”.

„Mai întâi trebuie să facă ordine prin microbuze şi după să scumpească. Dar ei nu se gândesc deloc la oameni, fac aşa din capul lor. Au făcut haos şi încă mai vor”.

„Ori că plăteam şase lei, ori zece, condiţiile tot acelea vor fi, tot aşa sunt arhipline şi vin tot mai rău, minim 40 de minute, o oră le aştepţi. Oamenii deja vor circula la nevoie”.

Şi cei care merg în comuna Ciorescu vor plăti dublu pentru o călătorie. Tariful a crescut de la 5 la 10 lei.

Totodată, conform noilor tarife, preţuri mai mici vor achita călătorii care merg la Dumbrava, Bubuieci sau Tohatin. Aici, preţul maxim aplicat va fi de 7 lei. 

Luni, Cancelaria de Stat a atacat în instanţă decizia Consiliului Municipal Chişinău prin care primarul a fost împuternicit să stabilească noile tarife pentru transportul public. 

Cererea urmează a fi examinată în 30 iunie. Ion Ceban a catalogat totul drept un atac fără precedent asupra autorităţilor locale şi a sesizat Consiliul Europei şi Delegaţia Uniunii Europene în Moldova.

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Dorului. Ție de cine sau de ce îți este dor?

Pe 13 mai, este Ziua Internațională a Dorului. Ție de cine îți este dor? Această zi este dedicată, cu siguranță, tuturor celor care se simte departe de ţară, de cei dragi sau de copilărie.

Deseori, spunem că ne este dor de părinţi, dar cu greu ne găsim timp să îi vizităm sau sa îi sunăm. Deseori, ne este dor de locurile copilăriei, dar rareori ne facem timp ca să mergem acolo. Sau poate îți este dor de persoana iubită care nu se află aproape?

Știai că, de fapt, cuvântul ,,dor” reprezintă un sentiment specific poporului românesc. Acesta nu poate fi tradus direct în nicio limbă. Pot fi construite cuvinte, fraze cu sens asemănător sentimentului de dor, dar cuvântul, el însuși, nu poate fi tradus.

Elevii vor susține examene pentru a fi admiși la liceu

Elevii care vor să fie admiși anul acesta în clasa a X-a la cele mai solicitate licee vor avea de rezolvat teste mai complexe, în comparație cu exercițiile de la examenul național de a absolvire a gimnaziului, a declarat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov. Astfel, absolvenții vor susține examene de admitere la istorie pentru profilul umanist și la matematică pentru profilul real.

„Dacă examenul de capacitate este elaborat pentru un nivel mediu, atunci, în mod evident, pentru cei care optează pentru concursul de admitere în liceu, această probă va avea un grad avansat de complexitate. Nu putem să spunem în prezent că vom avea o probă foarte, foarte dură sau foarte, foarte grea, dar în mod evident că itemii sau subiectele care vor fi elaborate vor avea un grad mai sporit de complexitate decât cel de la examenele naționale”, a declarat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, transmite radiomoldova.md.

Lilia Ivanov a mai spus că absolvenții vor susține aceste examene de admitere centralizat, într-o instituție de învățământ unde toți elevii vor scrie testul în condiții egale.

„Va fi o instituție, un centru unic în Chișinău, în care elevii vor susține această probă. Mă refer pentru instituțiile de învățământ din Chișinău. Dacă vor fi mai mulți solicitanți și acest număr va depăși capacitatea acelei instituții la care noi ne-am gândit, atunci vom organiza în două astfel de centre proba de examene”, a precizat Lilia Ivanov.

Precizăm că vechea metodologie a Ministerului Educației de admitere a absolvenților la licee presupunea că aceștia sunt admiși la liceu în baza concursului notelor primite la absolvirea gimnaziului. Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare a anunțat deja că primește cereri din partea liceelor privind organizarea examenelor de admitere.

Reamintim că, din acest an, elevii cu media mai mică de șase nu vor mai fi înmatriculați la liceu.

Peste 50.000 de oameni au beneficiat de transport gratuit la Cimitirul Sfântul Lazăr

Primăria municipiului Chișinău informează că ieri, 12 mai, peste 50.000 de călători au fost transportați cu transportul public spre Cimitirul „Sfântul Lazăr”.

De asemenea, se anunță că, seara, responsabilii Primăriei au asigurat curățenia în cimitire și în preajma Cimitirelor. Cea mai mare concentrație a fost în Cimitirul „Sfântul Lazăr”, unde erau mii de vizitatori.

Pentru transportarea cetățenilor conform programului stabilit, pe parcursul zilei de 12 mai, autoritățile locale au suplinit mai multe rute de autobuz și troleibuz, reducând, astfel, timpul de așteptare în stații. 

Astăzi, 13 mai, în continuare, Primăria Capitalei va pune la dispoziția cetățenilor transport gratuit, pe rutele de autobuz nr. 27, „C” şi „D”, care pornesc de la Circ și circulă până la Cimitirul „Sfântul Lazăr”, unde se așteaptă un nou flux mare de pasageri, aproximativ celui înregistrat astăzi.

Suplimentar, itinerarul rutei de autobuz nr. 19 este prelungit până la strada Doina, Cimitirul „Sf. Lazăr”, iar ruta de autobuz nr. 26 la fel circulă până la strada Doina, fiind suplinită cu unități de transport suplimentare.

„În continuare, rugăm conducătorii auto să nu parcheze sau staționeze neregulamentar în locurile destinate autobuzelor de rută către Cimitirul „Sfântul Lazăr”. Or, păstrarea acestor locuri libere este esențială pentru buna organizare a serviciilor de transport și pentru a facilita accesul călătorilor către destinație. Mulțumesc colegilor și polițiștilor pentru implicare”, a menționat primarul general al Capitalei, Ion Ceban.

Totodată, Primăria a menționat că, în timpul nopții și până dimineața, angajații s-au ocupat de ordinea și evacuarea deșeurilor din cimitirele din Capitală.

gallery images

Producătorii moldoveni au exportat peste 5.000 de tone de cireșe
Articolul anterior
O casă imensă în München și un apartament modest la Moscova. Cum arată locuințele lui Iuri Shatunov
Articolul următor